Tallinn saavutas maailma 50 nutikaima linna seas 12. koha

Singapuris tegutsev strateegia- ja konsultatsioonibüroo Eden Strategy Institute avaldas kolmapäeval toimunud veebikonverentsil maailma nutikate linnade paremusjärjestuse „Top 50 Smart City Governments 2020/2021“, milles Tallinn paikneb 12. kohal.

Kümne mõõdiku põhjal valitud paremik annab aimu, milliseid nutikaid lahendusi ning initsiatiive on linnad üle maailma välja töötanud, et lahendada järjest keerukamaid linnaelu, keskkonda ja linlaste heaolu puudutavaid küsimusi, teatas linnavalitsuse pressiesindaja. Nutikaimate linnade esikolmik on sel aastal Singapur, Soul ja London. Tallinna lähinaabritest on edetabelis esindatud veel Helsingi 5. kohal, Moskva 14. kohal ja Stockholm 50. kohal.

„Mul on hea meel, et Tallinn uue tulijana säras kohe kõrgel tasemel,“ ütles Tallinna abilinnapea Aivar Riisalu. „Paistame nutikate linnade hulgas silma tugeva pikaajalise visiooni, innovatsiooni ja iduettevõtteid toetava ökosüsteemi ning nutika poliitikakujundamisega, mis on juba tulemusi andnud. Kui kodanike kaasamine nutilahenduste abil on edetabeli liidri Singapuri puhul välja toodud kui üks peamisi tugevusi, siis meiegi oleme väga tugevad just digitaalsete teenuste pakkumisel.“

Edetabeli koostamisel keskenduti konkreetselt linnavalitsuste rollile peamise tõukejõuna nutika linna arendamises. Lisaks tõhususele ja nutikate tehnoloogiate rakendamisele linnas heidab täna avaldatud aruanne valgust linnade strateegilistele jõupingutustele innovatsiooni edendamiseks ja talentide arengu toetamiseks.

„Nutikaimad linnavalitsused paistsid silma oskusega teha koostööd ja olla partneriks avaliku ja erasektori sidusrühmadega. Vaadeldi nende võimekust kasutada digitaalseid lahendusi ja andmeid nii teenuste osutamisel kui otsuste tegemisel ning seda, kuivõrd on pööratud tähelepanu kodanike usalduse võitmisele ja nende kaasamisele,” ütles Eden Strategy Institute’i juhtivpartner Calvin Chu Yee Ming.

Instituut hindas rohkem kui 230 linna ning kutsus linnavalitsusi üles esitama täiendavad andmeid, aruandeid ja tulemusi. Hiljem viidi nutikate omavalitsuste linnaametnikega läbi intervjuud, et kogutud fakte kinnitada ning saada põhjalikumaid teadmisi igale linnale ainuomaste väljakutsete ja lahendusviiside kohta.

Esiviisiku moodustavad Singapur, Soul, London, Barcelona ja Helsingi, kes mitte üksnes ei paista silma nutikate lahenduste ja tehnoloogia rakendamisega kogu linnas, vaid kel on õnnestunud linna digitaliseerimise eduloo juures hõlmata ka linna elanikkonda. Edetabeli koostamisel tehtud uuring paljastas muu hulgas, et üha suuremal osal linnadest on prioriteediks keskkonnasäästlikkus ja kliimamuutuste mõjudega tegelemine.

Sel aastal pääses edetabelisse esmakordselt kaheksateist uut linna, nende hulgas ka Tallinn, Oslo ja Moskva.

BNS

2 kommentaari
  1. KUUM: 3 aastat ago
    Reply

    Prantsuse president Emmanuel Macron kuulutas kolmapäeva, 31. märtsi õhtul välja vähemalt 4 nädalat kestva karmide piirangute perioodi, mil poed ja koolid pannakse kinni ning õhtul alates kella 19-st kuni hommikuni kehtib liikumiskeeld.

    Macron põhjendas piiranguid koroona Briti mutatsiooni levikuga. Piirangud hakkavad kehtima laupäeval, 3. aprillil, vahendab Daily Mail.

    Prantsusmaal üritati alates aasta algusest koroona kolmandat lainet ära hoida, aga see ei õnnestunud. Intensiivravi patsientide arv ületas Prantsusmaal teisipäeval 5000 piiri, mis on tänavu suurim arv.

    Prantsusmaal jäävad inimesed kodutööle, kel võimalik. Vähemolulised poed suletakse ning inimeste omavahelised kokkusaamised keelatakse. Samuti kehtestatakse reisipiirangud.

    See tähendab, et kogu ülejäänud Prantsusmaa liitub piirangutega, mis on viimased kaks nädalat kehtinud juba Pariisis ja selle ümbruses.

    Kolmeks nädalaks suletakse lasteaiad ja koolid, mis avatakse 26. aprillil. Kohvikud, baarid ja restoranid jäävad suletuks. Inimesed tohivad kodust väljas liikuda ainult 10 kilomeetri raadiuses. Mingeid kokkusaamisi teistega ei tohi olla.

  2. Almar Glustsenko 3 aastat ago
    Reply

    Aitab meil muinasjuttude kuulamisest Riigikogu liikmeserakonadade ja muude äraostetute poolt.

    Keegi pole teist tegelikult tahtnud teie poolt ESM-i röövitud 15 400 000 000 eurost midagi tagastada.

    Arvate, et lubate oma juudi-nutikal Ain Järvel me põlismetsaks taastunud Kadrioru lossi esise ära soolata, põlispuud haigestada ja siis me „covid”-vangistuse ajal nad märkamatult maha saagida, et oma holokaustipark teha,

    salaja, me esivanemate pärandina, tal nende hauad hooldamatuna üles künda, kuni nende hõim on Soome orja-„covid”-vangi jäetud ja ei saa neid hooldamas käia.

    Seepseeon, et kui te umbes 500 nutuvabamüüri käpikmatsi olete sellest 15 400 000 000-st omavahel ära jaganud kasvõi 5%, siis teeb see ikka 1 540 000 eurot igale matsile peo peale, mis on küllaldane raha Edgari-järgses Eestis õilmitsevate erakondade moraalitusele ja vastutustundetusele, et te vaimupimeduses ja vaid oma väljakujuńeud tühirahade refleksides ajaksite seda grammafoniplaadi juttu, mis teile EUSA, RAND-NATO julgeolutanõukogu, Olümpiakomitee, OSCE

    teist miljoneid kordi rohkem kokkuvarastanud juudid unelmlevad, et meid biorobototeks muuta.

    Kas te arvate ehk, et nad viivad te lapsed Marsile turvamajja paradiisi või, selle nende jaoks lepaleheks oleva miljoni eest? Tartu maailmakuulsa semi(iti)ootla võõrsammasla EST-Rubiku-kuubikus?

    Teil on igalühel vaid 2 aastaga Riigikogus kogunenud nii palju normaalsele metsaugrile elamiseks piisavat raha, et saate igaüks eraldi ükskõik, mis viiruseteste väljatöötavast pädevast laborist tellida endale, 100-1000 kordses suurusjärgus viirust tihedamalt esineva Covid-19-PRC testi asemel vähemalt 1000-se partii seda viirust tegelikult tuvastava Sars-Cov-2 teste.

    Ja korraldada siis oma valimisreklaamiks omavahel täiesti avaliku võistluse, et kas saate kambapeale kokku 3 haigekstegevat covid-19 viiruse tuvastamist 100 000-st.

    Julgen väita, et mitte. Seega ei pandeemia lõppemise väljakuulutamise vajadusest, vaktsiin-kiipimise lõppemise hädavajadusest, enese soo ellujätmise vajaduse seisukohalt, ega liiatigi enese maskiga tapmise lõpetamise kohesest hädavajadusest TÄHELEÜANU KÕRVALE JUHTIVAD „EDU”-LOOD EI OLE SIIN VAJALIKUD JA ASJAKOHASED, KUNI TEIE POOLT POLE TAASTATUD OLUKORD, KUS SOBIKS TEHA TAVAPÄRASEID 1. APRIKKI NALJU.

    MITTE meie mees, erakondadest ülehüppaja, kes on Ratasel võetud Tallinna igasugust viimsetki omakogukondlikku ja aastatega stabiilseks väljakujunenud sotsiaalsust hävitama, kogu Edgari pärandi ulatuses (MuPo, LiPO, TTV jne), koos oma 14 traktori ja 50-100 auto pataljoniga,

    võib rahumeeli meile ette näidata, kuidas ta kaob oma kuldset agooniat pidama Singapuri Eedeniaeda.

    Arvate, et keegi pole tähele pannud, et Eesti oma relvastust tootnud Arsenali hävitamisega kuldsemaks vasikaks saanud Orava hallide kardinali, Rosimannuse, tankistifirmade pesa on Singapuris, nagu on sealt meile tulnud Eesti tselluloosi- ja riidetööstuste hävitamise riiklik tankist, Asvani (kelle nime all Oraava püüdis meile Kopli tekstiilitööstuse Odessa juutide Hollywoodi filiaali pähe määrida)?

    Mis on Singapuri ja HongKongi ja Euroopa linnriikide olemus? Lihtsalt juudi-massoonipesad, mis on juudi-ÜRO poolt Iisraeli loomise järgselt eriti aktiivselt asunud oma kõrvalasuvaid suuri endisi agraarriike oma tööstusorjadeks kujundama. Japsidega on see alates 1960-test nende õnnetuseks läbi läinud, sest vahepael on jäetud neile mulje, et nemadki said Maailmas seetõttu kuulsaiks, rikkaiks ja õnnelikeks…

    …eluaeg kapslis elavateks orjadeks, kuni Fukushima tasumise tunnini.

    Kim´idega pole „õnneks” läinud. Ja Hiina kommuarmaada on hakanud ka pikapeale taipama, et neil pole nende jaoks väärtusetute dollari ja euroga oma poliitilises positsioonis midagi peale hakata, seep KA MINGIT ELULIST SELETUST, ET ENESETAPJALIKKU MASSOONIDE HONGKONGI OMA KÜLJES SALLIDA.

    Edgari moraali Raitari KaPo õhkulastud peldikusse poetanud Tallinna linnavalitsuse perel oleks aeg oma heaolustatistika näitlikustamiseks laenata mult 10 000 puuseemet, laenata sots-osakonnast 1 I-Miev, mis maksab 20 samasuguse Hiina auto hinna ja teha dessant Singapuri, et vaadata, kuipalju nad seal, toonekure moodi seistes ja oma loomulikke vajadusi rahuldades, suudavad aastaga maad juurde tekitada, et need seemned sellest tekkinud rammu kasvama külvata.

    Eks see ole ka üks enesele illusioonloogiline seletus neil sellele, et miks üle sajandi eest hiidlased Sotshi või Abhaasiasse, eestlased Kaug-Idasse või Maarjamäel koos Kuusalu rahvaga Valget Laeva ootav usuhull tahtis loodetavale Krimmi juudamaale sõita.

    Tallinna linnaviletsuse omad harjutavad lihtsalt meie peal põhjendust, mis peale seda, kui nad meie Eesti ugrid kavatsevad jätta Michali ja Oraava-juutla „covid”-küborgiseeritavateks,

    lubaks neil oma pilusilmsetele tulevastele maskidele pajatada muinasjutte sellest kuis nad tõid meile (Edgari oma IME-)rahvusõitsengu, aga paha Foxman-Soros-Gates-Hodorkovski tuli võttis kahjuks neilt selle surmaga ähvardades jõuga käest ära ja hea, et nad ise elusalt minema said.

    Kuhu said? Varuserveri faili piksliks?

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.