Suuremate tööstusettevõtete konkurentsivõime suureneb

Foto: Taavi Aas/Facebook

Valitsus kinnitas täna elektrituruseaduse muudatuse, mis suurendab elektri suurtarbijate konkurentsipositsiooni välisturgudel ja loob täiendavad võimalused uuteks investeeringuteks olemasolevatesse ja uutesse energiamahukatesse ettevõtetesse.

Majandus- ja taristuminister Taavi Aas selgitas, et maksusoodustus ei tule kodutarbijate arvelt, suurtarbijate lisandumine annab hoopis vastupidise efekti. „Kui üldine elektritarve riigis suureneb, vähenevad kõigile nii võrgutasud kui taastuvelektri tasu elektriarvel,“ sõnas ta. Näiteks ühe Estonian Cell laadse tarbija lisandumine vähendab kõigile tarbijatele taastuvenergia tasu 2,4 ning võrguteenuse tasu ligi 3 protsendi võrra.

Eelnõu muudatus näeb ette üle 10 gigavatt-tunni aastase elektrienergia tarbimisega ettevõtetele taastuvenergiatasu vähendamist 85 protsenti. See tähendab keskmise suurtarbija kogu elektriarve vähenemist ligikaudu 10 protsendi võrra. Sealjuures peavad soodustuse saanud ettevõtted tagama võimalikult tõhusa tarbimise.

Soodustuse alla kuuluvad peamiselt suuremad tööstusettevõtted. Seadus jõustub 1.01.2023 seadusena tingimusel, et sellel on riigiabi osutamise positiivne otsus Euroopa Komisjonilt. Eelteatise esitas riik komisjonile eelmise aasta novembris.

1 Kommentaar
  1. Hull ahelavarii Soomes 9 kuud ago
    Reply

    Helsingi külje all Espoos Turunväyläl oli täna teisipäeva, 9. märtsi pealelõunal kella 14 paiku IKEA juures hull avarii, kus 30-40 autot sõitsid üksteisele otsa. 10 inimest said vigastada, kellest 8 viidi haiglasse. Hukkunuid õnneks polnud.

    5-7 autot said tõsisemalt kannatada. Tee on suletud.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.