Hämmastavad reitingud

Taas avaldati meedias erakondade värsked reitingud ja nüüd on mille üle kulmu kergitada – nimelt peetakse Keskerakonna märkimisväärset 3% tõusu väikeseks.

Rahvusringhäälingu portaal kirjutab, et ERR-i tellitud Turu-uuringute AS-i küsitluse järgi oli märtsis endiselt populaarseim erakond Reformierakond, keda toetas 26 protsenti valimiseelistust omavatest täisealistest Eesti kodanikest. Veebruaris oli Reformierakonnal toetajaid 28 protsenti ja jaanuaris 27 protsenti. Väikese tõusu tegi Keskerakonna toetus, mis on võrreldes veebruariga suurenenud 17 protsendilt 20 protsendile. See muutus ületab napilt statistilise vea piiri ja selle tulemusega on Keskerakond märtsis populaarsuselt teine erakond.

Võiks arvata, et Reformierakond on teinud väikese langus ja Keskerakond on teinud märkimisväärse tõusu, kuid millegipärast on ERR veendumusel, et olukord on vastupidine.

On mõistetav, et erinevad uuringud annavad erinevaid tulemusi, seda siis vastavalt küsitlusviisile (kas internetis või otse inimeste küsitlemine), kuid anda ilmselgele tugevalt positiivsele tulemusele vähendav hinnang, on küll pehmelt öeldes lugejate eksitusse viimine.

Siinkohal võiks esitada retoorilise küsimuse: kui suur tõusuprotsent peaks Keskerakonnal olema, et Rahvusringhääling peaks seda suureks tõusuks?

Kesknädal

7 kommentaari
  1. Pole 3 aastat ago
    Reply

    mõtet nende tulemuste peale leili minna. Küsitletakse ju liiga väikest osa ning erinevused kõikujate seas on liiga suured. Kui see on 5% hääleõiguslikest, annab selle 2…3% vabalt välja. Piisab vaid Luige Hansu neegritel anda kellegi pihta turmtuld ja ongi kellegi tõus-lang tagatud.
    Kõige kindlam on jälgida mitme küsitleja vähimaid tulemusi 3…6 kuu lõikes. Kui Turkutid teeks kasvõi homme uue küsitluse nt Hiiumaal ja Ida-Virumaal, oleks tulemused hoopis teised.
    See küsitluste värk on vaid üks alatu võte raha kantida.

  2. Soome peatas AstraZeneca koroonavaktsiini kasutamise 3 aastat ago
    Reply

    Soome terviseameti otsusega peatati Soomes tänasest reedest, 19. märtsist AstraZeneca koroonavaktsiini kasutamine vähemalt nädalaks.

    Järgmiseks nädalaks kinni pandud vaktsineerimise ajad kas lükatakse edasi või tühistatakse. Soome ravimiameti Fimea info kohaselt on Soomes tuvastatud kaks ajutromboosi juhtumit peale AstraZeneca koroonavaktsiini saamist, vahendab Iltalehti.

  3. Arvaja 3 aastat ago
    Reply

    Küsitleja tulemused olenevad oluliselt sellest, millist tulemust küsitleja tahab saavutada. Tulemuse saavutamiseks küsitleja koostab vastava küsitlemise metoodika, milles ta saab küsitlemise objektid valida ning teades eelnevalt küsitlemise objekti erakondlikku kuulumust planeerida samuti tulemuse.
    Keskerakonna 2018. aasta piirkondlikel kokkusaamistel esitati valdavalt ettepanek , et pensionäride pension teha tulumaksuvabaks. Seda ei toimunud. Nüüd esitab Reformierakond ettepaneku , et keskmine pension tulumaksuvabaks, ehk keskerakondlaste mõnevõrra muudetud kujul. Eesmärgiks on pensionäride hääled üle võtta. Kui arvestada, et pensionärid on valdavas osas Keskerakonna toetajad , võiks erakond selles küsimuses võtta aktiivsema seisukoha. Töötavatele pensionäridele praegune olukord ei ole meelepärane ning nende kaasamine tööhõive protsessi on väga oluline.

  4. Uunold Heinoülovello 3 aastat ago
    Reply

    Jah, tõsi ta on: nn. rahvusringhäälingu struktuurides on kallutatud jõud.
    KE ega ka EKRE mitte ei ole olnud, ole praegu-ega ka saa kunagi nende silmis n.ö. parketikõlbulikuks – kuni seal töötavad ammu oma ajakirjaniku au ning väärikuse (kas IRL, RE, SDP või E200) parteilise läätseleeme eest maha müünud ” samostid-sildamid” ja “kuused-kandled”.
    Kesknädalas tuleb nende ebaobjektiivsusele anda lakkamatult tuld.
    Tuleb seista järjekindlalt vastu nende pahausksele ning KE-d stigmatiseerivale hämale.
    Mulle on jäänud mulje, et Uued Uudised ja Objektiiv on selles osas särtsakamad kaitsmaks EKRE väärtusi ja kaaperdamaks Kesknädala vastavat opositsioonilist nishi… Sellega seoses on üle võetud ka suur osa lihtsa maainimese(Võrri-Antsud – Kana- Maalid) valijasegmendist?

  5. Eve 3 aastat ago
    Reply

    Rahvusringhääling on Reformierakonna hääletoru ja mina neid ei usu. Ei usu ka seda et meie rahvas eelistab neid kes on võimule tulnud valede., laimu ja valesüüdistuste tagajärjel. Raske on uskuda et inimesed on nii mõjutatavad. Keskerakond saab hääli tublidelt inimestelt tubli töö eest ja ei ei raiska aega valesüüdistuste väljamõtlemisele. Reformierakondlased on suutnud enda poole meelitada peavoolumeedia, kapo ja isegi presidendi Ilves oli ainult Reformierakonna president.

  6. Nonoh 3 aastat ago
    Reply

    ega siis reformierakonnas pole kõik halvad inimesed. Ma austan väga Siim kallast keda omad ajasid peaministri kohalt minema laimuga, aga ta oli tubli peaminister. Aga umbes 10 inimest on teinud Reformierakonna ebameeldivaks.Randpere tuleb tagatoast välja tavaliselt enne valimisi ja räägib nii alatult ja ebaõiglaselt et vastik on kuulata. kross tegutses varem avalikult ja eriti vastik oli ta siis kui tahtis saada linnapeaks ja eks ta nüüd tegutseb vaikselt sest palju patte on hingel. E.Savisaare eksnaine ajas suust välja alatut laimu mehe kohta kes oli surmavalt haige aga sai reformierakonnas edutatud. Kapo saadeti E.Savisaare kodu rüüstama kui peremees oli paranemas raskest surmavast haigusest ja istus ratastoolis ning vaatas pealt. Aga sadama afääri tegelastele ja Krossile kes riigirahadega renoveeris omale kortereid ei saadetud. korruptsioonisüüdistuse sai ka tubli ajakirjanik Ummelas kes sai karistuseks raske töö kille tagajärjel ta suri. Näiteid võib tuua palju ja korruptsioonisüüdistus on moodi läinud ja süüdlasteks alati keskerakondlased ja lõpuks jõuti nendega Rataseni välja kuigi ta ei teadnud sellest midagi. Rayas andis alla sest muidu poleks see jäänud viimaseks süüdistuseks nagunii. Ansip ju ütles et teeb kõok mis võimalik et valitsus laiali ajada ja nii läkski. Ainult et Ansipi valitsemise ajal vaesus vaid kasvas, majandus seiskus, pensione ei tõstetud, meditsiinile ega haridusele raha ei kantud üle, kaotati ära ravisaamise võimalus kohapeal, saadeti raha teistele riikidele eriti Ukrainale jne. õpetajate palgad olid imetillukesed. Keskerakondlik valitsus parandas neid vigu ja läks edasi juhtides meie inimesi parema elu poole. keskerakondliku valitsuse sisepoliitika oli suurepärane ja oleks veelgi parem olnud kuid segasid pandeemia ja reformierakondlaste laim.

  7. mnjah 3 aastat ago
    Reply

    kui keegi veel pole siiani aru saanud kuidas need reitingunumbrid kujunevad, siis süüdistage vaid iseennast. Igasuguse uuringu tegemisel on KÕIGE TÄHTSAM ainult kaks komponenti….sa pead teadma et üldjuhul on valijad lojaalsed oma valitud erakonnale ja sa pead teadma kellele ja millal küsimus esitada. Nii lihtne see ongi. Arvuti ju teab, keda küsitleda kui tulemus on ette antud. Aga mis puudutab ERR-i, siis seni kuni seal laiutavad teatud tegelased, ei muutu seal mittekuimidagi. Ja et Keskerakond ei meeldi ERR-i teatud tegelastele, sellest saab ka 2b klassi õpilane aru. Kui kaua peab veel ootama, et Rahvusringhäälingus ei etleks mingisugused Priit Kuused uudiste ankrutena. Tema AK päeval võid kindel olla, et sealt midagi Keskerakonna suunal jälle ära tuleb. Mingi elementaarne neutraalsusnõue peaks olema sellisele töökohale kandideerimise peamiseks tingimuseks.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.