Valitsus toetas keskkonnamaja ehitust

Foto: Keskkonnaministeerium

Valitsus otsustas toetada ja rahastada keskkonnamaja ehitust. Eesti kõige keskkonnasõbralikum riigihoone kerkib Tallinna mereäärsesse kvartalisse.

„Keskkonnamaja on Eesti esimene puitarhitektuuriga riigihoone, mis hakkab oma keskkonnasõbralikkusega kandma valdkonna suunanäitaja rolli ja millest teisalt kujuneb rohepöörde kompetentsikeskus,“ ütles keskkonnaminister Tõnis Mölder.

„Keskkonnamajas leiab ruumikitsikuses vaevlev Eesti Loodusmuuseum endale nüüdisaegse ja väärika kodu, et olla atraktiivne kõigile külastajatele lasteaialastest turistideni,“ lausus Mölder. Uude hoonesse on kavandatud nüüdisaegsed fondihoidlad, teadlaste tööruumid, püsinäituste hoone ja ajutiste näituste saal.  „Kokkuvõttes annab see võimaluse tegevust laiendada ja lubab oluliselt suurendada külastajate arvu,“ sõnas minister. 

Keskkonnamajja koonduvad ka Keskkonnaministeeriumi, Keskkonnaameti, Keskkonnaagentuuri ja Keskkonnaministeeriumi Infotehnoloogiakeskuse Tallinna struktuuriüksused. „Uues kohas Eesti Loodusmuuseumiga tekkiv sünergia aitab kaasa keskkonnahariduse arengule, uute teadmiste sünnile ning keskkonnaeesmärkide saavutamisele,“ toonitas Mölder. 

Keskkonnamaja projekteerimisel on aluseks rahvusvahelise arhitektuurikonkursi võidutöö, mis pakkus ühe suure  hoone asemel välja kolmest hoonest koosneva, linnakvartalina toimiva keskuse. Tallinnasse Meremuuseumi lennuangaaride ja Noblessneri sadamalinnaku vahele, aadressile Vesilennuki 12, kerkib kolmest puithoonest koosnev ansambel: 5-korruseline büroohoone (dokihoone), 4-korruseline büroohoone (linnamaja) ja muuseumi püsinäituste maja.

44,1 miljonit eurot maksva keskkonnamaja ehitust rahastatakse võrdsetes osades CO₂ kvoodi müügi rahast ja  Riigi Kinnisvara ASi eelarvest.

Maja projekteerimine lõpeb  tänavu mais. Praegu käib projekti ekspertiis ja tellijapoolne läbivaatus. Projekti kooskõlastamise järel on olemas ehitusluba ja valmidus kuulutada välja ehitushange.

Ehitust on kavas alustada järgmise aasta märtsis. Keskkonnamaja peaks olema valmis 2024. aasta sügisel.

6 kommentaari
  1. Ele 3 aastat ago
    Reply

    Kas Brüssel ei eraldagi raha või loodab hoopis siit endale ka noosi saada. Aga see on väga tore projekt. Küll on aga kahju et me pole iseseisvad vaid oleme jälle liidus. Mitmesugused projektid lähevad nüüd läb. Ansipi ajal poleks küll keskerakondlaste poolt esitatud projektid läbi läinud-

  2. ??? 3 aastat ago
    Reply

    NO MILLE POOLEST PUHUTUD BETOON KESKKONNAVAENULIKUM ON KUI PUIT ???
    PUUDE MAHAVÕTMINE ON KINDLASTI KESKKONNAVAENULIK JA NENDEST EHITAMINE 21. saj. RUMAL!
    PUUDE TULEKINDLUS ….

    Vaatasin telekast Tudulinna kirikut. Oli tehtud ülevalt võtetega, õhust ja näha oli kogu ümbrus. Ja mida mina nägin! Kiriku ümber oli 3 puud. Ja ümberringi põllud,põllud, lagedikud nagu Kasahstani stepis. Ei näinud mina ÜHTEAINUMATKI PUUD EGA PÕÕSAST. NO MILLEKS TEILE SIIS VEEL KIRIK …?!

  3. Oi kui tore! 3 aastat ago
    Reply

    Mis see 41 miljoni siis rikkale riigile siis ära ei ole, nomenklatuuril tekib seal sünergia ja hakatakse rohepööret teostama..Võrreldes kapu uue majaga mis maksab 500mil on see köömes.

  4. to harry 3 aastat ago
    Reply

    võib-olla küll, aga puud võetalse enne maha ja metsad ja pargid ja loomad-linnud jäävad kodutuks ja surevad.
    alpide tõttu. enne ,kui Issanda palet näha saan. Selle nimi on KANNATUS, AHASTUS, ÜLEKOHUS.

  5. Soo 3 aastat ago
    Reply

    Minu arusaama järgi issand eivihka kedagi vaid andestab patud ning õelaid ja vägivallatsejaid juhatab õigele teele. Saatan tegutseb tehes halba aga Issand on hea.

  6. Soo 3 aastat ago
    Reply

    Kus see õiglus siis on. Reformi tagatoas sepitseti pidevalt valesüüdistusi tublide inimeste suhtes. Aga need süüdistajad elavad rikate inimeste elu,. Nad pole midagi head teinud, Randpere tuleb vaid enne valimisi välja ja röögib lollusi, kui palju halba on teinud Kross ja nii mõnedki teised. Aga kannatada on saanud parimad eestimaalased nagu Edgar Savisaar, Ummelas ja paljud teised. Ebaõiglust on palju. Kahjuks neid kes teistele halba teevad pole karistatud. Karistada on saanud hingeliselt parimad Eestimaa ajakirjanikud ja mitte Reformierakonna suuvoodrid kes on aidanud vassida.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.