Riigikogu esimees kõneles Taani ametikaaslasega piirkondliku koostöö tähtsusest

Kohtumise foto: Erik Peinar, Riigikogu

Riigikogu esimees Jüri Ratas rääkis tänasel videokohtumisel Taani Folketingi esimehe Henrik Dam Kristenseniga piirkondliku koostöö tähtsusest, digitaliseerimisest ja Eesti e-valimiste kogemusest.  

Ratase sõnul on isikliku kontakti pidamine lähimate kolleegidega Põhjamaades ja Balti riikides väga oluline. Ta lisas, et ootab novembri lõpus Kopenhaagenis toimuvat Põhjamaade ja Balti riikide (NB8) spiikrite kohtumist. „See annab meile võimaluse arutada põhjalikult piirkondlikke küsimusi,“ ütles Ratas.

Ratas meenutas, et Taanil on Eesti ajaloos väga eriline roll, samuti nagu ka Eestil Taani lipu saamise loos. „Oleme paljudes küsimustes mõttekaaslased ja jagame sarnaseid väärtusi,“ ütles Ratas ja lisas, et koostöö ei piirdu vaid piirkondliku tasandiga, vaid koos seistakse ühiste väärtuste eest ka Euroopa Liidu ja NATO liikmena.

Ratas tänas Taanit panuse eest regiooni julgeoleku tagamisel ja õhuturbes osalemise eest. „Taani panus on hädavajalik,“ ütles ta. „Meil on väga hea meel tervitada ja võõrustada Tapal Taani sõdureid.“  

Rääkides riikidevahelisest majanduskoostöö süvendamisest, tõi Ratas esile rohepöörde. Tema sõnul on vajalik koostöö taastuvenergia valdkonnas kliimaeesmärkide saavutamiseks. „Eesti jaoks on piirkondlikud energiaalase koostöö projektid ka osana julgeolekupoliitikast,“ ütles Ratas. „Koostöö meie Balti ja Põhjamaade partneritega sünkroniseerimise või ühtse gaasituru osas parandab jätkuvalt meie varustuskindlust ja vähendab energiasõltuvust.“ koostööst. Ta lisas, et Eesti näeb Läänemere avamere tuuleparkides palju potentsiaali kliimamuutuste ja energiajulgeoleku väljakutsetega tegelemiseks.

Ratas andis Taani ametikaaslasele ülevaate Eesti e-riigi teenustest ja e-valimiste süsteemist, mida Eesti inimesed on üha laiemalt kasutavad ja avaldas lootust, et e-hääletajate osakaal kasvab ka oktoobris toimuvatel kohalikel valimistel. „Eesti on alati valmis jagama oma kogemust teiste riikidega,“ lisas Ratas.  

Veel kõneldi kohtumisel võimalusest toetada rohkem idapartnerluse riike näiteks vaktsiinidega.

Kohtumise fotod (autor: Erik Peinar, Riigikogu)

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.