Välisminister Liimets: Põhja-Balti riikide ühine hääl kõlab tugevalt

Foto: Välisministeerium

Täna, 26. märtsil osales välisminister Eva-Maria Liimets Põhja-Balti (NB8) välisministrite videokohtumisel. Ministrid arutasid COVID-19 viirusest tulenevat olukorda, pandeemiajärgset taastumist ning piirkondlikke ja globaalseid küsimusi.

Välisminister Liimets avaldas heameelt jätkuvalt tiheda NB8 koostöö ja koordinatsiooni üle aktuaalsetel teemadel ning rõhutas taas koostööformaadi elujõulisust ja tähtsust Eesti jaoks. „COVID-19 kriisiga silmitsi seistes on NB8 formaat taas mitmeti oma silmapaistvat väärtust tõestanud,“ märkis minister. „See puudutab nii praktilist koostööd pandeemia alguses kui ka kasulikku seisukohtade koordineerimist piirkondliku ja ülemaailmse tähtsusega küsimustes.“ Välisminister avaldas veendumust, et tihedat koostööd jätkatakse ka pandeemiast taastumise ajal.

Välisminister Liimets andis kolleegidele ülevaate Eesti senisest tööst ja tulevikuplaanidest ÜRO Julgeolekunõukogu valitud liikmena. „On tähelepanuväärne, et 2021. aastal osaleb julgeolekunõukogu töös valitud liikmena koguni kaks NB8 formaadi riiki – Eesti ja Norra,“ sõnas välisminister. „See annab meile võimaluse pöörata tähelepanu just meie regiooni jaoks olulistele küsimustele ja meie ühised väärtused kõlavad maailmaareenil selgemini.“

ÜRO Julgeolekunõukogu raames toimuva suurpärase koostöö näitena tõi välisminister esile Norraga jagatud rolli Afganistani teemajuhtidena ning NB8 riikide ühise hukkamõistva lähenemise Venemaa rahvusvahelise õiguse rikkumistele, Krimmi ebaseaduslikule annekteerimisele ja Valgevenes toimuvale. Samuti rõhutas välisminister soovi liikuda edasi küberjulgeoleku tähtsustamisega ÜRO Julgeolekunõukogus.

Venemaa-teemalisel arutelul rõhutasid NB8 riikide välisministrid Euroopa ja Atlandi-ülese ühtsuse tähtsust. Välisminister Liimets kinnitas ka jätkuvat tähelepanu ja pühendumust idapartnerlusele.

2021. aastal koordineerib Põhja-Balti koostööd Soome, 2020. aastal oli koordinaatoriks Eesti.

3 kommentaari
 1. ? 2 nädalat ago
  Reply

  Kõiksepealt saage pandeemiast lahti, siis rääkige taastumisest. Enistviisi enam ei saa, elu muutub väga paljus.
  Aga ei saa ega julge seda muuta -pole plaani, visioone, tahtmistki, sest äkki ei saagi enam “kõrgele ” ametile.
  Mida te siis ära otsustasite ?

 2. Nojah 2 nädalat ago
  Reply

  Jälle see ebaõiglane naine võtab sõna. Ta ei tee Eesti heaks midagi vaid õhutab vihavaenu ja tegeleb selliste küsimustega mis ei too mmeile mingit kasu, tunneb kaasa märatsemiste korraldajatele. Ratas tegi suure vaea pannes ta ministriks. Täpselt vastupidine peaks olema välisministri tegevus.Ma tahaks näha siin parimate keskerakondlaste arvamusi aga ka mitte Eesmaa vildakaid arusaamisi ausat välispoliitikast. Meie välispoliitika on jube.

 3. Nii 2 nädalat ago
  Reply

  Hääl võib kõlada aga tolku sellest pole.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.