Välisminister Liimets arutas IDEA instituudi peasekretäriga demokraatia väärtuste kaitset

Dr. Kevin Casas-Zamora ja Eva-Maria Liimets

Välisminister Eva-Maria Liimetsa kutsel viibib Eestis Rahvusvahelise demokraatia ja valimisabi instituudi (International Institute for Democracy and Electoral Assistance – IDEA) peasekretär dr Kevin Casas-Zamora. IDEA on 1995. aastal loodud valitsustevaheline organisatsioon, mis töötab demokraatlike institutsioonide ja protsesside toetamise ning tugevdamise nimel.

Välisministri ja peasekretäri kohtumisel arutati koostöövõimalusi ja võimalikke ühisprojekte demokraatia tugevdamiseks eri piirkondades. Samuti käsitleti demokraatia üldist olukorda, demokraatia taandumist paljudes riikides viimaste aastate jooksul ja selle põhjuseid.

Eesti on esitanud taotluse saada IDEA liikmeks, selle kohta teevad lõpliku otsuse IDEA liikmesriigid. „Loodetavasti saab Eesti 1. detsembrist IDEA liikmeks. See oleks meie jaoks suur saavutus, kuna peame instituudi tegevust oluliseks ja vajalikuks,“ ütles välisminister Liimets. „Hindame kõrgelt IDEA saavutusi demokraatia kaitsmisel ja edendamisel. Usun, et Eesti kogemus demokraatlike institutsioonide ülesehitamisel ning vastavate protsesside toetamisel ja tugevdamisel, aga ka meie valmisolek kasutada mitmesuguseid digitaalseid lahendusi demokraatia edendamiseks kogu maailmas sobitub hästi IDEA eesmärkidega.“

Eesti on huvitatud koostööst IDEA-ga, et tuua meie arenguabi andmisel tugevamalt esile demokraatia edendamine. „Praegune liikmelisus ÜRO Julgeolekunõukogus on oluliselt laiendanud Eesti kaasatust globaalsete küsimuste lahendamisse ning loonud palju tihedaid sidemeid väljaspool Euroopat asuvate riikidega,“ sõnas Liimets. „Arengukoostöö seisukohast on meie põhirõhk olnud idapartnerlusriikidel ning hea meelega jagame Eesti kogemust teiste IDEA liikmesriikidega. Koostöövõimalusena pean oluliseks mainida ka meie  jaoks tähtsate teemadena meedia- ja internetivabadust.“

Peasekretär dr Kevin Casas-Zamora hindas kõrgelt Eesti saavutusi digiarenduses ja selle kasutamist demokraatia tugevdamiseks ning taolise praktika rahvusvahelisel levitamisel.

IDEA-l on praegu 33 liikmesriiki. IDEA sekretariaat asub Stockholmis, esindused on avatud 17 riigis. IDEA on alaline vaatleja ÜRO juures. IDEA peasekretäril olid lisaks kohtumised ka Riigikogus, E-riigi Akadeemias, Rahvusvahelise Arengukoostöö Keskuses ja Eesti Välispoliitika Instituudis.

2 kommentaari
  1. Aga 3 aastat ago
    Reply

    kuhu jääb tegevuskava? Ümmargusi lauseid oskab igaüks pilduda, kuid tulemust ju pole.

  2. Ohoo 3 aastat ago
    Reply

    Ja mis siis muutub selle arutelu tulemusena. Liimetsal endal pole tegelikult aimugi mida tähendab tõeline demokraatia. Ta muudkui arutleb ehkki keegi temaga ei arvesta, saadab meie maksumaksja raha teistele riikidele ehkki vajame ise abi, seiab ja haletseb neid kes tikuvad teiste riikide rahu rikkuma jne. Ta on nagu võõrkeha Keskerakonnas.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.