Jaanus Karilaid presidendi otsevalimistest: kui me usaldame rahvast, siis usaldame iseennast, siis usaldame oma riiki

Keskerakonna fraktsiooni esimees Jaanus Karilaid andis Riigikogule üle eelnõu “Eesti Vabariigi põhiseaduse muutmise seadus Vabariigi Presidendi valimiskorra muutmiseks”, mis annab võimaluse Eesti inimestel presidenti otse valida.

“Meie kindel veendumus on, et sõltumatu Eesti Vabariik on meie suurim rahvuslik ühisvara,” ütleb Jaanus Karilaid. “Igal inimesel on õigus oma sõltumatule arvamusele ja vabadus teistega kokku leppida, millises riigis ta tahab elada. Riik ei pea oma rahvast kartma, sest rahvas ise on selle riigi teinud. Ja las ta siis teeb edasi ─ päevast päeva, aasta aastalt, sajand sajandilt. Las ta ütleb, kes pääseb kohalikku omavalitsusse, kes pääseb Riigikogusse, las ta ütleb, kes on omal kohal Kadriorus. Kui me usaldame rahvast, siis usaldame iseennast, siis usaldame oma riiki.”

Eelnõu kohaselt on Vabariigi Presidendi kandidaadi ülesseadmise õigus vähemalt kümnel tuhandel hääleõiguslikul Eesti kodanikul. Kandidaatide registreerimiseks esitamine algab 60. päeval enne valimispäeva ja lõpeb valimispäevale eelneval 40. päeval. Valituks tunnistatakse kandidaat, kelle poolt on antud üle poole hääletamisest osavõtnute häältest. Kui ükski kandidaat ei saa nõutavat häälteenamust, viiakse kahe enim hääli saanud kandidaadi vahel läbi teine hääletusvoor. Teises voorus tunnistatakse valituks kandidaat, kelle poolt anti enam hääli.

“Kunagi oli Keskerakond selle ideega aastaid üksi. Meil on siiralt hea meel, et nüüd saame rääkida eelnõule allakirjutanute puhul juba kolmest erakonnast ja 45 saadikust. Varem või hiljem me teeme selle ära. Tuletan meelde, et ka president Lennart Meri toetas otsevalimise mõtet,” märgib Jaanus Karilaid.

6 kommentaari
  1. Kas 3 aastat ago
    Reply

    Jaanukene pole endale selgeks teinud, et 2 enimhääli kogunu edasisokutamine on matemaatiline totrus? Huvitav mis hinne Jaanul oli? Palju ja kellele ta oma haridustunnistuse eest plekkis?

  2. Mis 3 aastat ago
    Reply

    eluka son riik? Kas rahvas sellesse enam ei kuulugi, et teda on vaja riigiga vastandada?

  3. lugeja 3 aastat ago
    Reply

    mõttetu on presidendi ametikoht;
    rotatsiooni korras või.vad seda asjapulka asendada erinevad ministrid, või spiiker….
    arutage parem seda, kuidas lõpetada nendele eelmistele rahade kylvamine

  4. nime ei ütle 3 aastat ago
    Reply

    raskeim amet see presidendi . hommikuil ärkan, või veel hullem, kui juba pooles öös hakkad pead vaevama, mida ma täna teen, oleks tore kui mõni jooksu või ratta võistlus on või kuskil mingi lint vaja läbi lõigata, või põrutaks hoopis vanautu kuninga ristipoja esimesele koolipäevale jne. jne. ja ,mis ma selga panen? tregelikult kjüri ratas sobiks srellesse ametisse vägagi, temale see mõtetu mulina väljaajamine istub.

  5. See mees hommikul ärgates peaks habeme maha ajama. Praegu on nagu kähriku sugulane. 3 aastat ago
    Reply

    Karvad ei kaunista kedagi.

  6. Triin 3 aastat ago
    Reply

    Nii presidendi otsevalimise kui rahvale referendumiteks ja arvamuse avaldamiseks tõi koalisatsiooni läbirääkimistel “lauale” EKRE, mille teie põhja pommitasite lp. Keskerakond. Mingi supersigaduse varjamiseks, hävitasite mingitki lootust inimestele andva valitsuse ja tõite taaskord rahvahävitajad-oravad võimule, põlgamata mitte ühtki alatut võtet, kaasates riigi Õigus-ja Jõuorganid, mis näitas kogu alatuse ja närususe suurust. Isegi ei häbenetud inimesi vangi panna. Jäle, millise riigi olete aidanud oravatel üles ehitada ja nüüd sõidate häbenemata teise erakonna ideedel.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.