Riik kuulutab välja rekordilise taastuvelektri vähempakkumise

Foto allikas Adobestock/MKM

Täna algab aegade suurim riigi taastuvelektri vähempakkumine, millega plaanitakse Eesti elektriturule tuua ligi 150 tuhande majapidamise aastase tarbimise jagu elektrit.

„Üleeuroopaline kõrge elektrihind tõestab, et oleme jätkuvalt suures sõltuvuses fossiilsetest kütustest. Seetõttu on oluline tuua turule järjest rohkem taastuvelektrit tootvaid seadmeid, mis annavad oma panuse nii keskkonnasäästu kui elektrihindade vähendamisse,“ sõnas majandus- ja taristuminister Taavi Aas.

„Vähempakkumisega tahame Eesti elektrisüsteemi lülitada suure koguse – 450 gigavatt-tundi taastuvelektrit, millega on võimalik katta ligi 150 tuhande majapidamise aastane elektritarbimimine. Samuti aitab vähempakkumine täita Eesti kliimaeesmärke, mille kohaselt tuleb 2030. aastal katta 40 protsenti elektrienergia tarbimisest taastuvatest allikatest,“ ütles Aas.

Eesti on seni olnud suurim süsinikuheitmete vähendaja Euroopa Liidus, võrreldes 1990. aastaga on heitmete kogus vähenenud meil üle 70 protsendi. Aasta-aastalt on suurenenud ka taastuvatest allikatest toodetud energia maht. Kui näiteks soojuse tootmisel on taastuvat pärituolu juba iga teine tarbitud energiaühik, siis elektri puhul vaid iga neljas, mistõttu tuleb taastuvelektri tootmist kiirendada. Vähempakkumise tulemusena suureneb taastuvelektri tootmine 30 protsendini tarbimisest, ühtlasi väheneb veelgi süsinikuheide.

„Taastuvelektri kasutamine pole vaid riigi huvi, vaid sellel on ka tugev kodanike toetus,“ lisas minister Aas. Ta viitas Emori poolt koostatud tuuleparkide meelsusuuringule, mille kohaselt eelistavad Eesti elanikud energiat saada taastuvatest allikatest – päikeseenergia kasutamist toetas 84 protsenti ja tuuleenergia kasutamist 79 protsenti küsitlusele vastanutest.

Vähempakkumisel saab osaleda uue taastuvelektri tootmisseadmega või olemasoleva tootmisseadme juurde rajatud uue elektripaigaldisega. Saavutavamaks tarbijatele parim hind, kujuneb vähempakkumise võitjatele makstav toetuse summa pakkujate konkurentsis. Vähempakkumise käigus pakuvad taastuvenergia tootjad vajaliku summa, mille teenimine elektriturult on nende jaoks vajalik ning kui turuhind liigub võitjate poolt küsitud hinnagarantiist madalamale, katab riik vähempakkumise võitjatele küsitud hinnagarantii ja turuhinna vahe.

Taastuvenergia vähempakkumise viib läbi Elering. Pakkumise peab esitama hiljemalt 1. juuniks 2022. aastal. Võtja peab alustama elektrienergia tootmist hiljemalt 1. jaanuaril 2026. aastal.

Järgmine riigi vähempakkumine 650 gigavatt-tunni taastuvelektri tootmisele toimub 2023. aastal.

Täpsem informatsioon vähempakkumise kohta on leitav Eleringi veebilehel.

12 kommentaari
  1. Parim 3 aastat ago
    Reply

    vähimpakkumine on pealemaskmine.

    • Valtsiinidest polegi midagi kasu? Maailma terviseorganisatsioon prognoosib Euroopasse talveks 700 000 koroonasurma 3 aastat ago

      Kuigi Euroopa on kõige vaktsineeritum piirkond maailmas, on koroona olukord kõige hullem. Maailma terviseorghanisatsioon WHO prognoosib Euroopale eelolevaks talveks 700 000 koroonasurma ehk samapalju kui oli eelneval talvel ilma vaktsiinideta.

      WHO prognooside kohaselt kasvab Euroopa koroonasurmade arv märtsiks praeguselt 1,5 miljonilt 2,2 miljoni peale. Selle numbri sees on Euroopa Liit, Ühendkuningriik, Kasahstan ja Venemaa. Kui see prognoos tõele vastab, siis selgub, et käesolev talv koos vaktsiinidega on kõigest veidi parem kui eelmine, mil vaktsiine polnud, vahendab Daily Mail.

      Koroonasurmade arv on kiiresti kasvanud mitmel pool Euroopas. WHO peab põhjuseks koroona Delta varianti, vaktsiinide suhtes tekkinud umbusku ja piirangute leevendamist.

      Euroopa Liidus on kahe doosiga vaktsineeritud 66 protsenti ja paljud saavad juba kolmandaid doose. Euroopa teadlased peavad suure koroonasurmade arvu põhjuseks kolmandate dooside liiga aeglast andmist.

    • Jurakas 3 aastat ago

      Pärast seda, kui USA lõpetas WHO rahastamise (kallutatuse süüdistusega), said WHO põhirahastajateks vaktsiinitootjate fondid.
      Kelle leiba sööd, selle laulu laulad.
      Mistõttu WHO on olemuselt vaktsiinitootjate ja pähemäärijate hääletoru. Inimeste tervis neid enam ei huvita!

  2. Nojah 3 aastat ago
    Reply

    kas keegi teeks mulle selgeks mis meil üldse on EL-ust kasu olnud. Kõik oleneb ikka valitsusest. Ansipi ja Rõivase valitsemiste ajal oli meie elatustasu väga madal ja paljude inimeste elujärg veeres rappa. Mitte midagi ei tehtud inimeste heaks. Praegu on ka Reformierakond kahjuks võimul aga praegune peaminister ei takista nende otsuste täideviimist mis on kasulikud meie rahvale. Mitmetel on ju elektriküte kodus ja see on isegi kallis. Aga tänan hoolitsuse eest. Brüsseli tegelasi pole küll millegi eest tänada.

  3. Aja Lugu 3 aastat ago
    Reply

    Kasahstanis hiljuti toimunud päikeseenergia oktsionil oli vähempakkumine 0,0297 dollarit kWh. Eesti võiks ka rentida Kasahstani tühermaadel pinda ja paigaldada sinna päikeseelektrijaamad.Seal saaks ka talvekuudel elektrit toota.Lisaks sobib meile sealne kellaaeg- tööaja alguseks toodavad sealsed päikesepaneelid juba korralikult elektrit. Kaugus energia ülekandeks ei ole ületamatu. Probleem on vaid selles, et kellegi “välise mõjutaja” käsul ühendatakse meie ülekandeliinid ida suunas lahti.

  4. Soo 3 aastat ago
    Reply

    Mina taastuvelekti kasutamisse eriti ei usu. Ju see võtab kaua aega enne kui see võimalikuks osutub. Kõige odavamat elektienergiat saaksime Venemaalt. Kuna EL ei luba seda kasutada sest vaen Venemaa vastu on tähtsam kui inimeste heaolu. Las siis maksavas elektrienergia tõusu kinni.

  5. Jurakas 3 aastat ago
    Reply

    Mitte taastuvelektri, vaid SOLKelektri vähempakkumise.
    Kui teda on vaja, siis teda ei ole.Kui ei ole vaja, siis on teda liiga palju!

  6. ära sülita 3 aastat ago
    Reply

    VESINIKUENERGIA PISTETI AASTAKÜMNETEKS KALEVI ALLA. KAS TA TEGELT JUBA 50 a. VANA POLE.?
    LIPPMAA MÜÜS OMA VESINIKUENERGIAOSKUSED ÄRA JA MAHA SURUTI JÄLLE, SEST USA OLI VEEL NAFTAMAADES BOSS.
    MIS SIIS NÜÜD ON TAKISTANUD MEIE 30 AASTAST PRIIPÕLVE TEADLASTELE VÕIMALUSI JA TELLIMUSI ANDMAST REAALSE VESINIKUENERGIA REAALSEKS TOOTMISEKS REAALSETE VAJADUSTE REAALSUSELÄHEDASEKS TÄITMISEKS.??? NEED TUULIKUD ON VANANENUD TEHNIKA! SAATE ARU ?! TUULIKUTE ASEMELE AMMU LEIUTATUD TUULELOHED MIS END ISE PÖÖRAVAD TUULE SUUNAS.
    VENEST LAHTPÜHENDAMINE ON RUMAL. ÄRA SÜLITA VANASSE KAEVU ENNE KUI UUS TÖÖTAB. JA KUI KAUA TÖÖTAB ???
    EGA VÕSASTSUHNAAL MUUD ÜLE JÄÄGI KUI KÜTTA PÕLEVKIVI -MIKS MITTE, KELLELE HOIATE SEDA? TULEVASTELE PÕLVEDELE VÕI ÕLIPRESSIJATELE ?- JA PRÜGI. SELLEKS PRÜGI SORTEERIMISJAAMAD.
    ANNAB KA ELEKTRIT JA KÜTET .
    MIKS LUBAB EUROLIIT PÄIKESEPANEELIDELE NII SUURT HUNDA KUI PEAKS JAOTATAMA NEID LAUSA TASUTA, SAMUTI MAASOOJUSPUMPI JA ÕHKSOOJUSPUMPI.

  7. to nojah 3 aastat ago
    Reply

    EL on meil niipalju kasu olnud, et ei lase meil üksteist kihistumisega päris ära tappa ning mõnigaid eetilise kultuuri algeid jagab aeg-ajalt killukesi -ikkagi kristlik maa ja vähemalt 10 käsku on seal
    enam-vähem selged ja aktsepteeritud moraalse tavana.
    Ka loomakaitselised mõtted on meile jumal tänat .sealt tulnud.Kui kultuurielement ja vundament.
    Ja päris üksi ei tahaks Hiina vastu ka nagu seista? Euroliit ikka suurem kari kuigi jõuetu, eriti kui USA tagasi tõmbunud on. Vene praegu veel ei sobi…

  8. to jurakas 3 aastat ago
    Reply

    KANGESTI TAHAKS TEADA, MISMOODI HIINAS PRAEGU KOROONAGA LOOD ON JA NENDE UUTE KOROONADEGA ERITI???
    POLE NAGU MIDAGI KUULDA SEALTMAALT. ON NEIL NII HEA VAKTSIIN VÕI PIGEM ANNAB AINUVÕIM ISOLEERIMISTEKS KUI TARVIS.

  9. wabariigi piirivalvur 3 aastat ago
    Reply

    See lollakas piiriasjandus lammutage küll kohe ära. Mujale pole raha panna ?
    Ja sõjaväelasi, eriti Eesti omi ei maksa kuulata, nemad tahavad aga oma rtinasõduritega mängida ja kõik mis sinna juurde kuulub. Omal peab ka oidu olema ja südant ja tervet mõistust.
    Kui see piirikoletis ära ei kao ,kõikidele hädadele lisaks, milles me juba oleme, siis pole usutav võime õigeks juhtimiseks sealt “Olümposelt”, istugu seal kes tahes. Nemad hakkavad juba sabinal uuteks valimisteks valmistuma.

  10. ! leiutage,kuid mitte meie arvelt 3 aastat ago
    Reply

    Täna rääkisid ettevõtlikud mehed sõjaväelistest leiutustest ja ettevõtmistest raadios.Et olevat tekitatud uus soomuk meil siin Eestis ja üht-teist veel ja hakataksegi tegema relvastust paremat. Eestist saab siis uus
    relvatootmismaa ? Nokia ! Kahju ainult, et meil metalle ei leidu ja terast vist ka ei sulatata? Muidu olekski kohe uus majandusharu. Võta ja ekspordi. Aga miks ma arvan, et need patendid saab siin küll välja munetud, kuid siis ära müüdud.Lähevad ehk leiutajadki kaasa .Meie aga maksame need nn.kaitsekulude nime all kinni kõiges oma vietsuses ja vaevas -elekter, toidu kallinemine, küttekulud, renoveerimikulud ja sund, armetud pensionid millest ei jatku loomaraviks, et peab mitme arsti juures käima ja iga kord pangalaenu tegema see paljas ja igavesti äranügitud-nülitud pensionär. Leiutaks siis sellist robootikat mis meie inimesi otse aitaks,mitte mänge ja “kosmosesatelliite”. Mõtleks midagi reaalse elu vaevade vastu välja. A kussa saad kui elu ei tunne .Ei tahagi tunda. Leiutage, aga mitte meie kulul!

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.