Erki Savisaar: jäätmemajanduses on vaja päriselt midagi ära teha. Päriselt jäätmed uuesti kasutusele võtta!

Erki Savisaar

“Pidime saavutama jäätmete 50% taaskasutuse taseme möödunud aastal. Jah, saavutasime selle, raamatupidamislikult, mitte sisuliselt. Teist korda me ainult paberil oma eesmärki täita ei saa. Vaja on päriselt midagi ära teha. Päriselt jäätmed uuesti kasutusele võtta!” rõhutab Erki Savisaar, kommenteerides Riigikogus kolmanda lugemise läbinud Jäätmeseaduse ja pakendiseaduse muutmise seaduse eelnõu.

Muudatuste kohaselt tuleb hiljemalt 2023. aasta 31. detsembriks kõikjal korraldada biojäätmete tekkekohalt kogumine või alternatiivina tekkekohal kompostimine. Alates 2025. aastast peavad kohalikud omavalitused korraldama oma territooriumil tekstiilijäätmete liigiti kogumise. Samuti saab kohalik omavalitsus lisavõimalusi taaskasutusorganisatsioonidega suhtlemiseks.

“Loodan, et saame seeläbi paremini tagada heakorda avalike pakendikonteinerite ümbruses ning suurendada biojäätmete ringkasutust,” lausub Keskerakonna fraktsiooni liige Erki Savisaar. “Samas toonitan, et jäätmemajanduse probleemid ei saa sellega lõplikult lahendatud. Vajame palju sügavamaid debatte teemal, kuidas tegelikult eesmärgini jõuda.”

Erki Savisaare sõnul vajab jäätmemajandus struktuurseid muutusi, millega annaksime nii võimaluse kui ka kohustuse jäätmevedu ja ümbertöötlemist korraldada neile, kes seda päriselt teha suudavad ning tahavad. “Samuti tuleb riiklikul tasemel tegeleda süsteemselt lahenduste otsimisega jäätmete ringkasutusse võtmiseks. Oleme võtnud kohustuse, millega tuleb aastaks 2025 võtta 55% jäätmetest ringkasutusse. Metoodika järgi, mida nelja aasta pärast peame kasutama, on meie tegelik tase hetkel 13-33%. Vahemik on niivõrd suur seetõttu, et puudub tegelik ülevaade, mida jäätmetega tegelikult tehakse ja kui palju meil neid jäätmeid on,” lisab Erki Savisaar.

2 kommentaari
  1. Sedasi 4 nädalat ago
    Reply

    Erki Savisaar on tubli mees ja räägib alati õigesti aga ma oleksin talle mõnda teist töökohta tahnud ja selle oleks jätnud mõnele kes Reformi tagatoas süüdistusi välja mõtlesid siis ei hakka neil igav.

  2. robert 3 nädalat ago
    Reply

    Nii pisike riigike aga jäätmemajandust korraldada ei oska Pole ma keemik et oskaks neid jäätmeid peenelt sorteerida Maal teen komposti ja hea seegi Sorteeriksin ka pakendid papi klaasi eraldi aga kuhu neeid viia kui jäätmemahutid 2 kilomeetri kaugusel Kolm korralikku kaasaegse tehnoloogiaga sortimisjaama meie riigiukesele teeks ära tõõ mida lolli järjekindlusega elanike kaela sokutatakse kuigi oleme need jäätmed kolmekordselt kinni maksnud Erkike ehk on tubli kompuutrimees aga jäätmete probleemi jagab ta nagu Hrustsov põllumajandusest Uurigu parem miks kesikute populaarsus allakäiku teeb

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.