Välisminister Liimets välisasjade nõukogul: Valgevene režiimi vastased uued sanktsioonid tuleb jõustada võimalikult kiiresti

Foto allikas: Euroopa Nõukogu

Välisminister Eva-Maria Liimets osales 15. novembril Euroopa Liidu välisasjade nõukogul, kus välisministrid arutasid Valgevene hübriidrünnaku süvenemist ning toonitasid ühehäälselt toetust uutele sanktsioonidele. Liimets osales ka EL-i ja idapartnerlusriikide välisministrite kohtumisel ning võtab osa liidu välis- ja kaitseministrite ühisistungist, kus arutatakse EL-i julgeoleku- ja kaitsepoliitika strateegilise kompassi loomist.

Arvestades Valgevene võimude põhjustatud jätkuvat survet EL-i välispiiril, keskendusid välisministrid täna ühiste vastusammude arutamisele. „Valgevene hübriidrünnaku süvenemine on selge märk, et Euroopa Liit peab olema oma reaktsioonis veenev ning näitama otsustavust. Seepärast on mul väga hea meel, et kinnitasime ühehäälselt poliitilist toetust uutele karmimatele sanktsioonidele ja kiitsime heaks Valgevene sanktsioonirežiimi aluste täiendamise, mis võimaldab senisest kiiremini ja mõjusamalt piirata võimude pahatahtlikke tegevusi, mis migratsioonisurve tekitamisele kaasa aitavad. Järgmisena on tähtis need sanktsioonid võimalikult kiiresti ka jõustada, et aidata kaasa dialoogi tekkimisele vastuseisu lahendamiseks,“ ütles Liimets.

Välisminister kinnitas Eesti jätkuvat solidaarsust Poola, Läti ja Leeduga. „Oleme järjekindlalt kasutanud kõiki diplomaatilisi töövahendeid, et hübriidrünnak lõppeks ja rändesurve väheneks ning oleme valmis Poolat, Lätit ja Leedut nende soovidele ja vajadustele vastavalt igati toetama,“ sõnas Liimets.

Enne välisasjade nõukogu kohtus Liimets koos teiste EL-i välisministritega Ukraina välisministri Dmõtro Kulebaga ning pärast nõukogu osales idapartnerlusriikide ministrite kohtumisel. „Regiooni julgeoleku tagamiseks on tähtis ka meie lähimate naabrite stabiilsus, mistõttu arutasime nii EL-i ja Ukraina suhteid kui ka aktuaalseid julgeolekuküsimusi. Toetame vankumatult Ukraina iseseisvust, suveräänsust ja territoriaalset terviklikkust. Kestva vastasseisu lahendamiseks on oluline liikuda edasi Normandia protsessi ja Minski lepete täitmisega, et anda vaenulikus tegevuses kannatanud Ukraina piirkondade inimestele tagasi nende tulevik,“ ütles välisminister.

Liimets osaleb ka välis- ja kaitseministrite ühisistungil strateegilise kompassi ehk esimese EL-i strateegilise julgeolekudokumendi teemal. „Meie jaoks on oluline, et liikmesriikidel oleks ühine nägemus Euroopat puudutavatest julgeolekuohtudest ja nendele vastamisest. Strateegiline kompass peab olema küll ambitsioonikas ja mitmekülgne, aga ka realistlik ning keskenduma Euroopa Liidu tugevustele,“ sõnas välisminister.

Tänasel välisasjade nõukogul olid päevakorras lisaks ka keeruline julgeoleku- ja humanitaarolukord Sahelis ja Lääne-Balkan. Välisminister toetas Saheli arutelus sanktsioonide kehtestamist Mali üleminekuvalitsusele. Lääne-Balkani teemal kinnitas välisminister, et parim investeering regiooni on reaalne Euroopa Liidu laienemisperspektiiv.

7 kommentaari
  1. Soome naine haigestus raskelt koroonasse pärast kaht vaktsiinidoosi – usaldus ametivõimude vastu kadus täielikult 3 aastat ago
    Reply

    Soome põhjaosas Kuusamos elav pereema haigestus raskelt koroonasse vaatamata kahele vaktsiinidoosile. Tema mees pidi aga tööle minema vaatamata sellele, et peres oli tuvastatud kaks nakatumist. Pereema leiab, et koroonaga Kuusamos korralikult ei tegeleta.

    Kahe lapse ema ei soovinud oma nime avalikustada. Ta oli pühapäeval MTV-le intervjuud andes veel haige. Haigusnähud on olnud väga rasked.

    Naine räägib, et see pole mingi kerge külmetushaigus, nagu räägitakse, et inimestel on pärast vaktsineerimist. Kopsud on valusad, lihased on valusad, liigesed on valusad, pea on paks ja on nohu. Enesetunne on selline nagu oleks teerulli alla jäänud.

    Naine oli saanud kaks vaktsiinidoosi, teise doosi alles juuli lõpus. Sellele vaatamata põeb ta koroonat väga raskelt.

    • Soomlane ostis kalli elektriauto ja pettus selles – sai hüvitist 3 aastat ago

      Ida-Soomes elav isik ostis elektriauto Hyundai Kona Electric, mis maksis 46 869. Ostja polnud aga lõpuks autoga üldse rahul.

      Nimelt oli väidetud autopoes, et talvel on auto läbisõit 10-15 protsenti väiksem, aga tegelikkuses oli auto läbisõit talvel poole väiksem. Ostja leidis, et talle oli autot müües edastatud valeinfot, vahendab Iltalehti.

      Auto ei vastanud ostja väitel sellele, mis oli kokku lepitud. Auto ei sobinud selleks, mida müüja oli väitnud.

      Kui ostja oli autot kasutanud kolm nädalat, võttis ta müüjaga ühendust ja ütles, et auto läbisõit on vaid pool sellest, mis oli lubatud. Siis käis ostja autoga firmahoolduses ja seal ei leitud ühtegi viga. Hoolduse hinnangul oli auto läbisõidu talvine vähenemine 10-15 protsenti olnud liiga optimistlik hinnang.

    • uskmatu-toomas 3 aastat ago

      Oled tegelikult või ainult mängid ?

  2. Sergei 3 aastat ago
    Reply

    Sanktsioonid Poola ja balti riikide vastu- Need on ühed neist riikidest, kes hävitasid nn. pagulaste kodud. Nii Iraagis , Jugoslaavia , Afkanistan, Liibüa, Süüria, upitati pukki Ukraina natsionalistid, Ukrainast 9 000 000 ( 9 milj.) sisulist põgenikku.
    Ukrainlane mulle. Ma poleks iialgi arvanud, et pean kodumaalt lahkuma. Janukovitši ajal ( enne 2014) oli minu palk 600 -800 USD. tänaseks pole mul seal tööd.
    JÄLEDAD OKUPANDID EL, NATO. NÜÜD TERRORISEERITAKSE MUSTAL MEREL 140 MILJONI ELANIKUGA VENE FÖDERATSIOONI- RIIKI KUS ON KÕIKIDE RAHVUSTE ÕIGUSED VÕRDSELT KAITSTUD- KAS VENEMAA RAHVAL POLEGI ÕIGUS RAHUS ELADA ?

  3. Ohoo 3 aastat ago
    Reply

    Jälle see Liimetsa möla. Kahju et pole Tallinna TV-d kus sai teada mis tegelikult toimub. Tahks kuulda parimate keskerakondlaste arvamust. Liimets ei sobi Keskerakonda kuna ta ei tee midagi kasulikku meie riigi heaks vaid topib oma nina sinna kuhu pole vaja, vassib ja ajab tühja tuult taga.

  4. Eve 3 aastat ago
    Reply

    Ei lasta Venemaad ega Valgevenet rahus elada. Poola, Ukraina ja Leedu on eriti suured tülinorijad. Meie piiksume ka kaasa. Meil on endal palju probleeme. See mis Savisaarele tehti meenutab stalinistlikke kuritegusid. Kuidas reformierakomdlased skandaalselt võimule said koristades teelt valesüüdistustega segajaid. Kuidas meie peavoolumeedia valetas ja aitas laimule kaasa. Näiteid võib palju tuua. Ah et meil on demokraatia. Helme ütles oma arvamuse USA presidendi kohta ja ta pidi loobuma ministri kohast. Kas ta pidi valetama või. Jätkem Venemaa rahule. Venemaal suhtutakse kõigisse rahvustesse hästi ja seal on rahulik. Kas on kade meel või. samuti oleks Valgevene rahus elanud kui poleks väljaspoolt segatud. Meist ei olene mitte midagi nagunii . Võtke eeskuju Soomest kus ei topita oma nina teiste riikide ssiseasjadesse vaid tegeletakse oma rahva huvides.Ei saa aru mida me oma vihavaenuga saavutada tahame. Lihtsalt naeruväärne.

  5. Sergei 3 aastat ago
    Reply

    Mitmed nn. vene kanalid on suletud- ei näe sealseid uudiseid.
    Seal näeb Balti ja Poola nägusid rohkem kui kohalikes uudistes- Ikka mis Jürgenson ÜRO-s Või mõni meie kaasmaalane Euroopa Parlamendis või Nõukogus-
    Poliitilised prostituudid ( varese kari üks kraaksatab ja kõik järele) olgugi et täielikult kõik valesti !!! Uskusin IME poolt (isemajandava Eesti ) poolt hääletades, et EV- st saab sild kahe omanäolise süsteemi vahele- Kahjuks sabarakk uusfasistliku süsteemi loomisel. Näib ,et sinna kanti me vaikselt ja järjepidevalt liigume

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.