Riigikogu esimees rääkis Islandi ametikaaslasega Põhja- ja Baltimaade koostööst

Foto autor: Erik Peinar, Riigikogu Kantselei

Riigikogu esimees Jüri Ratas kohtus täna videosilla vahendusel Islandi parlamendi esimehe Steingrímur Jóhann Sigfússoniga, kellega räägiti Islandi ajaloolisest rollist Eesti iseseisvuse taastamisel ning Põhja- ja Baltimaade tihedast koostööst.

„Eestlased mäletavad alati, et Island oli esimene riik, kes tunnustas meie taastatud iseseisvust 22. augustil 1991,“ ütles Ratas Islandi ametikaaslasele, kes toona oli Islandi valitsuse liige.

Ratas avaldas lootust, et koroonaohu möödumisel saame selle aasta augustis koos tähistada iseseisvuse taastamise 30. aastapäeva ja esitas Islandi parlamendi esimehele kutse pidustustel osaleda.  

Eesti ja Islandi parlamendi esimehed vahetasid videokohtumisel kogemusi parlamendi kaugtöö kogemusest ja rääkisid parlamentaarsest koostööst Põhja- ja Baltimaade vahel.

„Põhja- ja Baltimaade tihe koostöö on tõstnud meie piirkonna tähtsust ja selle koostöö jätkumine on üks meie prioriteetidest,“ ütles Ratas. Tema sõnul peame tegema veelgi tihedamat koostööd küber- ja digivaldkonnas, olgu selleks andmete vahetamine piiride ületamisel või tervisevaldkond.

„Eesti on alati valmis jagama nii oma positiivseid kui ka negatiivseid kogemusi ja õppima teiste riikide kogemusest,“ rääkis Ratas. „Oleme tänulikud Islandi osalemise eest eFP-s ja ootame teie partnerlusotsust NATO küberkaitsekeskuses Tallinnas.“

Ratas tänas Islandit ka väärtuslike nõuannete eest Eesti vaatleja staatuse taotlemisprotsessil Arktika Nõukogus.

Mõlema parlamendi esimehed pidasid oluliseks ka koostööd Euroopa Majanduspiirkonnas ning senisest tugevamat toetust Idapartneritele, aga ka arengukoostööd Aafrika riikide toetamisel.  

Islandi parlamendi esimees õnnitles Jüri Ratast Riigikogu esimeheks valimise puhul.

1 Kommentaar
  1. Soo 3 aastat ago
    Reply

    Minu teada oli meile vabaduse andja Gorbatsov seega Venemaa. Vabaduse aitasid meile tuua Rüütel ja Savisaar. Aga me saime vabad olla lühikest aega ja nüüd oleme jälle liidus.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.