Andrei Korobeinik: aeg on ellu viia unistus personaalsest digiriigist

Maailmas tuntakse Eestit digiriigina, kuid tuleb tunnistada, et suuresti põhineb meie edu mineviku saavutustel ning seetõttu ongi praegu õige aeg meie e-riigi arengule uut hoogu anda, rõhutas Andrei Korobeinik Riigikogu suures saalis toimunud arutelul, mis käsitles Eesti digiühiskonna arengukava aastani 2030.

“Peame oluliselt rohkem pingutama, et olla maailma digivaldkonna liidrid ka tulevikus,” ütles Keskerakonna fraktsiooni liige Andrei Korobeinik. “Meie edu võti digimaailmas oli julgus – toimivad e-lahendused said valmis mõnikord seadusandlusest kiiremini, bürokraatiat oli vähe, digiriigi arendamise võtmeotsused tehti presidendi või peaministri tasemel. Täna tutvustatud arengukava seab ambitsioonikaid eesmärke, nende saavutamiseks on kõige olulisem just ametnike ja poliitikute suhtumise muutus.”

Andrei Korobeiniku sõnul peavad digiriigi teenused olema ühest kohast kättesaadavad ja proaktiivsed, ennustama kodaniku vajadusi ning ennetama tema muresid ja probleeme. “Unistus personaalsest digiriigist elab juba aastakümneid ja nüüd on tõepoolest viimane aeg selle ellu viimiseks. See puudutab nii olemasolevaid teenuseid kui ka uusi võimalusi, nagu näiteks personaalne meditsiin. Proaktiivse digiriigi abil suudame lõpuks vähendada ametnike arvu – rutiiniga tegelegu automaatika ja robotid, mitte riigi palgal olevad inimesed,” rääkis Andrei Korobeinik, kes on mitmete idufirmade asutaja ja investor.

Lõpetuseks toonitas Andrei Korobeinik, et eesmärkide elluviimiseks on vaja kvalifikatsiooniga inimesi. “Selleks, et me saaks pakkuda nii oma elanikele kui ka tervele maailmale uusi praktilisi lahendusi, mis teevad meie elu veelgi mugavamaks ja lihtsamaks, on vaja koolitada inimesi riigi sees ja neid tuleb otsida ka väljastpoolt. Maailma peamine ressurss on täna inimesed ja peame tunduvalt rohkem pingutama, et tipptegijad teeksid oma valiku Eesti kasuks ka tulevikus,” lausus Andrei Korobeinik.

4 kommentaari
  1. Eve 3 aastat ago
    Reply

    Aeg on ellu viia unistus vabast Eestist, kus on kõigil inimestel inimväärne elu.Tuleks jätta sekkumine teiste riikide siseasjadesse ja tegeleda oma rahva heaolu kindlustamisega. Nüüd tõuseb elektri hind mis on tohutu löök paljudele inimestele. Vihavaen Venemaa vastu on nii suur et sealt ei taheta osta odavat elektrienergiat kuigi praegune Venemaa pole meile midagi halba teinud.Roheline elektrienergia on kauge unistus. Meie paljud unistused pole täide läinud. Ei ole EL-us olles midagi paremaks läinud, Ansipi valitsemise ajal läks kõik allamäge. Kui oleks olnud kogu aeg Keskerakond võimul näiteks sellese erakonnaga nagu oli Rahvaliit oleksid meie unistused täitunud ja me oleksime öelnud et sellist Eestit me tahtsime.

  2. oh,ei viitsi 3 aastat ago
    Reply

    Egas neil robotitel ja arvutitel pole ju tundeid ega mõistust.Alustaks sellest, et tekitaks kullerteenused
    kõigile apteekidele ja poodidele.Annetaks vanainimestele maad ja rajaks aiakesed, kuhu nad saaksid paigutda 20-50m2 majakesed.? Ei ühendalks elektrit Venest lahti vaid liituks,kui teisiti ei saa lisaks ma ei tea mis elektriga.
    Tekitaks korraliku koduteeninduse ja põetusvõrgustiku, tõstaks almpensionid 2 x.Jätaks metsad rahule.
    Looks uued majandusalad,sellised, millistest meie inimestel ja loomadel kasu, vaataks üle arstid ja veterinaararstid ja kontrolliks nende teadmisi, kaotaks rahamajanduse, läheks üle plaanimajandusele arvestades normaalsete tänapäevaste vajadustega,+ veidike luksust kõigile ,toetuks teadlastele =st. poliitikuid pole vaja ega ametnikke. Aga… robot ja arvuti teevad seda mis sisse programmeeritud.Kes programmeerivad? Kust see EETIKA ja EETIKUD VÕETAKSE KUI NEID PREGUGI POLE.

  3. Aleksander 3 aastat ago
    Reply

    mis digiriik ja liider?! Meil on allakäimine! Pole mitte midagi eestis. Mistahes asja mida avad viitab järjekordlset mingi Junkistan-ameerika serverile (wikipedia, kaardid, otsingumootorid). Eesti haridus käib läbi Junkistani serverite. Pole enam ammu ka oma neti.ee portaali mil oleks funktsiooni. EHk keegi mäletab seda?! e-valimised see jätke diktatuurlike “vabariikide” jaoks, kui ei lasta isegi seda uurida ja elementaarseid vigu on sellel et näitab valimisaktiivsuseks 110% (yleeelmistel valimistel poole valimise ajal näitas sedasi). Igasugused digilahendused peavad toimima selleks et rahvast VABASTADA, mitte orjastada. See et takistatakse sularaha kasutamist ja et iga asja jaoks peaks olema netiühendusega nutitelefon, EI ole progress, see on tehnoloogiline bolševism! Pensioni peab saama kätte ka letist otse. Eriline totrus on aga et kui varem sai elada internetita, siis nüüd on see kunstlikult tekitatud vajaduseks — vajalik selleks et elektri, vee, kütte, jms. arveid maksta. Neid asju peab saama teha ka internetita inimene. No ei ole lihtsalt mõtet.

    Eesti pole saanud isegi mitte oma eesti keele tuge korralikult tehtud arvutitele mis oleks ka standardiks saanud. Samuti pole vastavat eestikeelset sõnavara. NIng veel jätkuvalt on kohti ka praegu maailmas kus neid täpitähti ei saa kasutada, seega mis liidripositsioonist räägime? Oleks siis vähemalt tarkvara arendus kultuurne. Ei, ülikoolis räägitakse vaid dokumentatsiooni tähtsusest, tegelikkuses aga 99% kohtades valitseb segadus.

  4. Aleksander 3 aastat ago
    Reply

    Pole vaja seda “digiriiki”. Inimlikku riiki vaja, inimesi. Aga vähem ametnikke.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.