Jüri Ratas: Eesti majandus on arvatust paremas seisus, kuid meie inimesed ja ettevõtted vajavad jätkuvalt riigi tuge

Statistikaameti andmeil vähenes meie riigi majanduse maht mullu 2,9% võrra ehk kordades vähem kui kartsime. Eelmises märtsikuus prognoosis Eesti Pank, et koroonakriisi aastal võib meie riigi majanduslangus küündida 14%-ni. Mullu septembris, tänavuse riigieelarve koostamise ajal hindas Rahandusministeerium 2020. aasta majanduslanguse ulatuseks 5,5%.

Eesti majandusel on läinud paremini kui mujal Euroopas. Eelmise aasta viimase kvartali majanduse mahu vähenemine 1,2% ulatuses on parem kui Euroopa keskmine (langus 2%).

Kui palju rõõmu ka ülaltoodud numbrid ei tooks, on meie ees endiselt probleem – kuidas kaitsta tervist, tagada tööd ja majanduskasv taastada. Ühelt poolt halvendab iga kaotatud töökoht ja kinni pandud äri paljude inimeste käekäiku. Teisalt võib liiga kiire nakkuse levik tähendada väga paljudele inimestele fataalseid tagajärgi. Balansseerides nende kahe väga kehva valiku vahel ongi riigil raske teha hästi sihitud meetmeid, mis probleemi lahendavad.

Suutsime mullu leida tasakaalukaid lahendusi ja seda tuleb suuta ka nüüd. Kardetust väiksema majanduslanguse tingis argielu ja majanduse täissulgemise vältimine ning riigipoolne kriisiabi inimestele ja ettevõtetele. Nende aluseks oli meie inimeste hoolsus ja nutikus – järgisime nakkusevastaseid reegleid ning võtsime kasutusele tarku lahendusi.

Praeguses olukorras on kriitiline lisaks eeltoodule taastada kindlustunnet. Seda tooksid eelkõige arvestatav rahaline tugi ja uued töökohad. Seega vajab meie majandus taas erakorralisi meetmeid ja riigil tuleb selleks kiiresti rahalisi vahendeid leida. Neid on võimalik pakkuda praegusest eelarvest, euroraha kiiresti kasutusele võttes ja lisaeelarvet koostades.

Lähemalt:
• Statistikaameti ülevaade 2020. aasta majandustulemustest: http://www.stat.ee/…/sisemajanduse-koguprodukt-iv…;
• 2020. aasta majandusstatistika Eurostati andmeil: https://ec.europa.eu/…/eb164095-6de4-a6a1-cd87….

6 kommentaari
  1. Nojah 3 aastat ago
    Reply

    Peale majanduse seiskumist tegi keskerakondöik vlitsus palju positiivset Eesti majanduses. Kuid tahaks kuulda sel teemal majandusteadlaste arvamust.

    • uskmatu-toomas 3 aastat ago

      Meie peamine näitaja on SKT sest selle järgi arvestatakse kaitsekulutusi,mida teevad need tuhanded kes jäävad ilma normaalsest sissetulekust ei huvita kedagi !

  2. Eve 3 aastat ago
    Reply

    Ansipi ja Rõivase valitsemise ajal majandus seiskus. Võga kasulik oleks meile majandussuhted Venemaaga ja odav Venemaa gaas oleks tähtis. Aga me ei saa unustada et me pole iseseisvad oma otsustes, oleme liidus.

  3. to harry-õpeta siis ja ütle 3 aastat ago
    Reply

    Kui ma pean oma ütlemised, mõtted ja teod koguaeg maha suruma, siis mis ma üldse teha saan, Kas tegematajätmine pole ka patt Issanda silmis???
    Kust võtan ma tarku, kellega vestelda kui ilm täis narrust, mõrtsukaid, kiimalisi, ahneid, kõrku, võimukaid, kadetsejaid, limukaid, lolle jms. Justkui kartuusi munk istun vaikuses ja pole mul rääkida kellegagi, veel vähem loota
    sõbralikule abile. Mida aeg edasi astuvad aastad, seda lähemale nihkuvad inimhüäänid .

  4. Ratas, ära aja jama. 3 aastat ago
    Reply

    Iga koer liputab oma saba. See käib ju sinu kohta.
    Oled viinud riigi suremise äärele. Ole hea ja kao minema ning istu peidus kuni tuleb sinu aeg trellide taha minemiseks Nii sinu valetav, reeturlik lähikond. Sa oled oma reeturliku käitumisega viinud rahva hävimisele. Inimesed surevad. Hooldekodud juba tühjaks saanud ja maha maetud hoolealused. Kas sellega tahad elu viia õitsele.
    Sa oled ju reetur ja selliseks sa sündisid.
    Palun mine ära.

    • mnjah 3 aastat ago

      No mis küll hoiab sinusugust siin surevas riigis veel kinni? Palun mine minema, saad vaevast lahti ja meie õhu puhtamaks.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.