Välisminister Eva-Maria Liimets: NATO on tugev, ühtne ja tulevikku vaatav

Foto allikas: Välisministeerium

Välisminister Eva-Maria Liimets osales täna, 1. juunil NATO välisministrite videokohtumisel, mille keskmes olid NATO tulevikuga seonduvad teemad ja ettevalmistused 14. juunil toimuvaks NATO tippkohtumisteks.

Välisminister Liimetsa sõnul on Eesti jaoks jätkuvalt esmavajalik liitlaste ühtsus ja tugev transatlantiline side. „NATO on ajaloo tugevaim poliitilis-sõjaline liit ja Euro-Atlantilise julgeoleku alus. Eesti ja kõigi meie liitlaste jaoks on tähtis, et näeksime meie ees seisvaid väljakutseid sarnaselt ning pingutaksime koos enda piirkonna stabiilsuse tagamiseks ja kaitsevõime arendamiseks,“ ütles välisminister. „Eesti jaoks on oluline ka tihe koostöö partneritega, kellega jagame ühiseid väärtusi. Seepärast peavad NATO uksed jääma avatuks.“

Liimets märkis, et NATO-l tuleb ajaga kaasas käia ning olla valmis vastama erinevatele alliansi ees seisvatele ohtudele ja probleemidele. „NATO toimib hästi, kui kõik liitlased annavad oma osa kollektiivkaitse tõhustamiseks. Peame jätkama heidutus- ja kaitsehoiaku tugevdamist ning tegevusi, mis toetavad ühiskonna kerksust. Eelseisval tippkohtumisel soovime kinnitust, et kõik liitlased astuvad Euro-Atlandi piirkonna julgeoleku eest seistes ühte sammu ja seavad eesmärgiks investeerida vähemalt 2% SKTst kaitsevõime arendamisse. Tugev NATO on samameelsete riikide liit, mis teeb ühiselt pingutusi, et kohaneda uuenenud julgeolekukeskkonna nõudmistega ja tõsta oma võimekust koostöös strateegiliste partneritega, eeskätt Euroopa Liiduga.“

Tänasel välisministrite kohtumisel käsitleti lisaks eelseisva tippkohtumise ettevalmistamisele ja NATO tulevikuvaatele dokumendi NATO 2030 raames ka koostööd partnerite Ukraina ja Gruusiaga ning arenguid Valgevenes. Stabiilne ja turvaline naabruskond on NATO ühistes huvides. Seetõttu jälgivad liitlased teravdatud tähelepanuga arenguid Valgevenes ja Ukraina piiridel, teadvustades Venemaa võtmerolli piirkonna konfliktikollete maandamisel.

Samuti oli kohtumise päevakorras liitlaste vägede väljaviimine Afganistanist. Kuigi NATO Resolute Support missioon Afganistanis on jõudmas lõpule, sai kohtumisel kinnitust, et NATO ja liitlased jätkavad Afganistani panustamist ka edaspidi: toetatakse Afganistani rahuprotsessi, investeeritakse riigi julgeolekujõudude tugevdamisse ja väljaõppesse.

NATO tippkohtumine toimub 14. juunil Brüsselis, Eestit esindab kohtumisel peaminister.

2 kommentaari
  1. Milleks 3 aastat ago
    Reply

    selline ümmargune jutt? Kus on tegevuskava? Millal läheme Venemaale kallale jne? Milleks me relvastume ja üha uusi massihävitusrelvi välja mõtleme ja kogume? Ükskord tuleb ka nupule vajutada. Kas me oleme ikka võitja poolel ja kas Venemaa on meie vaenlane? udu asemel võiks ikka otse ja ausalt kõik välja öelda. Kuidas me saame end kaitsta nt Malis, kui meie peremees Prantsusmaa lubab pillid kotti panna ja islaamilevitamisele rohelist tuld näidata. Kas meie jääme siis Malisse edasi Eestit kaitsma? Tule TAEVAS appi!

  2. Noo 3 aastat ago
    Reply

    liimets ajab niisugust mõttett juttu et hakkab temast hale-

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.