Riigikogu esimees: rohepööre peab töötama inimeste heaks, mitte nende heaolu arvelt

Foto: Erik Peinar / Riigikogu

“Põlevkivi on Eesti üks peamisi maavarasid. Tuleb mõelda, kuidas saame seda meie inimeste heaks edasi kasutada. Aastaid on põlevkivi taganud meie kodudesse elektrit ja soojust ning üle maailma kütust laevadele. Nüüdseks on nii riik kui valdkonna ettevõtted jõudnud selge vajaduseni leida uusi viise ja tehnoloogiaid põlevkivi kasutamiseks,” ütles Ida-Virumaal põlevkivitööstuse töötajate, ametiühingute ja ettevõtetega kohtunud Riigikogu esimees Jüri Ratas.

Jüri Ratase sõnul on riigi ülesanne kindlustada, et põlevkivi leiaks parimat võimalikku rakendust, aidates seeläbi kaasa ühiskondliku rikkuse suurendamisele. “Sel aastal on järjepidevalt kasvanud kvoodi hinnad ja kliimaneutraalsuse saavutamiseks algatatud muutused Euroopa Liidu tasemel panevad meidki otsima innovatiivseid lahendusi,” selgitas ta. “Uuendused vajavad piisavalt aega ja samal ajal tuleb Eestis tagada elektri varustuskindlus ning ära ei tohi unustada, et nõudlus põlevkiviõli järele püsib maailmaturul kõrge.”

Lahendused peavad töötama inimeste heaks, mitte nende heaolu arvelt, rõhutas Jüri Ratas. “Kaalul on tuhandete perede toimetulek. Seepärast tasub meil liikuda edasi õlitehase rajamisega, mis tagaks tööd ja tulu veel vähemalt 15 aastaks. Samuti on oluline saavutada kokkulepped, mis võimaldavad teha sujuvalt uuendusi põlevkivi kasutuses. Kõik see vajab koostööd riigijuhtide, ettevõtjate ja teadlaste vahel, aga ka mõistvat suhtumist üle Eesti,” selgitas Keskerakonna esimees.

“Töötajad ja nende esindajad ametiühingutes rõhutasid, et suurimaks toetuseks on stabiilsed töökohad,” lisas Jüri Ratas. “Hea meel oli kuulda, et ettevõtjad tundsid huvi piirkondliku töökoha loomise toetuse vastu – meetme toel sai eelmisel aastal tööd 645 inimest. Arenguruumi jagub veel riigipoolsetes suunatud pakkumistes ettevõtetele ja piirkondlikes erisustes. Uute töökohtade loomisele ei aita kaasa, kui Eestis tegutsevate finantsasutuste huvi Ida-Virumaale investeerida soovivate rahvusvaheliste ettevõtete rahastamiseks on tagasihoidlik.”

Riigikogu esimees külastas Kiviõli Keemiatööstust, Eesti Energia Auvere elektrijaama ja Viru Keemia Gruppi. Samuti kohtus Enefit Power töötajate ning keemikuid, kaevureid ja energeetikuid esindavate ametiühingute juhtidega. Lisaks külastas Jüri Ratas Kohtla-Järve tööstusparki ja Aidu karjääri ning pidas veebikohtumise maakonna töötukassa, ettevõtluskeskuse ja omavalitsuste liidu juhtidega.

8 kommentaari
  1. Jah 3 aastat ago
    Reply

    Riigikogu esimees teeb kohe pidevalt mitme ministri töö ära.Tükk aega pole välisministri tööd teinud ehk arvab et las see naine ise seisab ja tunneb kaasa segaduse tekitajatele teistes riikides ja avaldab kaastunnet millest mingit kasu kellelgi pole. Võlisminister ei tee midagi millest meie riigile kasu on agaRiigikogu esimees teeb. muidugi on kurb et tuleb töötada koos reformierakondlastega kes on nii palju halba teinud keskerakondlastele oma valesüüdistustega ja võimuahnusega.. Mulle meeldis rohkem koostöö EKRE-ga. Aga kus on meil sõnavabadus et Helme ei võinud oma arvamust avaldada jasai kriitika osaliseks. Aga Läti ja Poola ministrid võivad sellist jama ajada et vastik kuulata.

    • Lisaks rahatrükkimisele inflatsiooni tekitatakse sisendhindade tõstmise abil.
      Nii kuis tõstetakse elektrivoolu hinda siis automaatselt kerkivad hinnad teenustele ja toodetele aga palgad ei kerki.

      Eesti riik peab kodanikele tagastama raha mille on kasseerinud Eesti Energia ja Eleringi elektriarvete kaudu ja enam mitte esitama elektri arveid kodanikele sest Eesti Energia ja Elering on riigiasutused mille omanikuks on kõik Eesti kodanikud.
      Eesti riik peab kodanikele tagastama raha mille on kasseerinud energiavõrkku lülitamise eest.

      Eesti tarbeks piisab kolmest tuulepargist millede tuulikud on 200 kõrgused sest seal on tuult alati.

      Tuulikud ja päikesepaneelid annavad elektrit tasuta.
      Taastuvenergia tasu on vargus.

      Plussenergia majades puuduvad elektri katkestused ja elektriarved.

      Taanlaste eeskujul Eestis moodustati energiaühistu mis maksab osanikele pensioni.
      1200 inimest panid rahad kokku ja ostsid tuulepargi mis maksab osanikele pensioni.
      Kes panustas 10 eurot, kes sada eurot,kes sadatuhat eurot-sedasi koguti raha kokku ja osteti tuulepark mis maksab osanikele pensioni.

  2. robert 3 aastat ago
    Reply

    Muidugi on rumal põlevkivi lihtsalt ahju ajada energia saamiseks Põlevkivi on keemia varaait Kunagi oli Agu Aarna koolkond ja põlevkivist tehti imet Areng jäi seisma Targad juhid oleks ammugi energia tootmiseks ostnud vene gaasi ja loonud maailmatasemel põlevkivi keemiatõõstuse Meil kulutatakse raha naljakatele päikeseparkidele mis end kunagi õigustama ei saa Nüüd siis lollidele mõeldud rohepõõre Revolutsioon pole kunagi toonud edu ja seegi kord Areng peab olema sujuv mitte mõne projekti ülekuldamine muu arvel

  3. Eve 3 aastat ago
    Reply

    Tore kui asjatundjad kommenteerivad ja ka ei peaks seda küsimust lahendama teadlased.

  4. to elektrit saab 3 aastat ago
    Reply

    Sa kohe kangesti tahad vananenud tehnikae = tuuleparkidele reklaami teha. Nii loomade kui inimeste tervusele
    kahjulikule.

  5. ro robert 3 aastat ago
    Reply

    Et ole rumal põlevkivi niisama ahju ajada. Õliks töödeldud põlevkivi ahju ajada aga küll, sest see on palju kallim. See müüakse muidugi maha ja meie tarbija maksab ja maksab kõige eest mis kellegi kasumiks ette võetakse – maksab kui veoloom .Põlevkivi saab otsa, kellele teda siis hoitakse. ja selle ajaga on ehk vesinku jm.energiasaanisviisid leidnud uusi võimalusi.Peaasi, et elekter tuleks odav sellel maal, kus 60% inimesi on vaesuse piiril ja neist 40% lausvaesuses.
    Palju rumalam on puid ahju ajada. Muideks, puidu põlemisest tekkivad mikroosakesed kahjustavad kopse ja tekitavad vähki. Nad lenduvad Soome välja ja soomlased on pahased.
    Püikeseenergiapaneelid pole sugugi rumalus, vaid algus. Tuulikud seevastu vananenud tehnika ja kahjulik.

  6. to Eve 3 aastat ago
    Reply

    Peaks, aga siin nad loomulikult ei kommenteeri. Seal kus nad kommenteerivad ei võeta neid kuulda nagu meiesuguseidki siin kommentaariumis või kustahes.
    KLikk otsustab, tema on ISE tark.
    Pealegi tahavad ka teadlased kohta pidada ja teadustööks raha saada…
    Jah, nn.vabaduse tarvis on vaja eetiist vundamenti. Ja liberaalsuse tarvis arenenud mõistust ja arenenud emots. IQ

  7. Grey188 3 aastat ago
    Reply

    Inimeste heaks peavad tegema kõik ametnikud, see on a priori. Muidugi, meie maailmas õiglus ja ausus on vähe, kuid ikka hochet ‘ sja loota, et peale oma kasu, kõik on ju küll, kes siis mõtleb inimestest ja arengu oma rahva. On see, mis aitab mul https://www.robomarkets.ee/beginners/start/forex-calculator/ see on alati nimetatakse maakleriks õppimine, ja rasketes olukordades aitab väga

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.