Välisminister Liimets keskendus üldasjade nõukogul julgeolekule, energiahindadele ja pandeemiale

Foto allikas: Välisministeerium

Välisminister Eva-Maria Liimets osales 14. detsembril Euroopa Liidu üldasjade nõukogul, kus valmistati ette Euroopa Ülemkogu 16. detsembri kohtumisel arutusele tulevaid teemasid, nagu Euroopa julgeoleku kindlustamine, energiahindade tõus ja koroonaviiruse levik, ning samuti räägiti nõukogu järeldustest ELi laienemise ning stabiliseerimis- ja assotsieerimisprotessi kohta.

Ülemkogu ettevalmistuste arutelu keskendus Euroopa julgeolekule, kaitsepoliitikale, Euroopa Liidu ja NATO koostöö tugevdamisele, viimasel ajal oluliselt tõusnud energiahindadele ning koroonaviiruse leviku olukorrale.

„Kõrged energiahinnad on kõigi liikmesriikide ühine mure. Eestis on elektrihindade järsk tõus pannud samuti löögi alla paljude inimeste toimetuleku, millega tegelemiseks peame ka ELi tasandil senisest rohkem tegema. Liikmesriikidel tuleb tagada, et ELi elektrituru kehtivaid reegleid järgitakse täielikult ja ei toimuks põhjendamatut ülekandevõimsuste piiramist,“ ütles Liimets.

Omikrontüve leviku piiramisest rääkides sõnas välisminister, et meie prioriteet on vaktsineerimine – nii enamate inimeste esimeste doosidega vaktsineerimine kui ka tõhustusdooside tegemine juba esmase kuuri läbinutele. „Toetame ka liikmesriikide vahel ELi digitõendi kehtivusaegade ühtlustamist ja siseturu tõrgeteta toimimist võimalike koroonapiirangute vastuvõtmisel, et leevendada pandeemia negatiivseid tagajärgi ja aidata inimestel naasta normaalse piiriületuse korralduse juurde,“ sõnas Liimets.

Üldasjade nõukogul arutati ka Euroopa Liidu laienemist ning stabiliseerimis- ja assotsieerimisprotessi. „Eesti jaoks on tähtis hoida ELi usaldusväärsust ning avatud ja realistlikku laienemisperspektiivi. Mul on väga hea meel, et nõukogu järeldustega tunnustame oma partnerriikide jõupingutusi Euroopa Liiduga liitumise teel,“ ütles välisminister.

Üldasjade nõukogul oli päevakorras ka Euroopa tuleviku konverents, õigusriigi olukord Poolas ja Ungaris, ELi Põhiõiguste Ameti antisemitismi aruande ja 2022. aasta Euroopa poolaasta tegevuskava esitlused, järgmise aasta seadusandlike prioriteetide kinnitamine ning eesistujariikide kolmiku Prantsusmaa, Tšehhi ja Rootsi programmi tutvustus.

4 kommentaari
  1. Nojah 3 aastat ago
    Reply

    Julgeolekule pole vaja keskenduda sest meid ei kavatse keegi rünnata kuigi sõjaõhuyajaid leidub aga meist ei olene midagi. Tore et välisminister keskendub lõpuks ka õigetele asjadele. Elektri hinna tõus puudutab valusalt meie vaesemaid inimesi. Kogu aeg püütakse näidata et oleme rias riik ja saadame raha vaesematele ehkki vajame ise abi.Ei ole EL-us olemisest meie elu paremaks läinud..Ansipi valitsemise ajal läks kõik allamäge kuni jõudsime elatustaseme poolest viimaste hulka. Keskerakondlik valitsus tegi sisepoliitikas palju head ja leian et iga riigi heaolu oleneb valitsusest. lõpuks sai välisminister aru et pandeemia vastu on vaja midagi ette võtta. Keegi ei saa meid aidata peale meie enes. Rahvas rändab ringi tuues mujalt viirust meile, kogunetakse massiliselt jne. Väga palju oleneb inimestest ka sest mitte kõik ei täida eeskirju. EL-ult pole vaja abi loota kuna seal tegeletakse sageli muude asjadega.KUIDAS VÕIS KÜLL NII VAESELE RIIGILE KUI MEIE ELEKTRIHINDA TÕSTA. Eks me jäljendame rikkaid riike saates abi vaestele riikidele ehkki ise vajame abi.

    • Aleksander 3 aastat ago

      praegu elektrihinna tõus ongi nimelt tehtud, mitte apsakas, või juhus. See on ikka terve rida endiseid samme mida reformierakond ja keskerakond on teinud mis laostamas on praegu rahvast. Kui siin räägitakse et viirus ja piirid kinni, siis võiks samahästi juba pigem EU-st välja astuda — nagunii reisida ei saa. Ent siis vähemalt ei tuleks käsuread Brüsselist sellise sitasurvega nagu praegu.

  2. Aleksander 3 aastat ago
    Reply

    KÕIK SEE ON LAHENDATAV EU-st VÄLJA ASTUMISEGA. Kuid nüüd on ka siis eksperimentaalselt tõestatud et millistesse kriisidesse selline liberaalne, “dermokraatlik”, emaliku hoolitsusega naiste valitsus viib.

    Too minister ei tea küll mitte midagi neist teemadest, vaid talle on sõnad suhu pandud mida öelda.

  3. Nii 3 aastat ago
    Reply

    USA president vist ihkab sõda ega ta muidu ei sekkuks. Enne tema tulekut oli juba kõik rahulik. EL-u mõbed riigid poevad ta ees. Venemaal on rahulik ja valimised möödusid ka rahulikult mitte nii nagu USA-s. veme,aa on väga kannatlik vaatamata tema vastu suunatud vihavaenule. Paljude inimeste elu läheb kogu aeg halvrmaks ja ehk vihavaenu õhutamine EL-u ja USA poolt tõmbab tähelepanu kõrvale sellelt mida peaks tegelikult tegema inimeste heaks . Kõige tähtsam on praegu eriti vaesematel riikidel nagu meie võidelda koroonaviiruse leviku vastu ja hamitte tõsta elektri hindu. Jätkem Venemaa rahule, jätkem sekkumine teiste riikide siseasjadesse. USA on käimud pommitamas teisi riike aga Venemaa pole seda teinud ja ei kavatse ka teha.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.