Välisminister Liimets arutas Mondo ja Arengukoostöö Ümarlauaga olukorda Afganistanis

Foto allikas: Välisministeerium

Välisminister Eva-Maria Liimets kohtus täna, 31. augustil MTÜ Mondo juhatuse liikme ja arengukoostöö suuna juhi Riina Kuusik-Rajasaare ning Arengukoostöö Ümarlaua tegevjuhi Agne Kuimetiga, et arutada senist koostööd Afganistani suunal.

Liimets rääkis Kuusik-Rajasaare ja Kuimetiga hetkeolukorrast Afganistanis ning Mondo kaardistatud varjupaika vajavate inimeste toetamisest. „Mul on siiralt hea meel, et oleme Afganistanist turvaliselt evakueerinud 14 inimest, kellest 13 on Eestisse jõudnud ja üks veel teel. Töötame liitlastega edasi, et leida võimalusi abistada ka ülejäänud varjupaika vajavaid inimesi, kelle elu on üha halvenevas julgeoleku- ja humanitaarolukorras ohus,“ ütles välisminister.

„Olen tänulik, et Eesti jõudis poliitilise otsuseni nii kiiresti. Kümme päeva pärast abipalve esitamist saime tänu efektiivsele ja operatiivsele tegutsemisele evakueerida ohus olnud inimesed. Kindlasti on vaja jätkata Afganistani humanitaarolukorra jälgimist ja leida võimalusi toetada riiki või naabermaid humanitaarabiga, kuni on ka leitud võimalused arengukoostööga jätkamiseks Afganistanis,“ sõnas Mondo juhatuse liige ja arengukoostöö suuna juht Riina Kuusik-Rajasaare.

Julgeolekuolukorra järsu halvenemise tõttu on praegu peatatud kõik kahepoolsed arengukoostöö projektid, kuid plaanis on jätkata Afganistani humanitaarabiga toetamist rahvusvaheliste organisatsioonide kaudu.

Arengukoostöö Ümarlaua tegevjuht Agne Kuimet ütles, et oluline on jätkata välisministeeriumi ja partnerite koostööd ka kriisiolukordades. „Meie eksperdid töötavad piirkondades, kus on kriisioht alati suur, ja tähtis leida optimaalseim viis, kuidas nendes keerulistes olukordades koostöös reageerida,“ ütles Kuimet.

Seetõttu arutati tänasel kohtumisel ka arengukoostööprojekte Eesti idapartnerluse prioriteetriikides Valgevenes, Gruusias ja Ukrainas ning Süürias.

Afganistan on Eesti arengukoostöö prioriteetriik alates 2006. aastast ja eelkõige tahame aidata seal edendada julgeolekut, toetada haridust, parandada naiste ja laste olukorda ning tõsta läbivalt IT-võimekust. Eesti on plaaninud jätkata Afganistani ülesehituse usaldusfondi (ARTF) toetamist 2022. aastani ning seaduse ja korra usaldusfondi (LOFTA) koos kaitseministeeriumiga kuni 2024. aastani. Viimastel aastatel oleme arengukoostöö- ja humanitaarabi vahenditest eraldanud Afganistani abistamiseks suurusjärgus üks miljon eurot aastas. 2021. aastal eraldame 800 000 kuni 900 000 eurot.

6 kommentaari
  1. Eve 3 aastat ago
    Reply

    Taevas tule appi. Jälle arutab,. Ja mis on tema arutamisest kasu, kas midagi muutub või.See välisminister ajab tühja tuult taga, tolku temast pole mitte mingisugust.

  2. Enn 3 aastat ago
    Reply

    Selle naise tegevus on naeruväärne. See raha mis on läinud Afganistanile on nagu tilk ookeani põhja ja ei tea kuhu see üldse läheb. Meie inimesed vajavad seda raha sest meil on jätkuvalt palju vaeseid. Me vajame ise abi. Las rikkamad riigid abistavad.

  3. Huvitav 3 aastat ago
    Reply

    et mitte ükski mutukate sissevedaja ei taha öelda piirarvu, mitu miljonit neid siia vedada.

  4. Ära sa ütle! 3 aastat ago
    Reply

    Või arutas olukorda võõrriigis!No miks ta ometi hiljaks jäi?Oleks varem arutanud, poleks Taliban võimu võtnud ja kõik vaesekesed, keda nn välisminister siia tahab vedada, oleks oma kodus edasi elanud.
    Nüüd peab meie hiidpoliitik küll kohe Bideniga kokku saama ning teda veenma, et Afgaani tuleb tagasi minna ning edasi seal passida, jänes püksis.Meie oma aga annaks appi 13 dessantnikut.

  5. robert 3 aastat ago
    Reply

    Tühja juttu igasuguste isehakanud MTÜ arutada selleks paistab sel koolitüdrukul aega ülearugi olevat Oma riigi ja rahva probleemide lahendamiseks aega pole Kõige viletsam minister

  6. Uskumatu! 3 aastat ago
    Reply

    Ja need on siis need kellega arutakse meie riigi välispoliitikat? Tore,et see feministide ja LGBT punt .sealt minema löödi.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.