Välisminister Liimets: OSCE mõju sõltub liikmesriikide vastastikusest usaldusest

Foto allikas: Välisministeerium

Välisminister Eva-Maria Liimets osales Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) välisministrite aastakohtumisel Stockholmis, kus arutleti OSCE võimaluste ja mõju üle rahu ja julgeoleku hoidmisel, demokraatlike väärtuste edendamisel ning rahvusvahelisel õigusel põhineva maailmakorra toetamisel.

Eesti jaoks on keskne küsimus OSCE aluspõhimõtete tugevdamine. „Arutasime, kuidas kasutada OSCE platvormi riikide vahel suurema mõistmise loomiseks, konfliktide lahendamiseks, inimõiguste edendamiseks ja kõikehõlmava julgeolekukäsitluse toetamiseks,“ ütles minister Liimets.

Välisminister rõhutas oma sõnavõtus, et OSCE piirkonnas seni jätkuvad üleastumised rahvusvahelisest õigusest ning okupeeritud aladel toimuvad inimõiguste rikkumised on suureks julgeolekuohuks tervele meie naabruskonnale. „Eesti soovib, et meie omavahel kokkulepitud põhimõtted oleksid kaitstud ning usaldus, ennustatavas ja läbipaistvus rahvusvahelises suhtluses tagatud,“ sõnas Liimets ja avaldas kahetsust, et mitmed olulised kokkulepped jäid seekord sündimata. „Siiski tuleb esile tuua ministrite avaldus Transnistria konflikti lahendusprotsessi toetuseks 5+2 formaadis.“ Liimets tõdes, et OSCE mõju sõltub just sellest, kui palju on liikmesriikidel poliitilist tahet, dialoogivalmidust ja vastastikust usaldust küsimuste lahendamisega tegelemisel.

Minister Liimets võttis sõna ka Taani, Saksamaa ja Ühendkuningriigi korraldatud Valgevene teemalisel kõrvalüritusel, kus käsitleti riigis möödunud suvel toimunud presidendivalimiste järel oluliselt halvenenud inimõiguste olukorda. „Rahvusvaheline üldsus peab hoidma Valgevenes toimuvat terava tähelepanu all. OSCE pakutud, kuid Valgevene poolt seni tagasi lükatud dialoogi ellu kutsumine olukorra lahendamiseks on väga oluline,“ sõnas välisminister. „Valgevene rahvas peab saama võimaluse ise avatult ja demokraatlikult oma tuleviku üle otsustada.“

Liimets sai OSCE välisministrite aastakohtumise raames eraldi kokku ka Armeenia, Aserbaidžaani, Kanada ja Moldova ametikaaslastega. Lisaks osales minister Ukraina-teemalisel kõrvalüritusel, kus rõhutati Ukraina territoriaalset terviklikkust ja Krimmi annekteerimise mittetunnustamist.

3 kommentaari
  1. Soo 3 aastat ago
    Reply

    Sellel Liimetsal pole usaldusest aimugi. Üks vasti sõjaõhutaja ja vales suunas tegutseja. Välismaal ei tehta ta jutust väljagi ja meie riigile pole tema tegutsemisest mingit kasu. Õnneks sõda ei tule ja kui tulekski siis põgeneks ta öra las teised kannatavad.

    • LP daamid ja härrad, ekstsellentsid ja seltsimehed neegrid 3 aastat ago

      On aeg ärgata!

  2. Eve 3 aastat ago
    Reply

    Julgeolek on tagatud kui jäetakse järgi sekkumine teiste riikide siseasjadesse. Hea läbisaamine ongi rahu tagatis. Kõige hädaohtlikum riik on USA. Jube mis toimus seal presidendi valimiste ajal. USA president tegelegu oma riigi asjadega. ja siis on ka maailmas rahu tagatud. Mida head on nad teistele teinud.. Mina küll ei tea.MEIL TULEB JÄTTA TEISED RIIGID RAHULE JA TEGUTSEDA SELLES SUUNAS MIS AITAB KOROONAVIIRUSE LEVIKUT TAKISTADA, OTSIDA VÕIMALUSI ELEKTRIENERGIA HINNA TÕUSU TAKISTAMISEKS.. MEIST EI OLENE POLIITIKAS MIDAGI JA TULEB LÕPETADA TÜHJAD SÕNAKÕLKSUD MILLEST EI OLENE MIDAGI.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.