Aas andis loa Balti elektrisüsteemi koordineerimiskeskuse asutamiseks

Elektriliinid. Foto allikas: MKM

Majandus- ja taristuminister Taavi Aas andis Eleringile nõusoleku asutada Balti piirkondlik elektrisüsteemi koordineerimiskeskus koos Läti ja Leedu süsteemihalduritega. 

Balti riikide elektrisüsteemihaldurid Elering, AST ja Litgrid sõlmisid 2021. aasta novembris lepingu Balti riikide piirkondliku elektrisüsteemi koordinatsioonikeskuse (RCC) loomiseks Tallinna. Vastav taotlus esitati ka kolme riigi konkurentsiametile.

Balti RCC on üks kuuest Euroopa koordineerimiskeskusest, mis peavad ühiselt tagama üleeuroopalise elektrisüsteemi töökindluse. Piirkondlike koordinatsioonikeskuste loomise nõue tuleneb Euroopa Liidu puhta energia paketist ja nende eesmärk on ellu viia elektrisüsteemide opereerimise planeerimisega seotud ülesandeid.

Piirkondlikud koordinatsioonikeskused ei asenda kohalikke süsteemihaldureid, vaid täiendavad nende rolli, viies ellu regionaalse tähtsusega ühiseid eesmärke.

Balti piirkondliku koordinatsioonikeskuse roll on edendada Balti süsteemihaldurite ühiseid tegevusi Balti riikide elektrisüsteemide töökindla toimimise tagamisel. Keskuse roll on toetada ka süsteemihaldurite lähituleviku suurimat ühist eesmärki, milleks on Balti energiasüsteemi liitmine Mandri-Euroopa elektrisüsteemiga.

Kokkuleppe kohaselt on Balti riikide süsteemihalduritel Balti piirkondlikus koordinatsioonikeskuses võrdne osa. Keskuse igapäevaseid tegevusi hakkavad koordineerima võrdne arv eksperte kõigist kolmest Balti riigist. Keskust juhivad kolm riiki roteeruvalt.

Elering AS on energia ülekandega tegelev ettevõte, mis ühendab terviklikuks energiasüsteemiks Eesti suuremad elektrijaamad, jaotusvõrgud ja suurtarbijad. Ettevõtte ainuosanik on Eesti riik, ainuosaniku esindaja on osalust valitseva ministrina majandus- ja kommunikatsiooniminister.

6 kommentaari
  1. hooldajale maksti 12 500 eurot peale, et ta tööle tuleks – selline võitlus käib hooldajate pärast 3 aastat ago
    Reply

    Soomes karmistub võitlus hooldajate pärast. Eriti suur on puudus hooldajatest Lapimaal, kus ollakse valmis maksma peale, et leida töötajaid.

    Näiteks Lapimaa idaosas Salla vallas makstakse lähihooldajale 12 500 eurot peale, et ta kaheks aastaks tööle läheks. Rahaga meelitatakse töötajaid eriti väiksemates ja kõrvalistes omavalitsustes, vahendab Helsingin Sanomat.

    • uskmatu-toomas 3 aastat ago

      ole hea mees ja ära enam peale võta !

    • .... 3 aastat ago

      mille peale makstakse ? millele makstakse peale ? kui nii teadja , kirjuta siis algne töötasu igakuiselt ja pika aja eest see pealemaksmine on:), -12 kuu eest või 24 ?

  2. Meile valetatakse pidevalt. 3 aastat ago
    Reply

    Meile valetatakse pidevalt. Vene ajal ei töötanud Narvas Elekrijaam täie võimsusega ja vahel harva kui lülitati kogu võimsusele. Eestis olid suured tehased ja vabrikud. Tallinnas Dvigatel, Volta, Masina ehitus, Ekskavaatori tehas, Tarbeklaas, Ilmarine ja nii võib neid loetleda lõputult. Kuhu aga nüüd elekter kaob. Nüüd on suurtest tootmistest järele jäänud praktiliselt null. Praeguseks on asendajaks väikesed värktoad. Põllumajandus on ikka veel upakil. Suletud koolid, postkontorid, paljud eestlased põgenenud parema elu otsides. Seisan raudtee ülekäigu kohal ja ei näe. et veetaks meie toodangut Venemaale. Isegi kauba vahetus kadunud.
    Ameerika mõju märgatav. Nemad käskisid, et ärge kasutage vene vaktsiini. Nüüd teame, et kõige paremad vaktsiinid on vene omad. Oleme oma inimesed toonud ohvriks Ameerika mängudele. Inimesed surevad tegelikult poliitikute kasumi pärast.
    Ootan aega kui lõpuks meil on valitsus, kes käsib jänkidel lahkuda. Mis on neil asja meie maale? Oleme näinud, et ka mujal riikides on jänkid tekitanud kaose, surma ja vaesumise. Meie maksame kinni jänkide rüüsted. Neist meie poliitikute sõnul on saanud vabastajad. Kuulasin nende presidendi kõnet ja oh ime, kuhu on nad vedanud oma demokraatia ja seal mäed laipadest jne.
    Mina ei poolda Venemaa sissetungi aga kui meie elu on nii vaene, löögu siin kord majja. Ootasime sõltumatust ja seda ei ole. Rahval on ju ükskõik kes juhib. Ega eestlaste juhtimine hea ei ole kui mängus oma huvid. Kaldun arvama, et siis mõninga tähtsa tegelase varandus on märgatavalt suurenenud ja kehtib nii, et kes maksab, selle muusika.
    Veelkord. Miks Ameerika himustab meie maad ja Venemaa piiril elutsemist? Minu arvates on õige kui kaovad siit tuhandete kilomeetrite kaugusele oma kodumaale.
    Kaua aastaid tagasi juba tulid meid vabastama ja õnne nimel viskasid Vabastama aga ei tulnud. Jaapanisse viskasidkaks aatompommi. Meie noored seda ei tea. Meid lubasid tulla päästma ja tahtsid Venemaale sisse tungida Jäid neli kuud hiljaks. Venemaa katsetas oma aatompommi ja see lõi ameeriklaste kõhu lahti ja sõda jäi ära. Nüüd kipuvad jälle meile appi ja kaitsma. Kas meie endi eest?
    Ameerika on alustanud üle 200 sõja ja ikka teiste riikide territooriumil. Süüdistavad Venemaad.
    Nemad toovad meie hukatuse oma huvides. Ärme laseme seda.

    • ..... 3 aastat ago

      mitu jaama oli Narvas? Oli 2 , soojus ja hüdro

  3. Loodetavasti kehtestas neile riik palgaks MINIMAALpalga 3 aastat ago
    Reply

    või luuakse jälle 10 tuhandeliste palkadega ja nututasuga veel üks EE vahendajaks, kus hakkab istuma pensionäride koondis ? ja mämmutama

    Eesti riigi viga ongi imelik nagu Kevades – Imelik , et mämmutamine käib kõikjal suuresti rinnale taguja -IT riigis , pole võimalik lugeda mida need suured Inimõiguste kaitseks olevad asutused siis ka teevad ja palju seal inimmassi , millise haridusega on korjunud, palgad-töötasud. Luuakse ja luuakse – raha pole ja kuskil jälle mingi võrgutasu jms. tõuseb , muudkui lahkavad – tulemusi pole kuskil(valitsuse tagatoas vabamüürlaste käes?)

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.