Kiik: koroonapandeemia olukord on jätkuvalt haripunktis

Tervise- ja tööminister Tanel Kiik märkis reedel pressikonverentsil koroonaviiruse hetkeolukorra kohta, et pandeemia on jätkuvalt haripunktis.

“On kahju, et juba mitu pressikonverentsi peame tõdema, et koroonapandeemia olukord on jätkuvalt haripunktis ning vahepealse stabiliseerumise asemel näeme hoopis aeglast tõusu,” ütles ta.

Kiik tõi positiivsema poole pealt välja, et vaktsineerimiste tempo on rahuldav. “Tehtud on kokku 212 000 vaktsineerimist ning 14 protsenti täisealisest elanikkonnast on saanud vähemalt ühe süsti. Lähinädalatel jätkatakse AstraZeneca vaktsiiniga 60+ vanuses inimeste vaktsineerimist,” kinnitas Kiik.

Kiige sõnul ei saa Eestis vaktsineerimistempot kujunenud olukorra tõttu maha võtta. “Karta tuleb haigust, mitte vaktsiini,” ütles Kiik.

Terviseameti peadirektor Üllar Lanno tõdes, et pandeemia olukord Eestis on kriitilises faasis ning nakatumine väga kõrgel tasemel. “Ka reoveeuuringud ei anna olukorrale erilist lootust ning näitavad, et oleme tõusutrendis,” märkis ta.

Lanno sõnul on valupunktiks Tallinn, kus Lasnamäel ja seda ümbritsevates linnaosades on näitajad kõrged ning tõusma on hakanud ka Mustamäe, Haabersti ja Põhja-Tallinn. “Teistes suurlinnades on näitajad Tallinnast 14 korda väiksemad,” ütles Lanno.

“Enne reoveeuuringu andmete vaatamist arvasin, et Põlvamaal ja Valgamaal on nakatumine viis korda madalam kui mujal Eestis, kuid reoveesignaalides on näha, et Valgamaal on tõus toimunud mitu mõõtmispunkti ning tegelikult on oht ka seal,” nentis ta.

Siseminister Kristian Jaani sõnul on politsei järgmise nädala fookuses Põhja regioonis ühistranspordis maskide kandmine ning 2+2 reegli järgimise jälgimine.

Seni on tema sõnul politsei koostöös terviseametiga tabanud 14 inimest, kes peaksid olema eneseisolatsioonis, kuid liiguvad linnas ringi. “Number on küll väike, aga selle mõju võib olla suu,” nentis ta. 

Jaani lisas, et viimase nädalaga on politsei järelevalvetegevus tõusnud 17 protsenti ning on alustatud haiglate ja perearstikeskuste nõustamisega, kuidas käituda provokatiivsete käitumiste korral.

3 kommentaari
 1. Soomlane hämmingus 12 kuud ago
  Reply

  Eesti ja Sioome vahel sõitev ettevõtja Jari rääkis, et Eestis ja Soomes on tohutu vahe koroonatesti hinnas. Jari elab püsivalt Eestis ja sõidab seoses tööga kahe maa vahel 40-45 korda aastas ehk 3-4 korda kuus.

  Reisimine on Jari töö tõttu hädavajalik. Tegemist on energiasektori ettevõttega ning tegevus käib nii Eestis kui Soomes. Töötajad on paari nädala kaupa nii Eestis kui Soomes, vahendab MTV.

  Soomes ei pääse Jari tegema omavalitsuse juures tehtavat koroonatesti, kuna selleks peavad olema teatud haigusnähud. Testile pääs sõltub terviseportaali omaolo.fi hinnangust. Soome erakliinikus testi tegemine on aga üsna kulukas.

  Jarile pakub terviseteenust Mehiläinen. Juba ainuüksi testile aja broneerimine maksab 39 eurot. Test maksab ise 249 eurot ja tõendi väljakirjutamine maksab lisaks veel 39 eurot. Jari naine töötab ettevõttes assistendina ja kui ta tuleb kaasa, siis peab summa korrutama kahega. Ehk ühe sõidu jaoks testi tõendi hankimine maksab kokku 654 eurot. See on uskumatu summa.

  Eestis teeb teste erafirma Confido, mis on samasugune nagu Soome erakliinikud. Käesoleval nädalal alustas Confido testide tegemist sadamas. Tallinnast Soome tulles on testi hind 70 eurot ja tulemuse saab 24 tunniga.

  Eestisse minnes maksab testi tegemine sadamas 49 eurot.

 2. Eve 12 kuud ago
  Reply

  Kuidas küll on võimalik et koroonahaigeid tuleb kogu aeg juurde vaatamata vaktsineerimisele ja maski kandmisele. piiril ju kontrollitakse ka inimene on haige või mitte. Imelik on see et lubatakse spordivõistlusi. neid inimesi on ka mitmeid kes põevad kergelt läbi ja ei lase end kontrollida. me ju ei tea kuidas mõjub vaktsioneerimine teisel korral ja kui kaua ta mõjub. kas ta aitab ka sel korral kui tulevad uued koroonaviiruse tüved või siis on vaja teist vaktsiini.Mulle räägiti et Venemaal on 3 koroonavastast vaktsiini ja kolmandat süstitakse vaid üks kord. miks pole koroonahaiguse ravimit leiutatud–vot sellest on kahju.

 3. Ja 12 kuud ago
  Reply

  sellel laineharjal kavataseb massimõrvar veel kaua sõita. Sest ka teised on temasugused.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.