Mustamäe alustab lastele ja noortele tasuta lõunate pakkumist

Keskel Lauri Laats FOTO: MIHKEL MARIPUU/SCANPIX

Sarnaselt Helsingi omavalitsusele käivitab Tallinna Mustamäe linnaosa valitsus käesoleva aasta augustis linnaosa lastele suunatud tasuta sooja lõuna pilootprojekti. 

Helsingis on juba 79 aastat pakutud suveperioodil parkides lastele sooja lõunasööki. Juuni algusest augusti alguseni, kattes koolivaheaja perioodi, saavad kõik alla 16-aastased kindlatel avalikel mänguväljakutel igal argipäeval tasuta sooja lõunasöögi.

„Hiljuti toiduraiskamise vähendamise kampaaniat käivitades tõdes sotsiaalkaitseminister Signe Riisalo, et toiduabi vajavate inimeste arv on aastaga kasvanud pea 100 protsenti. Sarnaseid murelikke märke on täheldanud ka meie sotsiaaltöötajad. Paljud lapsed ei saa kodus täisväärtuslikku sooja toitu. Selleks, et kõik lapsed saaksid kordki päevas täisväärtuslikku lõuna, hakati Eestis 2006. aastast pakkuma põhikooli õpilastele tasuta koolitoitu. Aga mida teha siis, kui kooli parajasti pole, kui ei saa loota ka koolitoidule, suvevaheaeg on aga võrdlemisi pikk?“ selgitab pilootprojekti algatamise tagamaid Mustamäe linnaosa vanem Lauri Laats.

„Eestis on põhjanaabrite pikaajalisest traditsioonist väga vähe juttu tehtud, kuid meile Mustamäel tundus, et ometi just praegu on paras hetk siingi sarnase programmi käivitamiseks. Küsisime linnaosavalitsuse Facebookis ja välikontorites meie elanike arvamust sellise teenuse vajalikkuse kohta ning, tuginedes  kaalukale poolehoiule ja põhjanaabrite kogemusele, otsustame proovida!“ lisab Laats.

Mustamäe linnaosa valitsus alustab praegu veel pilootprojektina linnaosa lastele suvel tasuta sooja lõuna pakkumisega: üks kord nädalas reedeti kell 13 pakutakse kõikidele lastele, kes selleks soovi avaldavad, Mustamäe Vilde 69 spordipargi mänguväljaku juures tasuta sooja lõunasööki. Mustamäe pilootprojekti raames lastele pakutavat sooja toitu valmistab Armudu.

Vilde tee 69 mänguväljaku juures pakutakse lastele tasuta sooju toitu 6., 13., 20. ja 27. augustil kell 13. Projekti raames saavad sooja toitu üksnes kuni 18-aastased lapsed ja noored.

„Mustamäe linnaosa valitsuse meeskond annab endast parima, et suvel lastele tasuta lõunate pakkumine sujuks meeldivalt ja tõrgeteta. Samas ootame Mustamäe elanikelt tagasisidet ja ettepanekuid, et saaksime nende baasil augusti lõpus otsustada, kas ja mil moel tasub lastele tasuta lõunasöökide projekti järgmisel suvel jätkata,” lisas Laats.

4 kommentaari
 1. Eve 3 aastat ago
  Reply

  Üle hulga aja nõen ma siin oma lemmikpoliitikut. Ta on parim-hooliv, töökas, tark õiglame. Kui selliseid poliitikuid oleks rohkem saaksime me öelda et sellist Eestit me tahtsime. Selline on tõeline keskerakondlane. Ta ei õhuta vihavaenu vaid teeb oma tööd meie riigi heaks. Palju jõudu ja head tervist talle.

  • Apteegis pole saadaval vitamiine ja ka ravimeid.
   Apteegi vitamiinides puuduvad vitamiinid.
   Toidupoodides puudub toit.
   Pestitsiididega pritsitud juur-; ja puuviljades puuduvad vitamiinid ja ensüümid.

   Apteegis ravimite asemel nad müüvad sõltuvust tekitavaid aineid ravimite pähe.
   Peamisteks ravimiteks on puhas raba õhk,metsaannid,umbrohi,saun,armastav naine
   maaelu,tasuta kütus,tasuta elekter,inflatsioonita riigikord
   jms.

   Organism omistab vaid neid vitamiine mida leidub toidus.
   Kaasaegses maaharimis produktides puuduvad vitamiinid ja ensüümid.

   Kvaliteetset toitu saab vaid metsast. Tuleb tegeleda korilusega.
   Süüa “umbrohtu ” nii kuis seda teevad Mercedes Merimaa ja
   Irje Karjus jt. USA-s on tegija Sergei Boutenko.

   Umbrohu söömine

   Metsas kasvab “umbrohtu ” tasuta.

   Paljud “umbrohud” on söödavad.
   Näiteks tavaline muru on söödav. See muru pannakse purustajasse,peenestajasse, lastakse peeneks ,tehakse smuuthit.

   Sergei Boutenko raamat “Edible greens ” “Wild edible greens ”
   selgitab kuidas valmistada salateid umbrohust.
   YouTube’s on tal klipid saadaval.

   Kaasaegne maaharimine tuleb likvideerida sest raskekaalulised maaharimis masinad tapavad mulla huumuse ja toidu kvaliteedi-inimkonna tervise.

   Kasumisunniga toodetakse mitteseedivaid “toitaineid”.
   Näiteks rapsiõli on masinaõli ja on seedimatu.

   Raskekaaluliste maaharimis masinate asemel saab kasutada roboteid.
   Robotite kasutamise ühistu abil saab osta kalleid roboteid milliseid ainus perekond ei suuda osta.
   Robotite hinnad algavad 1500-st eurost.

   Pestitsiidide asemel saab kasutada putukaid,lepatriinusid, sipelgaid jt. eksootilisi putukaid.

 2. Jura Koffimassin 3 aastat ago
  Reply

  Nii tore et keskerakonnal on oma raha mida laiali jagada. Egas ometi see tule ju rahva taskust. Milliseid vaimukad ideed tulevad keskerakonnal siis kui omavalitsuste raha kulutama ei pea. Teistel erakondadel pole nii palju raha et selliste toredate ideedega lagedale tulla.

 3. Valige Keskerakond. Anname teile enne valimisi nänni ja suppi. Ehk saate ka jupp vorsti. Eks peale valimiise näeme mis edasi saab. 3 aastat ago
  Reply

  Kunagi ehk tuleb aeg kui peame lubadusi.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.