Välisminister Eva-Maria Liimets taunis Borelli visiiti Venemaale

Josep Borrell. Foto: Vikipeedia

Välisminister Eva-Maria Liimets taunis Euroopa Liidu (EL) välisasjade ja julgeolekupoliitika kõrge esindaja Josep Borelli visiiti Moskvasse, märkides, et selle ajastus oli halb, lisaks soovib Liimets juba lähjiajal Borelliga kohtuda, et visiidi tulemusi arutada. 

“Visiidi ajastus oli halb. Ütlesin juba enne visiiti, et selle toimumise üheks eeltingimuseks peaks olema võimalus kohtuda Aleksei Navalnõiga. Taunisin 2. veebruaril Venemaa kohtuotsust Navalnõile vanglakaristuse määramiseks ning nõudsin sarnaselt teistele Euroopa liidritele ja USAle tema viivitamatut vabastamist. Kahjuks on Navalnõi endiselt vanglas ja talle inkrimineeritakse juba uut “kuritegu”. Vähemalt oleks võinud kohapeal kaaluda kohtumist Aleksei Navalnõi abikaasa, või kui see ei oleks osutunud võimalikuks, siis mõne Korruptsioonivastase Võitluse Fondi (FBK) esindajaga,” märkis Liimets.

Samuti oleks Josep Borrell ühisel pressikonverentsil Vene välisministriga pidanud Liimetsa hinnangul markeerima, et EL-i liikmesriigid on nõudnud Venemaa vastu sanktsioonide kehtestamist inimõiguste süstemaatilise ja laiaulatusliku rikkumise tõttu. Eesti on üks neist liikmesriikidest, kes sanktsioonide kehtestamise tõstatanud on.

“Samal ühisel pressikonverentsil oleks oodanud, et EL-i poolt mõistame selgelt hukka Venemaa jätkuva agressiooni Ida-Ukrainas, Krimmi annekteerimise ja Minski lepete torpedeerimise Venemaa poolt. Kahjuks seda ka ei juhtunud.  On äärmiselt kahetsusväärne, et täpselt kõrge esindaja Moskva-visiidi toimumise ajal kuulutati kolm Euroopa Liidu liikmesriigi diplomaati Venemaal alusetult persona non gratadeks. Nii andis Venemaa järjekordse signaali, et neid ei huvita sisuline koostöö ja dialoog,” märkis välisminister.

Tema hinnangul oli küsitav ka Venemaa õnnitlemine Sputnik-V vaktsiini kui silmapaistva saavutuse puhul olukorras, kus vaktsiini valmimisest teavitati juba enne kolmanda uuringufaasi läbimist ning arvestades Venemaa enda vaenulikkust lääne vaktsiinidesse.

“Märgin lisaks, et pressikonverentsil valmistas pettumuse Eesti suurima liitlase Ameerika Ühendriikide kritiseerimine,” ütles Liimets. “Positiivseks pean toimunud visiidi kontekstis seda, et kõrge esindaja Borrell nõudis kohtumisel Navalnõi viivitamatut vabastamist. Samuti on hea, et visiidi käigus kohtus Josep Borrell Venemaa kodanikuühiskonna ja akadeemiliste ringkondade esindajatega.”

“See, kuidas Venemaa on Euroopa Liidu kõrge esindaja visiiti oma propagandavankri ette rakendanud, on samavõrd küüniline, kui see oli ettearvatav – Eesti muide juhtis sellele ka tähelepanu. Näiteks pidi Josep Borrell pressikonverentsil kaitsma Lätit oma vastuses ajakirjaniku küsimusele väidetavast Vene ajakirjanike tagakiusamisest Lätis. Hiljem aga kritiseeris Venemaa välisministeeriumi kõneisik tema vastust ja seda propagandauudist levitati Vene meedias,” ütles Liimets.

Mis puudutab Moskvas toimunud kõneluste sisu, siis Liimetsa sõnul on ta informeeritud, et pressikonverentsile eelnenud kohtumine oli pikk ja keeruline, kestes pea viis tundi. “Olen avaldanud soovi rääkida EL-i kõrge esindajaga lähiajal, sealhulgas ka tema Moskva kohtumiste sisust ja visiidi tulemustest, seni aga töötavad Eesti diplomaadid selle nimel, et saaksime juba lähipäevadel esimese võimaluse arutada EL-i liikmesriikide saadikute tasemel Moskva visiiti ja meie edasisi suhteid Venemaaga,” lisas välisminister.

BNS

13 kommentaari
  1. Tt 4 aastat ago
    Reply

    Eesti võiks EL sanktsioonid kehtestada . Milline liivakastimäng.

  2. Seniste 4 aastat ago
    Reply

    uduvastuste põhjal võib kindlasti öelda, et EevaMariia on samasugune naistööõnnetus meie poliitikas nagu Marianne Mikko, Kristiina Ojuland, Urve Palo, Õudne Loone, kui nimetada tuntumaid ja paremini meeldejäänuid.

  3. Noo 4 aastat ago
    Reply

    Kas tõesti on Liimets Keskerakonna liige. Ta ei sobi välisministriks sest topib oma nina teiste riikide siseasjadesse. Ebameeldiv ministe, ei meeldi mulle ka rahandusminister.

  4. Ohoo 4 aastat ago
    Reply

    Aga näe imet USA-sse võib küll minna ehkki seal oli verine võimuvahetus nagu Ukrainas. Mitmes riigis tullakse tänavale et protestida kuigi demokraatlikes riikides peaks saama valida presidenti rahulikul teel inimeste hääletuse tulemusena. Venemaal oligi nii aga nüüd tahtsid võõrad jõud sekkuda Venemaa ellu ja tekitajid segagadusi. Mul on häbi et minu lemmikerakonnas on selline inimene nagu Liimets. Kas ta poeb EL-u ees. Jube et läksime ühest liidust teise ja vabadust pole ikkagi.

    • Ta 4 aastat ago

      pole veel erakonnaga liitunud, passib veel.

  5. Eve 4 aastat ago
    Reply

    Inimõigusi rikutakse mitmetes riikides ja muidugi meil ka. Pole vaja saata Venemaale rahurikkujaid ja siis kundtlikult tekitada rahutusi et saaks inimõigustest õelalt rääkida. Ilma teiste vahelesegamiseta on Venemaal inimõigustega kõik korras. Kõikidesse rahvustesse suhtutakse hästi aga riigi rahu rikkujad peavad karistada saama. Navalnõil oli ka varem karistusi ja Venemaa kohus määras talle õiglaselt vanglakaristuse. Ehk kui oleks väljaspoolt saadetud Lenin vangi pandud poleks Venemaal olnud revolutsiooni. Navalnõi taheti väljaspoolt sisse suruda et Venemaad nõrgestada. See on Venemaa siseasi keda seal karistatakse. EL peaks jätma järgi vihavaenu õhutamise. aga meie võlisminister peaks oma naeruväärsed arvamused enda teada jätma sest nagunii ei lähe tema arvamus kellelegi korda.

  6. Jane 4 aastat ago
    Reply

    Õudne mis toimub USA. Mingit diplomaatiat pole. Uus president on vana mees ja ihkab sõda. Kas ta pole päris normaalne. Mis see tema asi on mis toimub mujal. Tegelegu oma asjadega. õudne mis toimub USA-as.

  7. Sergei 4 aastat ago
    Reply

    Johhaidii- taunis. Kuidas teil endil inimõigused toimivad. KÕIK NEED MIITINGUD ON ALUSETUD- KRITISEERIN VENEMAA JUHTE . Kui on põhjendatud – võtame kuulda – aga need on olid täielikult alusetud mässud ja nii tulebki formuleerida. EDU JUHTKONNALE JA RAHVALE. Imestan kuidas MINGIL KRIMINAALIL lasti mööda riiki tatikaid ässitamas käia. See vaimuhaige on oli ainult üks lödi tükike. Noh kuis siis selle Putini lossiga on- Väidetavalt Šveitsi prokuratuur on kõik põhjalikult läbi uurinud. Oligarhhide kantimisi ja Putini vahelist seost POLEVAT ja kelle oma tegelikkuses on ka nüüd teada.
    Meil endil ka tublisid mehi, kes taastavad losse ja ehitavad uhkeid hooneid- TAHTSITE KA TEIE SOTSALISMIST TAGASI KAPITALISMI. Pettumus ja ka oma silm ei pannud tähele, et sel ilusa lossi väraval polegi Vene Föderatsiooni vapp ja veel suurem pettumus ,et polegi sellist ilusat lossi olemas (MONTEERITUD FILMI FEIK), vaid tegelikkuses pooleli olev hotell, kuhu tulevikus ka EV kodanikul on võimalus puhkuse või pulma peatuseks.
    Meil koristati Urmas Reinsalu käsul inimest tänavalt ( siseministeeriumi kiri).
    küll jõuab üks õige asi ka teisele poole ookeani ja Euroopa Parlamenti – nii ,et see pask läheb kolinal potist alla.
    Aga ilma välis abita sinna ükski õige asi ei jõua. kõik on järgi katsetatud – jäledad loomad
    Targas raamatus on kusagil kirjas umbes – üks korda nad peavad oma häbisse langema.

  8. Ohoo 4 aastat ago
    Reply

    Naeruväärne ja rumal on teiste riikide sekkumine Venemaa siseasjadesse.See pole üldse teiste asi kuidas Venemaa kohus karistab oma kurjategijaid. Mis puutub lossi siis meil riigi rahadega omastati Kõue mõis. Kea selle mehe kuritegudest kirjutas sai väljamõeldud karistuse kaela ja rohkem pole teda nähtud. Ausale ajakirjanikule Ummelasele määrati karistuseks raske töö mis oli talle surmav. Kunagi kukkus poliitik trepist alla aga ta asend oli selline et teda oli visatud aga uurimine ei toimunud. Aga see mida tehti E.Savisaarele oli sarnane stalinistlikule kuriteole. Surmavast haigusest paranevale inimesele saadeti kapo lodu rüüstama ja peremees istus ratastoolos ja vaatas pealt. Ega keegi ei julgenud teda kaitsta sest siis satub ise löögi alla. Näiteid on küllalt ja reformierakondlaste tee võimule oli pikk ja täis valesid inimeste suhtes kes olid neil teel võimule ees. JÄTKE VENEMAA RAHULE SEST SEE POLE TEIE ASI MIS SEAL TOINUB. KÜLL RAHVAS VALIB ENDALE ISE PRESIDENDI. Sellist jubedat ja väljaspoolt sissetopitud tegelast nagu seda on Navalnõi ei vali keegi. USA ja EL peavad jätma teised riigid rahule. Mitmetes riikides toimuvad verised võimuvahetused ja Venemaa ei taha selliseid. Aga meie rahvas ei saa isegi presidenti valida. Mul on väga kahju et minu lemmikerakond Keskerakond valis välisministriks sellise ebaõiglase välisministri.

  9. Ai-ai! 4 aastat ago
    Reply

    PROFESSIONAALNE DIPLOMAAT (ega viisakas inimene-seltskonnategelane) EI KRITISEERI TEIST DIPLOMAATI,
    KELLEGA SOOVIB PEALEGI VEEL KOHTUDA. (Leivaemade-isade peale osutamine liiga selge) LIIATIGI VANA, KOGENUD DIPLOMAATI, KELLEL ON VÕIMALIK MINGEIDKI TÕSISEID LÄBIRÄÄKIMISI PIDADA TELGITAGUSTES.
    USKUMATU TÕESTI! EESTI KOHE OSKAB NÄIDATA OMA JUURI.
    SELLISED AVALIKUD ÜRPLEMISED EI MUUDA JU MIDAGI.
    PIINLIK ON TEIE PÄRAST SEAL OLÜMPOSEL, TÕESTI PIINLIK…

  10. Triin 4 aastat ago
    Reply

    Poleks iialgi uskunud, et Venemaad püüan mõista, kuid nüüd Eestis toimunud salakaval riigipööre, andis põhjust arvata, et pole me ise sugugi puhtamad ja paremad. Alluda ALDE survele ja õigus-jõuametite kaasabil kukutati siiani olnud parima valitsuse, kes piduliku paigalseisu asemel, püüdis midagigi muuta. Et just EKRE tõi muutusi, värskeid mõtteid ja püüdis neid üldises pasarahe all ka teostada. Nüüd selgub, et see oli vastuvõetamatu ka Keskerakonnale ja Ratasele, (prügikasti lennutati nii rahvahääletus kui “Välismaalaste seadus”, mis oleks vähegi hoidnud meie rahva püsimajäämist, aga no jah——“Rahvuslus pidi olema pidalitõbi!) kellest seni arvasin, et mees ongi super peaminister, kes eelkõige mõtleb, mis riigile parim. Tavaline müüdav nahk, ei tea kuidas ta suudab Riigikokku naastes EKRE, le silma vaadata? Nüüd tahetakse ka ainus vähegi tööstusemõõtu piirkond välja suretada, (kaupluste ja spaadega seda lünka ei täida) Ida-Virumaal, samas minnakse edasi Rail-Baltikuga, mis nagu verine haav Eesti poolitab ja siiani pole selge, mida seal vedama hakatakse????? Rohelistel oleks viimane aeg korraldada selle raudtee vastane KETT Tallinnast Vilnjusse.

  11. A.S 4 aastat ago
    Reply

    On arusaamatu, miks meie poliitikud räägivad inimõiguste rikkumisest teistes riikides, aga ei räägi inimõiguste rikkumisest sundüürnike represseerimisel Eesti Vabariigis.

  12. to triin 4 aastat ago
    Reply

    ROHELISED EI KORRALDA MIDAGI, ERITI NEED KES PARLAMENDIS, SEST KÕIK TAHAVAD PIRUKA LÄHEDUSES PÜSIDA JA OMA OSA SAADA. NAGU SOTSID EI TEE MIDAGI KÕIGE HAAVATAVAMATE JA VAESEMATE HEAKS
    NAGU EAKAD NÄIT. MEIL POEGI ÜHTEGI PARTEID, KELLELE LOOTA, KES TÕESTI TEEVAD HEAD JA MUUDAVAD MAAILMA PAREMAKS. Minge nurka häbenema !

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.