Riigikogu esimees kõneles Leedu peaministriga Balti koostööst ja energiajulgeolekust

Kohtumise foto: Erik Peinar, Riigikogu

Riigikogu esimees Jüri Ratas arutas kohtumisel Leedu peaministri Ingrida Šimonytėga kahepoolsete suhete tihendamist, koostööd rahvusvahelistes organisatsioonides ja regiooni energiajulgeolekuga seotud küsimusi.

„Eesti ja Leedu vahel on tihedad sidemed. Leedu on meie strateegiline ja sarnaselt meelestatud partner nii kahepoolselt, piirkondlikult, kui ka Euroopa Liidus ja teiste rahvusvaheliste organisatsioonide töös,“ rääkis Ratas. „Meie parlamendid teevad väga tihedat koostööd Balti Assamblees.“

Rääkides elektrivõrkude sünkroniseerimisest, ütles Ratas, et energiajulgeolek ja Läänemere elektrivõrkude sünkroniseerimine on kogu regiooni strateegiline projekt. “Peame jätkama jõupingutusi vajaliku taristu võimalikult kiireks väljaehitamiseks ja elektrivõrkude sünkroniseerimiseks Euroopa Liiduga aastaks 2025,” ütles Ratas. Ratas lisas, et uusi võimalusi pakub ka energialane koostöö avamere projektidega. „See võimaldab meil paremini ühendada oma energiaturud ja pakkuda kogu elektrisüsteemile rohkem paindlikkust,“ ütles ta.

Kaitsekoostööst rääkides tõi Ratas esile kaitsevõime ühise arendamise, ühised hanked ja investeeringud sõjalise liikuvuse infrastruktuuri parendamisel. „Balti riikide kaitseväed tegelevad aktiivselt ühise kaitsevõime arendamisega,“ kinnitas ta. „Sellisel koostööl on suur potentsiaal meie piirkonna kaitse- ja heidutushoiaku parandamiseks.“ Ratas avaldas heameelt, et Leedu võõrustab USA pataljoni, sest usaldusväärne ja püsiv USA sõjaline kohalolek tugevdab heidutust ka teistes Balti riikides.

Kahe riigi ja kogu regiooni arengule olulise projektina toodi kohtumisel välja ka Rail Balticu objektide järkjärguline valmimine.

Veel kõneldi Covid-19 leviku olukorrast, vaktsineerimisest ning piiride ületamisega ja riikidevaheliste koroonapiirangutega seotud teemadel. Samuti räägiti kohtumisel Valgevene kaudu Leetu saabuvate immigrantide hulga kasvust. Ratase sõnul muutub sellega seoses üha olulisemaks ka koordineeritud piirikontroll ja kriisijuhtimine.

Samuti käsitleti kohtumisel idapartnerlust, mis on poolte arvates geopoliitiliselt oluline. „Meil tuleb idapartneritele toeks olla ka siis, kui ajad on keerulised,“ ütles Ratas. „Tähtsam kui kunagi varem on just nüüd leida viise, kuidas toetada idapartnerluse riike nende jätkusuutliku ühiskonna loomise protsessis ning nende kodanikuühiskonda.“

Kohtumisel osalesid ka Riigikogu riigikaitsekomisjoni esimees Enn Eesmaa ja Eesti-Leedu parlamendirühma aseesimees Aivar Sõerd, kes rõhutasid parlamentaare koostöö tähtsust.

1 Kommentaar
  1. Lollidemaa kodanik 3 aastat ago
    Reply

    Ilmselt oli “eesti” nõus osa leetu jõudnud piiririkkujad endale võtma.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.