Omavalitsustel on suured ootused Euroopa Liidu uue eelarveperioodi rahaliste vahendite kasutamisele

Tiit Terik

Rahandusministeeriumi eestvedamisel toimusid sel nädalal Euroopa Liidu struktuurivahendite 2021+ arutelud. Eesti omavalitsused soovivad, et meetmete kavandamisel arvestataks rohkem regionaalseid aspekte, mis võimaldaks rohkem ühtlustada piirkondlikke erisusi.

Euroopa Komisjoni ettepaneku kohaselt eraldatakse Eestile 2021–2027 perioodiks ühtekuuluvuspoliitika toetusi 3,37 miljardit eurot. Toetuste kasutamisel saab olema kuus eesmärki: Nutikam Eesti, Rohelisem Eesti, Ühendatum Eesti, Sotsiaalsem Eesti, Inimestele lähedasem Eesti ja Õiglane üleminek. “Eesti linnad ja vallad soovivad osa saada Euroopa uue toetusperioodi võimalustest. Meetmed annaksid võimaluse suunata Euroopa raha väiksematesse piirkondadesse, et vältida ääremaastumist ja parandada elukeskkonda läbi infrastruktuuri ja teenuste tasemete ühtlustamise, seda alates info- ja kommunikatsioonitehnoloogia valdkonnast kuni sotsiaalteemadeni välja. Samal ajal loodame sellele, et ka Eesti suurlinnad saaksid võimaluse taotleda toetusmeetmeid, näiteks Tallinn trammiliikluse arendamiseks,” selgitas ELVL juhatuse esimees Tiit Terik.

“Osalesime aktiivselt sel nädalal ministeeriumite poolt korraldataval EL 2021-2027 struktuurivahendite planeerimisel partnerite EL toetuste teemalisel aruteludel. Soovime üleriigilise omavalitsusliiduna rääkida kaasa Euroopa Liidu struktuurimeetmete kujundamises ja planeerimises, et riigi järgmise perioodi kujundatavad meetmed oleks ka kohalike omavalitsuste nägu ning läheks kohalike omavalitsuste arengusse nii vajalikeks investeeringuteks kui kohalike teenuste arendamiseks. Meie liidu soov on, et planeeritavad siseriiklikud meetmed oleks hästi sihistatud kohalike omavalituste vajadustega ning väljatöötatavate meetmete omafinantseeringud oleksid kohalikele omavalitsustele mõistlikud ning ligipääsetavus struktuurivahenditele oleks tagatud kõikidele omavalitsustele“, ütles ELVL asedirektor Jan Trei.

Möödunud aasta sügisperioodil viis Eesti Linnade ja Valdade Liit oma liikmete hulgas sel teemal läbi kaks ideekorjet, mille analüüsi tulemused edastati käesoleva aasta alguses rahandusministrile ja riigihalduse ministrile.

6 kommentaari
 1. Kui 12 kuud ago
  Reply

  madalale oleme langenud, et ootame raha ainult peremehelt kerjamisest.

 2. Soo 12 kuud ago
  Reply

  Loota ikka võib ehkki ikka kõik oleneb valitsusest. Vähemalt peaks olenema. Brüsselis minu arvates tegeldakse rokem vihavaenu õhutamisega Venemaa ja temale sõbralike riikide vastu. Arvan et vähemalt need riigid mis ei kuulu EL-u tuleks rahule jätta ja iga riik otsustagu ise mis talle hea on. Siis jääks rohkem aega positiivsetele asjadele. Mulle meeldiks et Brüsselis oleksid ka teadlased ja mitte vaenulikud poliitikud. Oleks vaja head vaktsiini, oleks vaja kasvõi uurida apteekides müüdavaid toidulisaneid mida keegi pole kontrollinudja keelustada kahjulikud jne. Palju oleks mida teha ja ilmaaegu raisatakse aega sanktsioonide väljamõtlemise peale. Sõjaline rahu oleneb suurriikidest, samuti kliima soojenemine ja mitmesugused muud negatiivsed nähtused, samuti majanduselu aendamine. Tähtis on USA, Hiina ja Venemaa koostöö. Tuleks aidata kaasa et nende koostöö oleks edukas ja rahulik. See vihavaenu õhutamine on ära tüüdanud. Väga kasulikud on Venemaaga majandussidemed sest sealt saab odavat gaasi, naftat ja muud ning kasvõi parimat koroonavastast seerumit. Õnneks kultuuriinimesed ja teised intelligentsed inimesed vihavaenu ei õhuta. Vene intelligents e laima mitte ühegi riigi poliitikuid ega ka teisi inimesi.

 3. Sonii 12 kuud ago
  Reply

  Ei tea kas EL-ul jätkub raha. palju läheb NATO ülalpidamisele et ta saaks sõda õhutada ja Venemaale hirmu nahka ajada. Eks mõnedesse riikidesse rahu rikkujate saatmine maksab ka raha, tuleb ju mässajaid ka aidata. Aga Hiina ja Venemaa sõprus on suur jõud ja USA ning EL ei saa nende vastu.

 4. Häbiga ei saai enam läbi,mühakad ei tunne seda ju 12 kuud ago
  Reply

  Milleks ja KELLELE need Euroopa rahad Omavalitsuste kätte Eestis antakse?. Osad vallad nõuavad KÕIGI teenuste eest teenustesaajalt tasu ! Isegi PRAEGU KOROONAAJAL, isegi vanade ja üksikute käest toidu KOJUTOOMISEL. See elementaarseim vajadus nakkuste ajal ja sellest küsitakse raha riskirühmade vanainimestelt kes elavad üksinda!!! Muidugi on veel niipalju toimetulematust, häda ja abivajadusi nende kerjuslike pensionide juures. Tõstetakse isegi omav.kuuluvate korterite üürihindu ,isegi juhul kui seal pole kütet,vett ega kanalisats.st.ilmselt mahakantud majad. 21sajandil.!!!
  HÄBI ON MUL TEIE PÄRAST, “suguvennad”! RIIK PEAKS IKKA AUDITEERIMA JA ARUTAMA KUI OTSTARBEKALT
  JA KELLELE NEED RAHAD LÕPUKS LÄHEVAD.MiTTE JAGAMA NEID NAGU MUTIAUKUDESSE:

  • Järjekordne näide ahnusest ja omakasupüüdlikusest 12 kuud ago

   Eelnev kirjutaja pole vist aru saanud Euroopa Liidu põhimõtetest. Struktuurfondirahasid ei raisata sotsiaalvaldkonda. Euroopa Liit näeb ette nende konkreetse kasutuse, milleks on hariduse, ettevõtluse ja infrastuktuuri toetamine. valdkonnad mille abil ühiskond areneb ja mille abil tulevikus riigile maksud laekuvad. Ainult tulevikku investeerides saab olla jätkusuutlik, mitte lennukilt raha külvates sotsiaalvaldkonda.

 5. to järjekordne tobu 12 kuud ago
  Reply

  kui sots.vldkonda ei arvestata ega sellest hoolita, siis MISTARVIS on kõik need nn.arengud?
  põrgutee on see. ja sina oled see juht sellel teel.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.