Ratas: Energiakriis vajab täiendavaid lahendusi

Foto: Erik Peinar / Riigikogu

Jüri Ratas energiakriisist: Kõnelused koalitsioonipartneriga küsimuses, kuidas lahendada praegune energiakriis on näidanud, et arusaam vajalikest lahendustest energiakriisi leevendamiseks ei ole koalitsioonipartneritel alati ühesed, kuid vaatamata sellele, oleme kokku leppinud väga vajalikes toetusmeetmetes.

Koalitsioonis oleme juba varem toetanud elektri võrgutasu alandamist 50%-ni. Täna saavutasime kokkuleppe, et gaasi võrgutasu hüvitab riik detsembrist kuni järgmise aasta märtsini täielikult ning elektri, gaasi ja kaugkütte hinnatõus kompenseeritakse 80% ulatuses. Hüvitise maksmise aluseks olev mediaankeskmise sissetuleku piir tõuseb 1126 euroni (neto) esimese leibkonnaliikme kohta.

Elektri võrgutasu alanemise meede vähendab keskmise kodutarbija jaoks elektri lõpphinda ca 15% ning äritarbijate jaoks ca 7%. Lisaks sellele toetab koalitsioonipartner Keskerakonna ettepanekut lisada toetuspaketti ka gaasi võrgutasu alandamist 100% ulatuses. Võrgutasude alandamist era- ega äritarbijad eraldi taotlema ei pea ja see arvestatakse automaatselt. Gaasi võrgutasu alandamise puhul on oluline, et antud meede aitab ka ettevõtjaid, keda on gaasitarbijatest üle 90%. Võrgutasude alandamine maksab kokku ligi 113 miljonit eurot.

Elektri, gaasi ja kaugkütte hinnatõusude hüvitamist hakatakse omavalitsustes menetlema jaanuarist taotluste alusel. Kui seni oli esialgseks lävendiks 673 eurot (neto), siis uue kokkuleppe kohaselt tõstetakse see 1126 euroni (neto). Hinnanguliselt on võimalik meetmest toetust taotleda üle 300 000 leibkonnal. Meetme rakendamine läheb maksma ligi 79 miljonit eurot.

Keskerakond on kindlalt seda meelt, et Eestimaa inimeste toimetulekuks tuleks eelnimetatule täiendavaid meetmeid veelgi lisada. Oleme kõneluste käigus korduvalt lauale tõstnud erinevaid ettepanekuid, millest osa on tänaseks kokku lepitud, kuid on ettepanekuid, mille osas me koalitsioonis pole kokkulepet saavutanud. Eelkõige puudutab see käibemaksu alandamist 20-lt protsendilt 9-le ning elektri võrgutasu täielikku ajutist 100% hüvitamist.

Tulenevalt sellest, et meid ootavad ees külmad talvekuud ja krõbedad energiaarved, ei tohiks Keskerakonna hinnangul olla täiendavad lisameetmed laualt maas, isegi kui need täna ei ole heakskiitu pälvinud. Usume jätkuvalt, et käibemaksu alandamine mitte ainult ei vähendaks elektriarvet, vaid toetaks tarbijate toimetulekut ja vähendaks hinnasurvet erinevates valdkondades.

4 kommentaari
  1. Eve 3 aastat ago
    Reply

    Elektrienergia hind ei tohi tõusta üldse. Meil elab palju inimesi vaesuses. TULEB JÄTTA RAHA SAATMINE REISTESSE RIIKIDESSE. Jube mis toimub. Kutsuge välisminister korrale et ta tegutseks meie riigi heaks.

  2. Lahendus saabub siis kui Keskerakond ja refid minema peksame. 3 aastat ago
    Reply

    Kaabakad, valetajad, reeturid, vargad minema lüüa. Näete ka ise kuidas kesikutel hoitakse vargaid ja pätte.

  3. nime ei ütle 3 aastat ago
    Reply

    EVE – igal pool on sul ees see välisminister, ükskõik mis teemast juttu ei ole. oled mõne mehe jagamisel kaotajaks jäänud? see mees on tegelikult saadaval , paldiski maanteel hipodroomi kõrval krundil!

  4. Jurakas 3 aastat ago
    Reply

    Sisuliselt on ainult üks lahendus:
    Rohepöörastele ja CO2 kvootijatele elektripostiga vastu pead virutada (lollidel on kõvad pead, vähemast ei ole kasu), igasugune roheelektri doteerimine ära lõpetada, CO2 kvootimine talle ette nähtud kohta saata ja normaalselt elektrit tootma hakata. Nii, nagu tehti siis, kui elektriga probleeme ei olnud. Fossiilkütustest.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.