Jaani Brüsselis: hästi valvatud välispiir on rändesurve heidutuse võti

Eesti-Venemaa riigipiir Saatse kandis. Foto: Arvo Meeks/Scanpix

Siseminister Kristian Jaani osales Euroopa Liidu justiits- ja siseküsimuste nõukogu (JHA) kohtumisel Brüsselis, kus rõhutas, et hästi valvatud välispiir on rändesurve heidutuse võti.

Siseministrite kohtumise keskseks teemaks oli liidu rände- ja varjupaigapoliitika ning sisserände kasutamine hübriiründe tööriistana.

Valgevene ründega seotud sõnavõtus rõhutas Jaani EL-i ühtsuse säilitamise vajadust ja tervitas meetmeid, mida Euroopa Liit on Valgevene tekitatud hübriidkriisi lahendamiseks juba võtnud. „Võetavad meetmed peavad päriselt Lätit, Leedut ja Poolat aitama,“ sõnas siseminister Jaani.

„Rände instrumentaliseerimise ning migrantide smugeldamise puhul on meie arvates tõhusaim heidutusabinõu hästi valvatud EL-i välispiir, mis hõlmab nii füüsilisi tõkkeid kui seiretehnikat,“ lausus Jaani. „Samuti on oluline nende isikute ja ettevõtete sanktsioneerimine, kes toetavad migrantide smugeldamist,“ ütles Jaani viidates hiljuti heaks kiidetud viiendale sanktsioonide paketile ja Euroopa Komisjoni algatusele, millega kavatsetakse võtta piiravaid meetmeid smugeldamises osalevate transpordiettevõtjate vastu.

Minister Jaani avaldas lootust, et peagi Euroopa Komisjoni poolt avaldatav Schengeni piirieeskirjade ettepanek suudab välja pakkuda rände instrumentaliseerimise probleemile kestlikke lahendusi.

Lisaks rändeteemadele käsitleti kohtumisel EL-i siseturvalisuse-, rände- ja piirivaldkonna infosüsteemide koostalitlusvõime paketi rakendamist ning arutati, mida oleks vajalik ühiselt teha, et ennetada EL taasterahastu kasutamisega seotud kuritegevust. Järgmine Euroopa Liidu siseministrite kohtumine toimub 3.- 4. veebruaril 2022 Prantsusmaal.

3 kommentaari
  1. peaasi et tellimust oleks 3 aastat ago
    Reply

    tara on naeruväärne. ränne pole igavene, pisikuid saab sisse tuua ka ilma rändeta. hübriidrünne või lihtsalt rünne – see aedik ära seda ei hoia.

  2. marsruut on tähtis 3 aastat ago
    Reply

    kui migrandid üle Vahemere Euroopat ründasid saatis Eesti neile „päästjad“ appi, millist lahkust aga Poola nüüd pr Merkeli külalistele teps mitte ei osuta;
    kusjuures Valgevenes viibivad nad täiesti seaduslikult, reisiagentuuride müüdud viisadega, rännusihiks Saksamaa; Kurdistanis viibinud ERR reportaažides puuduvad vähimadki viited Batka salakavale tegevusele migrantide smugeldamisel, ainuke mida ta on teinud ja mida ka ise avalikult öelnud, et on loobunud koostööst põgenikevoo pidurdamiseks;
    siinjuures võiks meenutada Gaddafit ehk kuni tema valitses, oli inimtulv Aafrikast Euroopasse kontrolli all, tehti aga Batkast Saatan, loobus temagi oma pidurdaja rollist

  3. Pilt 3 aastat ago
    Reply

    on vale allkirjaga. See pole RIIGIpiir, vaid SUNDpiir. Ja sihukesest aiast hüppab ka 90-aastane mutukas üle.
    Öelgem otse: mingit sundpiiritõket meil pole!

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.