Välisminister Liimets: üleilmsete murekohtade lahendamiseks on vaja riikidelt ühtset lähenemist

Välisministeerium Foto allikas: Välisministeerium

Kolmapäeval, 22. septembril osales välisminister Eva-Maria Liimets koos president Kersti Kaljulaidiga Eesti, Läti ja Leedu presidentide kohtumisel ÜRO peasekretär António Guterresega. Lisaks osales ta Taani ja mõttekoja International Peace Institute üritusel ning samuti ÜRO Julgeolekunõukogu mitteametlikul dialoogil ÜRO ja Araabia Liiga koostöö teemal.

Kohtumisel peasekretäriga tõstatati meie regiooni julgeolekuväljakutsed ning kõneleti Afganistanist ja Valgevenest. Lisaks märgiti ära Balti riikide ÜRO liikmesuse 30. aastapäev ja uuendati kutset peasekretärile tulla Balti riikidesse visiidile. „Mul on hea meel, et peasekretär on oma töös pööranud suurt tähelepanu just inimõiguste kaitsele ning küberjulgeolekule – mõlemad teemad on Eestile ÜRO Julgeolekunõukogu liikmena väga olulised,“ sõnas Liimets.

Afganistanist räägiti ka ÜRO Peaassamblee veerel Taani eestvedamisel toimunud kõrvalüritusel. „On oluline, et Afganistani küsimuses valitseks ühine rahvusvaheline hoiak,“ kõneles välisminister ja lisas, et migratsioonikriisi ära hoidmiseks on vaja tagada humanitaarabi ja teha koostööd regiooni riikidega. „Samuti peame tegema kokkuvõtted ja järeldused, et saaksime tulevikus oma tegevust kriisipiirkondades ja riikide demokratiseerumise toetamisel paremini kavandada.“

Kohtumisel ÜRO ja Araabia Liiga koostöö teemal tervitas Liimets jõupingutusi kahe organisatsiooni vahelise koostöö tõhustamiseks. „Oleme silmitsi paljude piirkondlike ja ülemaailmsete väljakutsetega, millest saab üle vaid ühise tegevuse kaudu,“ sõnast ta. „Mitmepoolne diplomaatia ja piirkondliku dialoogi parandamine peavad jääma meie koostöö keskmesse.“

23. septembril osaleb välisminister Rahvusvahelise Kriminaalkohtu ministrite võrgustiku mitteametlikul kohtumisel ning kõrgetasemelisel arutelul, mis keskendub laste õiguste kaitsele relvakonfliktides COVID-19 oludes. „Pandeemia mõjuga lastele tuleb tegeleda nii praegust hetke kui ka tulevikku silmas pidades,“ sõnas minister Liimets. „Me ei tea endiselt COVID-19 mõju kogu ulatust, kuid see on pannud maailmas paljud inimesed ja riigid väga raskesse olukorda. Seetõttu on COVID-19 ka ÜRO Peaassamblee peateema, kuna vajame pandeemiast taastumiseks riikide ühtset lähenemist ja koostööd,“ sõnas Liimets.

5 kommentaari
  1. Täitsa 3 aastat ago
    Reply

    nõus Eevamariiaga. Kui iga riik kingiks Taalibaanile 50000€, oleks see nende relvaostudele juba tõhus abi.

  2. eemale parkida 3 aastat ago
    Reply

    Autotootja General Motors soovitab elektriautod Chevrolet Bolt EV teistest vähemalt 15 meetri kaugusele parkida, kuna auto akud võivad süttida.

    Autot pole soovitav parkida ka siseruumidesse. Sama autot tuntakse Euroopas Opel Ampera E nime all. Akud on tootnud firma LG ja ka elektrisüsteemid on valmistatud Lõuna-Koreas.

    Autod on kutsutud akude vahetuseks tagasi, see puudutab 142 000 autot, mis on valmistatud aastatel 2016-2019.

    Tootja hoiatab, et autot tuleb laadida õues ja seda ei tohi jätta ööseks siseruumidesse. Lisaks tuleb auto parkida vähemalt 15 meetri kaugusele teistest autodest, vahendab Automotive News.

  3. Soo 3 aastat ago
    Reply

    On vaja meie riigis ühtset lähenemist sest vaid keskerakondlased hoolivad meie heaolust ja teised erakonnad võiksid ka seda teha..

  4. Eve 3 aastat ago
    Reply

    Meiw välisminister võib osaleda kus tahes aga mingit kasu sellest pole. Tema tegevus ei tule kellelegi kasuks. Küll ta seisab ja haletseb, saadab meie maksumaksja raha teistele riikidele mis endele on nagu tilk ookeani põhja aga meile läheb seda vaja, räägib üldist juttu millest keegi ei hooli, lihtsalt raiskab aega. Ta ei sobi Keskerakonda.

  5. Nii 3 aastat ago
    Reply

    Ja Liimetsa jutu peale hakkavad riigid ühtselt lähenema. Naeruväärne,

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.