Eesti tõstatab ÜRO Julgeolekunõukogus Valgevene küsimuse

Eva-Maria Liimets Foto: Välisministeerium

Välisminister Eva-Maria Liimets teatas Postimehe otsesaates, et välisministeeriumis on juba töös tõstatada Valgevene küsimus ÜRO Julgeolekunõukogus.

«Oleme otsinud sobivat ajahetke, millal ÜRO Julgeolekunõukogus uus avatud debatt Valgevene küsimuses tõstatada. Me ei ole praegu otsustanud, millal me seda teeme. Tõenäoline ajavahemik on september-oktoober. Arutelu julgeolekunõukogus kindlasti tuleb, kinnitas minister,» kinnitas minister Eva-Maria Liimets.

Reedel toimus virtuaalne kohtumine Eesti, Läti, Leedu peaministrite vahel, kus oli välisministri kinnitusel keskseks küsimuseks illegaalne piiriületus ja arutati, mida saavad Balti riigid ühiselt teha, et Leedut sel teemal aidata.

«Kuidas saab Euroopa Liit ühiselt, sealjuures Euroopa Komisjon, kaasa aidata sellele, et Iraagiga sõlmitud partnerlus- ja koostööleping toimiks. Üheks selle lepingu elemendiks on illegaalide tagasivõtmine,» märkis välisminister.

Teise küsimusena arutasid peaministrid, kuidas survestada Iraaki peatama lennud Iraagist Valgevenesse.

«Siin on hea meel kindlasti ka märkida, et tänasest on Iraagi Õhk (lennufirma – toim) peatanud oma lennud Minskisse kümneks päevaks. Lennugraafikus võime näha küll lendude toimumist, kuid need lennud, mis jõuavad Minskisse Iraagist on väidetavalt tühjad. Lendude jätkuv toimumine on mõeldud eelkõige selleks, et Minskist Iraagi suunas lendamine oleks endiselt võimalik,» selgitas Liimets reedel.

15 kommentaari
  1. Otsus 3 aastat ago
    Reply

    peab olema kiire ja tõhus. Kõik sidemed Belarussiga tuleb peatada. Mitte ühtki belarussi ei lasta üle piiri, ei reisima ega õppima. Mitte grammigi kaupa ei tohi liikuda Belarussi ega Belarussist.
    Varsti on Lukal kööga ja hakkab siplema. Samuti peab kõik seni Leedusse sokutatud tagasi võtma.

    • Kas riigipiir on olemas? 3 aastat ago

      Venkude aegu olid piiril piirivalvurid relvadega.
      Mis nüüd toimub?

  2. Tore! 3 aastat ago
    Reply

    Eesti küsib siis ka omale migrante? Õrritage ja ärritage pealegi.

  3. Ei saa aru? 3 aastat ago
    Reply

    Millised probleemid sellel KE ministril selle Valgevenega on? Läksite riigipööret korraldama ja saite Luka käest vastu kärssa ? Aga nii ongi õiglane. Vastik ja jälk on meie riigi tegevus.

    • uskmatu-toomas 3 aastat ago

      Tuleb välja,et vähe anti ? Meie oleme ju maailma naba,meie nõuame sanktsioone ennem teisi,meie arutame teiste riikide siseasju jne. või oleme muutunud lihtsalt mingi suurriigi krantsiks kes peremehe ässitamise peale hakkab haukuma ?

    • Just 3 aastat ago

      Õige!Mida see Valgevene teile teinud on?Jätke ta rahule ja tegelge oma jamadega.

  4. Aja Lugu 3 aastat ago
    Reply

    Me kõik teame kuidas kujundada lapsest kurjategijat: teda tuleb iga asja eest karistada, teda tuleb peksta, teda tuleb hoida luku taga puuris. Talle ei tohi öelda ühtegi head sõna. Teda tohib ainult sõimata, mõnitada, näägutada. Teda ei tohi ka väiksemategi saavutuste eest kiita….. Last tuleb hoida näljas ja talle ei tohi anda präänikut!
    Huvitav kas riikidega on samamoodi?

  5. Soo 3 aastat ago
    Reply

    See on lausa naeruväärne. Valgevenes on tubli president ja seni oli rahulik elu kui teised ei sekkunud.

  6. Eve. 3 aastat ago
    Reply

    Valgevenelased pole kunagi sekkunud meie ellu ehkki põhjust oleks küllaga. Kahjuks keegi ei sekkunud kui Savisaarele tehti tapatalguid . Ma ei tea et praegune Valgevene president oleks nii võimule saanud nagu meie Reformierakonna poliitikud . Rahvas valis Valgevene presidendi aga meil saadi võimule mõeldes välja segajatele valesüüdistusi rikkudes nende tervist ja segades nende tööd. Lõpuks jõuti Rataseni välja ja ta alistus sest muidu oleks neid süüdistusi veel tulnud. Jube mis meil toimub ja meie läheme teisi õpetama. Kas on kade meel et Valgevenes oli rahulik elu enne selle naise sinna saatmist et rahu rikkuda.

  7. Enn 3 aastat ago
    Reply

    JÄTKE VALGEVENE RAHULE. SEE POLE ÜLDSE TEIE ASI MIS SEAL TOIMUB. Vaadake parem mis USA-s toimub. Mäss mis oli kui uus president tuli võimule kestab siiani. Ukrainas oli ka rahulik elu seni kui korraldati verine võimuvahetus. Mitmetes riikides toimuvad rahutused. Ratas tegi palju head sisepoliitikas aga et ta sellise ebaõiglase välisministri meile sokutas seda ei saa andestada.

  8. Nojah 3 aastat ago
    Reply

    LIIMETS TEGELEB VALEDE ASJADEGA JA EI SOBI EESTI VÄLISMINISTRIKS. TA VAID ÄSSITAB VIHAVAENU.

  9. Oi 3 aastat ago
    Reply

    JA MIS KASU SELLEST EESTIL ON.

  10. Ohoo 3 aastat ago
    Reply

    Muidugi pole Vlgevene president saatnud kedagi Leedu piiri juurde. Eks seda on teinud vaenulikud jõud. Valgevenel on tubli president ja loodame et ta järeltulija on samasugune. Aga meil pole mingit põhjust oma nina toppida teiste riikide siseasjadesse.Lihtsal t häbi on et Eesti on muutunud agressiivseks riigiks ehkki Eestist ei olene midagi ja Liimets lihtsalt häbistab meie riiki.

    • Tülgastav. 3 aastat ago

      Kui võõra riigi sisasjadesse pidev sekkumine ja riigipöördele kaasaitamine(ka rahaliselt) on selle valitsuse poolt õiglane,eetiline ja aksepteeritav siis saate selle ka ISE varsti tagasi. Siis ärge hädaldage!

  11. robert 3 aastat ago
    Reply

    Valgevene president on valitud rahva poolt ja tegutseb oma suveräänse riigi huvides Kellegi teise riigi tegevusse ei sekku Aga kogu see EL maffia on võtnud eesmärgiks suruda Valgevenesse üht armetut aferisti Ka USA on alati tegelenud riikidele pseudojuhtide määramisega Nüüd kui häbiga A põgeneti ootab neid pseudojuhte põrgu Mina ei saa enam ammugi aru keskerakonna välispoliitilistest suundumustest Veel natuke ja oravad saadavad teid põõsa taha Ratas on selle ammu ära teeninud referendumi reetmisega

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.