Europarlament mälestas märtsiküüditamise ohvreid leinaseisakuga

KÜÜDITAMISOHVRITE MÄLESTUSPÄEV. FOTO ANTS LIIGUS/SCANPIX

Euroopa Parlamendi president David Sassoli mälestas täiskogu istungi avakõnes 1949. aasta küüditamise ohvreid, parlament mälestas ohvreid leinaseisakuga.

Sassoli mälestas täiskogu istungi avakõnes 1949. aasta küüditamise ohvreid, öeldes, et 25. märts ei ole vaid vabaduse, vaid ka leina päev, edastas Euroopa Parlamendi pressiesindaja.

“Mälestame Nõukogude Liidu küüditamise ohvreid. Tuhanded perekonnad, suures osas naised ja lapsed, kolmest Balti riigist – Eestist, Lätist ja Leedust – küüditati Siberisse. Vaid vähesed neist jõudsid koju tagasi. Oluline on neid inimesi üheskoos mälestada, et sellised inimõiguste rikkumised kunagi ei korduks,” sõnas Sassoli märtsiküüditamise ohvrite mälestuseks toimunud leinaseisaku eel.

Lisaks rääkis Sassoli Hiina sanktsioonidest ning Kreeka revolutsiooni 200. aastapäevast.

Parlament kaitseb inimõigusi EL-is ja kogu maailmas, rõhutas Sassoli, viidates Hiina sanktsioonidele viie Euroopa Parlamendi liikme ja Euroopa Parlamendi inimõiguste allkomisjoni vastu. “Taolised kättemaksuaktsioonid on vastuvõetamatu reaktsioon parlamendi õigustatud murele inimõiguste rikkumiste pärast Hiinas,” sõnas ta.

BNS

12 kommentaari
  1. Nii 3 aastat ago
    Reply

    Minu vanavanemais Siberisse ei viidud arvatavasti sellepärast et naine rääkis vene keelt. Mees viidi aga laeva peale kuna oli kohtunik ja seal oli teisigi temasuguseid. Üks uputajatest oli öelnud et põgene ära sa olid aus kohtunik ja tagasi tulles oli ta rääkinud et uputajad olid eestlased. Stalini käsku täites tulid vene sõdurid järele neile keda nad pidid saatma Siberisse aga selge see et eestlased ütlesid neile keda viia kust nad muidu seda oleksid pidanud teadma. Nii oli ka uusmaasaajatega kes saod tublide ja töökate inimeste maad endale kes kulakuks tehtuna Siberisse saadeti. Ikka meie omad eestlased teatasid keda saata. Stalinismi kuriteod olid koletud ka Venemaa enda rahva suhtes. See oli kohutav aeg ja praegune Venemaa ei vastuta selle eest.

    • See on hea mälestus 3 aastat ago

      JUba noorena astusin pioneeriks. Igatsesin saada komsomoliks.
      Kogu tulevik oli silme ees selge.
      Ja mis minust sai: olen vaid personaalpensionär ja pean 4000 €uroga ära elama terve kuu…

    • Eestlasi pagendatakse 3 aastat ago

      Viimase 30 aasta jooksul on pagendatud 700 000 eestlast.
      Eestlasi pagendatakse linnadesse ja välismaale inflatsiooni loomisega.
      Inflatsiooni tekitatakse sisendhindade tõstmise abil keskpankade kasumi tarbeks.
      Nii kuis tõstetakse elektrivoolu hinda siis automaatselt kerkivad hinnad teenustele ja toodetele aga palgad ei kerki.

  2. Nojah 3 aastat ago
    Reply

    Ma olen vana inimene ja raske on meenutada kuritegeliku Stalini aegu. Olin kunagi ühes väikelinnas õpetaja ja on meeles kui õelad olid mõned meie kommunistid. Ei tohtinud oma arvamust avaldada sest kohe järgnes karistus. Mind taheti kaks korda ülikoolist minema ajada, kord kui ma ei tahtnud komsomoli astuda ja teine kord kui ma ei nutnud kui Stalin suri aga nuukseid oli kuulda mitmelt poolt kui meid kutsuti kuulama seda teadet. Peagi aga tulid teated et Stalin on kurjategija . Muuseas Venemaa tunnistas seda ise esimesena. Minu hea tuttav kes tuli Siberist tagasi rääkis et õppides vene koolis ei narrinud kohalikud inimesed väljasaadetuid kunagi vaid olid sõbralikud. ja abivalmis. Nad jagasid kasvõi viimase leivatüki vljasaadetutega. Vene rahvas on tegelikult südamlikaga eks iga rahvuse seas on igasuguseid inimesi.

  3. Ele 3 aastat ago
    Reply

    Ma leian et Kesknädalas peaks olema hoopis teine pealkiri et Eesti parlament mälestas küüditamise ohvreid. Ärgem unustagem et see on Lesleralonna ajaleht kitte Brüsseli oma ja see mis Brüsselis toimub peaks eraldi ajalehes kirjas olema. Ma tahaks siin teada parimate keskerakondlaste arvamust.

  4. Sedasi 3 aastat ago
    Reply

    Grusiinlasest Stalin on palju halba teinud. Millegi poolest tuleb ka meelde ukrainlasest vene valitseja nikita kes kinkis ebaseaduslikult Krimmi Ukrainale. Tänu kahele Venemaa presidendile ja E.Savisaarele ning Rüütlile saime vabaduse. Aga selle vabaduse ajal on ka meil kuritegusid sooritatud ja kõige õudsem oli see mis tehti Savisaarele ja see meenutas ka stakõlinistlikke kuritegusid. Kui surmavast haigusest paranev inimene istus ratastoolis ja vaatas pealt kuidas ta kodu rüüstati kapo poolt ja pärast tiriti pidevalt kohtusaali. Muidugi on kahju inimestest kes pidid oma kodud maha jätma ja röndama Siberisse ja need olid keie parrimad kes ei teinud kellelegi halba.

  5. Triin 3 aastat ago
    Reply

    Iga rahva hulgas on omad reeturid, teiste arvelt kasu saada ihkajad……sul on aidas suurem lihatünn kui minul, põlatud armastuski……kuid küüditamist ei alustanud ükski eestlane, see oli Moskva plaan. Allutatud maade üle täieliku kontrolli saavutamine (Krimm, Baltimaad) , seal elavate rahvaste hävitamine ja seda rahvuspõhiselt. Genofondi süstemaatiline hävitamine päädis justnimelt nn. “Töölaagritega”, kus noored mehed, tulevased isad, sõna otseses mõttes tapeti nälja, ränga töö ja haigustega. Alles viimases hädas formeeriti ellujäänutest nn. “Eesti Laskurkorpus”. Naised, lapsed Siberisse–ja see väljasaatmine oli algselt mõeldud igaveseks. Intelligentsi tapmisega alustati ju kohe kui “Baaside Lepingu” pealesurumisel jalg ukse vahele saadi. Praegune Venemaa pole muidugi süüdi, kuid vastupidi kahetsevale Saksamaale ei näita Venemaa üles küll mitte mingisugust kahetsust, vastupidi, ikka käib ähvardamine, et nende endi poolt siiatarituid peaks üks väikerahvas ei tea mille eest austama, samas see rahvas ei järgi oma presidendi kutset koju tulla.

  6. uskmatu-toomas 3 aastat ago
    Reply

    Oleme suurriikide mängukannid suure teatri laval ja keegi ei vaevugi mõtlema miks meie tänased suured sõbrad meid Stalinile maha müüsid !
    Ajalool on komme teatud aja järgi korduda ja siis saavad tänased padurahvuslastest kohe uue isanda teenrid !
    Küüditamine oli kuritegu aga keegi ei püüagi meenutada Belgradi pommitamist jänkide ja rahuarmastava kaitseorganisatsiooni NATO poolt kus hukkus tuhandeid tsiviile st,naisi ja lapsi ?

  7. Kuidas ja millal tähistada Saksamaa 3 aastat ago
    Reply

    tehtut. Inimeste massilist hävitamist, põletamiste, gaasitamiste ja maha laskmist, piinamist. Vägistamised, mõnitamised jne. See kestis pidevalt.
    See mida nad tegid oli genotsiid. Ka meil Eestis oli koonduslaager Kalevi-Liival.
    Kunagi ajaloos ei ole olnud sakslaste tegudele sarnast. Püksirihmal oli kiri “JUMAL ON MEIEGA”.
    Minul on kahju, et Ameerika sekkus sõja lõpul. Saksamaa oleks pidanud hävima. Nemad on kurjategijad. See, et inimesi saadeti Siberisse oli selle kõrval käkitegu. Sealt tuli ikka suurem osa tagasi. Koonduslaagritest ei lastud kedagi välja ja surid. Ellu jäid need, kelle vabastasid venelased. Tallinna pommitamist ei oleks ka olnud kui Saksamaa ei oleks sõda alustanud. Sõda oli ja pommitamine oli selle tagajärg.

    • See on kurb mälestus 3 aastat ago

      Käisin ka Kalevi Liival. Noore poisuna.
      Küsisin nende mahalaskmiste kohta kohalikult mammit.
      Too küsis, kumba tahad?
      Venelane laskis siinpool, sakslane sealpool.

  8. Juku 3 aastat ago
    Reply

    Venemaa on NSVL TÄIEÕIGUSLIK JÄRELTULIJA ja vastutab kõige eest.

  9. Sakslased on ju samuti. 3 aastat ago
    Reply

    Vastutavad ka kõige eest.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.