Siret Kotka: valehirmud on seljatatud, läheme NETS-iga edasi

Siret Kotka

Riigikogu sotsiaalkomisjon vaatas üle ning kiitis heaks Nakkushaiguste ennetamise ja tõrje seaduse (NETS) eelnõu täpsustused. Samuti tegime ettepaneku eelnõu 4. mail täiskogu istungil teisel lugemisel heaks kiita, ütleb komisjoni esimees Siret Kotka.

“Pean väga oluliseks, et ühiskonnas ei leviks valeinfo ja valehirm. Jutt sellest, et Politsei- ja Piirivalveamet ning Terviseamet saavad mitmeid uusi õigusi, ei vasta tõele. Need õigused on korrakaitseseaduse alusel kogu aeg olnud nii Terviseametil kui politseil. Eelnõu võimaldab PPA-l aidata Terviseametit nii vähe kui võimalik ja niipalju kui vaja,” selgitab Siret Kotka, lisades, et EKRE fraktsioon võttis kõik oma muudatusettepanekud tagasi.

Keskerakonda kuuluv Siret Kotka rõhutab, et korrakaitseorganit saab kaasata üksnes epideemiaga seotud häda- või eriolukorras ning selle kaasamise peab otsustama valitsus. “Rahva ja riigi vahel peab olema usalduslik suhe ning sellest oleme seadusloomes ka lähtunud. Meie eesmärk on jätkuvalt see, et iga Eesti kodanik end turvaliselt tunneks,” lausub Siret Kotka.

NETS-i eesmärk on väga lihtne – anda politseile kui Terviseameti abistajale õigus viia COVIDi järelevalve kontrollimise juhtumid iseseisvalt algusest lõpuni läbi. “Kui keegi eirab Terviseameti poolt kehtestatud piiranguid, siis saab politsei saab seda ka menetleda,” täpsustab Siret Kotka.

Lisaks vähendatakse uuenenud eelnõus varasema versiooniga võrreldes trahvimäärasid ja paika jäävad praegu kehtivas seaduses olevad määrad nakkushaiguse epideemilise leviku tõkestamise nõuete rikkumise eest. Füüsilist isikut karistatakse seaduses toodud nõuete rikkumisel rahatrahviga kuni 100 trahviühikut (varem 200) ja juriidilist isikut rahatrahviga kuni 13 000 eurot (oli 32 000).

4 kommentaari
 1. Nii 9 kuud ago
  Reply

  et Sireti elu unistus politseiriigist ikkagi täitub.

 2. Jane 9 kuud ago
  Reply

  Armas on näha ülehulga aja nii meeldivat inimest siin fotol. tehakse kõik mis võimalik epideemia taltsutamiseks. Kui inimesed täidaksid kõiki ohutusnõudeid ja piiranguid poleks meil ikka uusu ja uusi haigestumisi. Distantsi ei hoia peaaegu keegi, mõned ei kanna isegi maski, kogunetakse jne. Ei jää ju muud üle kui politsei peab sekkuma.

 3. Jah 9 kuud ago
  Reply

  Ma olen seda juba kirjutanud et ma ei mõista kuidas vanemad inimesed nakatuvad eriti need kes eraldi elavad. Mina olen ka vana ja istun kodus, vahest käin jalutamas sus on vähe inimesi. Sugulane toob mulle toitu ukse taha ja ma kindlasti ei sure koroonasse vaid vanadel inimestel on muid haigusi. mida pole võimalik ravida. Isegi pühapäeviti ei istuta kodus ja kus mujal kui täis bussides ja trollides saab viirusi. piirangud peaksid olema seni kuni haigus levib ja kui muidu ei saa asub politsei appi.

 4. Kits 9 kuud ago
  Reply

  Kuidas neiu Sireti kitsed seal Ida-Virumaal ka elavad?Või võttis keegi Nadja need temalt üle?

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.