Jaanus Karilaid: kiirtestid aitavad ühiskonda kokku õmmelda ja annavad ettevõtlusele hapnikku

Peame hakkama uuesti arvestama kiirtestide tulemusi, lisaks tuleb kriitilise pilguga üle vaadata massiline PCR-testide kasutamine ja lähikontaktsete karantiininõuded, ütles Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni esimees Jaanus Karilaid pärast avalikku arutelu, millest võttis osa ka endine teadusnõukoja juht professor Irja Lutsar.

“Niivõrd suure hulga inimeste eemalhoidmine avalikust ruumist on praegustes oludes ebamõistlik. Piirangutega vaid süvendame lõhet ühiskonnas. Vaktsineerimistõendi nõudmine oli teatud ajaperioodil asjakohane, kuid inimeste teadlikus on suurenenud ja oskame järjest paremini oma käitumisharjumusi vastavalt oludele kohandada. Lisaks on kiirtestid muutunud ajas kvaliteetsemaks ja 80-protsendiline täpsus on usaldusväärne näitaja,” rääkis Jaanus Karilaid, lisades, et PCR-testidele kulub nädalas neli miljonit eurot maksumaksja raha.

Eestil tasuks võtta eeskuju Suurbritanniast, Taanist ja Rootsist, kes usaldavad piiranguid leevendades oma inimesi, märkis Jaanus Karilaid. “Kogu Eesti elanikkonna hõlmatus kahe vaktsiinidoosiga on 62%. Meie ajaloolist tausta ja kõhklevat suhtumist arvestades oleme jõudnud maksimumilähedase tulemuseni,” leidis Keskerakonna aseesimees. “Kiirtestide laiemat kasutuselevõtmist toetavad mitmed tervishoiu asjatundjad. Tundub mõistlik lubada negatiivse tulemuse saanud inimesi spaasse ja spordiklubisse tervist turgutama ning meelelahutusasutustesse vaba aega veetma. Ettevõtjad on COVID-19 olukorra ajal suuri kahjusid kandnud, riigi kohus on teha kõik endast olenev, et vältida pankrotilainet.”

Jaanus Karilaidi sõnul on koolides kiirtestide kasutamine end õigustanud ja selle võimaluse laiendamine on ajakohane. “Kiirteste kasutatakse järjest rohkem ka paljudes ettevõtetes ja riigiasutustes. Kiirtest annab kõige operatiivsema ülevaate inimese tervislikust seisundist. Vaktsiinipassi nõue tuleb kaotada 12-17-aastastel lastel ja laseme igal perel langetada vaktsineerimise osas sügavalt isikliku otsuse,” rääkis Jaanus Karilaid, pidades vajalikuks üle vaadata ka lähikontaktsete karantiininõuded.

2 kommentaari
  1. Jane 11 kuud ago
    Reply

    Kõik on õige . Selles atiklis jääb kõlama hoolitsus meie rahva eest ja miitte vihavaenu õhutamine. Soonelt peaks ka õppi,a mitte sekkomist teiste riikide siseasjadesse nagu meil teevad mitmed poliitikud.

  2. to jane 11 kuud ago
    Reply

    sa justkui käiaks katkist grammofoniplaati. läbi aegade.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.