Dmitri Dmitrijev: riik peab tagama elanikele taskukohase elektrihinna

Dmitri Dmitrijev

Euroopa Liidu kliimaeesmärkide täitmine ei tohi kaasa tuua märkimisväärset elektrihinna tõusu ja inimeste toimetuleku halvenemist, rõhutas Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni liige Dmitri Dmitrijev olulise tähtsusega riikliku küsimuse arutelul, kus arutati elektrienergia hinnatõusu vähendamise võimalusi.

“Hiljuti läbi viidud küsitlusest selgub, et Eesti tarbija on väga tundlik elektrienergia hinnatõusu suhtes ja 63% inimestest ei toeta Euroopa Liidu kliimaeesmärkide täitmist, kui see tähendab mitmekordset elektrihinna tõusu,” ütles Dmitri Dmitrijev. “Sel kuul rekordtasemele tõusnud elektrihind on ühiskonnas tõstatanud kriitika Euroopa kliimaeesmärkide suunal, kuna oluliseks hinnatõusu põhjuseks on kõrge CO2 kvoodi hind. Kuid mitte ainult. Kiire majanduskasvu olukorras on järsult kasvanud ka nõudlus elektrienergia järele, mis on tugevasti ületanud Euroopa elektriturul pakkumust. See kõik viitab sellele, et väljatöötatud meetmete mõjude ebapiisav hindamine võib kaasa tuua soovimatuid tagajärgi. Riigi kohus on tagada, et üleminekul kliimaneutraalsele majandusele ei kannataks Eesti energiajulgeolek, peab tõusma inimeste heaolu ja paranema elukeskkond.”

Riigikogu Ida-Virumaa toetusrühma esimehe Dmitri Dmitrijevi sõnul ei ole põlevkivil põhinevaid elektrijaamasid mõistlik sulgeda enne, kui oleme suutnud leida samaväärse alternatiivi. “Elektrienergia varustuskindlust saame lähiaastatel tagada vaid oma elektrijaamadega,” märkis Dmitri Dmitrijev. “Samal ajal tuleb aktiivselt panustada taastuvenergeetikasse, et Eestis oleks võimalik rajada tuuleparke nii maismaal kui merel, ning energia salvestustehnoloogiate arendamisse. Euroopa Liidu rahastus ja riiklikud otsused toovad Ida-Virumaale järgmise kümne aasta jooksul uusi investeeringuid kokku üle kahe miljardi euro. Peame seda võimalust nutikalt ära kasutama ning panustama tulevikulahendustesse. Tuleb arendada keskkonna- ja rohetehnoloogiatele keskenduvaid tööstusvaldkondi ning pöörata tähelepanu vesiniku kasutusvõimaluste laiendamisele.”

Dmitri Dmitrijev tunnustas valitsust, kes võttis Keskerakonna initsiatiivil vastu otsuse peatada elektrienergia, diiselkütuse, eriotstarbelist diislikütuse, maagaasi ja kütteainena kasutatava vedelgaasi aktsiisitõusu. “Aktsiisitõus avaldab otsest mõju toodete ja teenuste hindadele ning COVID-19 pandeemia tingimustes on riigi kohustus teha kõik endast olenev, et vältida kiiret hinnatõusu,” rääkis Dmitri Dmitrijev.

5 kommentaari
  1. Autotootja soovitab 3 aastat ago
    Reply

    Autotootja General Motors nõuab elektriautod Chevrolet Bolt EV teistest vähemalt 15 meetri kaugusele parkida, kuna auto akud võivad süttida.

    Autot pole lubatud parkida ka siseruumidesse. Sama autot tuntakse Euroopas Opel Ampera E nime all. Akud on tootnud firma LG ja ka elektrisüsteemid on valmistatud Lõuna-Koreas.

    .

    Tootja hoiatab, et autot tuleb laadida õues ja seda ei tohi jätta ööseks siseruumidesse. Lisaks tuleb auto parkida vähemalt 15 meetri kaugusele teistest autodest, vahendab Automotive News.

  2. vanamees 3 aastat ago
    Reply

    KUHU JÄÄB VESINIKUENERGEETIKA EDASIARENDUS ?! EI JULGE, EI TOHI ?
    KUHU JÄÄB TUULEENERGIA UUS EDASIARENDUS nn.TUULELOHEDE ABIL? KUSAGIL SEE TÖÖTAB JUBA.
    RAHASTUSED ON JU IKKA TUULIKUTE, NAFTAMAGNAATIDE ja METSARÖÖVLITE KÄES.
    LOOMULIKULT TULEB PÕLEVKIVI RAHUMEELI ÄRA KÜTTA. /kui see ainult kvootide tõttu kallim ei tuleks/ SEST TULEVASTEL PÕLVEDEL POLE SELLEGA MIDAGI TEHA.
    TUULIKUID KÜLL EI OLE MÕISTLIK PANNA – VANANENUD TEHNIKA JUBA…
    LOOMULIKULT PEAB RIIK VALIMA ODAVAIMA JA PARIMA HINNA TARBIJA JAOKS, MITTE ET INIMESED PEAVAD NARRI MÄNGIMA ERINEVAID TOOTJAID JA BÖRSE VALIDES.
    MEID AETAKSE JUSTKUI LAMBAID KOERTEGA AEDIKUSSE – FIKSEERITUD HINNALE JA SIIS LEITAKSE VÕIMALUS SEDA HINDA TÕSTA- BÕRSIHIND OLIGI LIIGA VÄHE.? kellele oli kellele mitte.
    MAKSAN KINNI KÕIK – ELEKTRI, TAASTUVENEGIA, VÕRGUD, ALTSIISID. JÕIK MAKSAN ! KÜ NARRUSED JA TÕUSIKUTE TAHTMISED KA. HINNATÕUSUD POES JA APTEEGIS. LOOMULIKULT. OMA 400- sest PENSIONIST.
    POLIITIKUTE PALGAD JA AMETNIKE PALGAD, ÕPETAJATE PALGATÕUSUD /nagu nad targemaks muutuksid raha abiga/ KÕIK MAKSAB KINNI VANAMEES !

  3. Kes 3 aastat ago
    Reply

    on see müstiline RIIK? Ei keegi muu kui VALITSUS! Seesama valitsus, mille osaline on ka Dima ise. Seega, miks Dima oma kambakaaslastega on asja nii kaugele lasknud, et meil kui elektritootjal on kvt hind kõrgem kui neil, kes ise elektrit üldse ei tooda? Miks Dima kohe ei kiununud? Võin ise vastata: sest siis oli omavalitsuse valimine liiga kaugel, nüüd aga on õige aeg oma vigu ei tea kelle kaela kirjutada ja ise õige mehena hääli välja pressida.

  4. mitu kuud see aega võtab või aastat???Ja kui palju selle ajaga kallineb.? 3 aastat ago
    Reply

    JA MILLAL SEE TOIMUB ,KUI KÜSIDA TOHIB ?

    MUL PRAEGU KRAES KÜ EHITUSLOLLUSED +REMONDIFOND+KOMMINAALID JA ELEKTER KA VEEL, MILLEGA KÜTAN ÜHT TUBA.Ööösel ei küta. Püüdsin vähem kodus olla,aga koroonahirmus peab olema.
    Ja seda kõike pensionist!!! Toimetulekust 150 euri vanas eas enam ära ei elata. Ära laguned. Vajad rhtu ja toudulisandeid. Kvaliteetsemat toitu. Kirjaoskajana ka kultuuri.KOV leiab aga, et arvutiajagi ostmine on liiast ja toimetulekusse seda ei pane,20 eur. See on mul nii televiisori kui kirjutamise vahend, Raamat tuleks tõlkida inglise keelde kuid seda 1500-2000 euri pole kuskilt võtta.
    Paluks mind ikka inimeseks pidada, mitte ärge kujutage ette, et lutsin seniilsena miniviinerit voodiotsal. ja et seega
    piisab. mis antud.

  5. Niisama 3 aastat ago
    Reply

    Eks taga siis taskukohane hind, Dima, mis sa niisama vahutad!Piinlik!

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.