Jaanus Karilaid: Keskerakonna neli ettepanekut ühiskonna avamiseks

Jaanus Karilaid Foto: Scanpix

Keskerakonnal on neli konkreetset ettepanekut, kuidas peaksime liikuma piirangute kaotamise ja ühiskonna avamise poole, lausus Riigikogu fraktsiooni esimees Jaanus Karilaid pärast avalikku koosolekut õiguskantsleri nõuniku Martin Kadaiga.

“COVID-tõendi kaotamist tuleks alustada alaealistest, et kõik lapsed saaksid vabalt ühiskonnaelus osaleda. Samuti on kujunenud olukorda arvestades mõistlik tühistada alaealiste karantiininõue, sest lapsed põevad viirust valdavalt kergemas vormis ja haiglaravi vajatakse üliharva. Isolatsioon on olulisel määral avaldanud mõju õpitulemustele ja vaimsele tervisele. Peame keskenduma nakatumise asemel haigestumisele ja võtma fookusesse eelkõige riskirühmad, et hoida ära raskete haigusvormide tekkimist. Oluline on tagada haiglaravi ja raviteenuste kättesaadavus,” ütles Jaanus Karilaid.

Jaanus Karilaidi sõnul avaldas ka Martin Kadai toetust Keskerakonna fraktsiooni ettepanekule alustada ettevalmistusi COVID-tõendi siseriiklikuks kaotamiseks. “Vaadates nakatumise näitajaid, siis peame nentima, et praegused meetmed enam ei tööta. Vaja on uutmoodi lähenemist. Vaktsiinipass annab inimesele turvavõrgu vältimaks rasket haigestumist, kuid praeguses olukorras ei näita vaktsiinipass, et seda omav inimene ei nakatu. Keskerakond toetab jätkuvalt vaktsineerimist, kuid statistika kohaselt oleme ühiskonna eripärasid arvestades jõudnud maksimumi lähedase tulemuseni,” märkis Keskerakonna aseesimees.

Jaanus Karilaid lisas, et Martin Kadai poolt välja käidud argumendid süvendasid veendumust, et Eestis peab hakkama jälle arvestama kiirtestide tulemusi. “Testimise põhimõtete muutmine on möödapääsmatu, sest viiruse leviku tingimustes ei ole võimalik täielikku järelevalvet teha. Igal meetmel on oma aeg ja murdepunkt on kätte jõudnud. Ettevõtted on kandnud märkimisväärseid kahjusid ning suur hulk inimesi on olnud pikka aega ühiskonnaelust ära lõigatud. Seetõttu tuleb kõikidele inimestele tagada ligipääs vabas õhus toimuvatele üritustele ning arvestada kiirtestide tulemusi, et ka vaktsineerimata inimestel oleks ligipääs spordiklubidele, spaadele ja meelelahutusasutustele. Siinkohal tuleb arvesse võtta ka asjaolu, et PCR-testimine läheb riigile ühes kuus maksma neli miljonit eurot ja see kulutus ei ole kõrgete energiahindade võrdluses mõistlik,” rääkis Jaanus Karilaid.

3 kommentaari
 1. Reeturi hind on... 2 kuud ago
  Reply

  Reedeti Ekre. Mindi Burselli käsul Koalitsiooni ALDE liikmega. Ise ka ALDE koos Venemaa Putja partei koostööleppega!

 2. ei ole 2 kuud ago
  Reply

  et lapsed saaksid koolis käia ja vabalt ringi joosta ning kõiki nakatada? ei ole möödapääsmatu piirangute kaotamine.möödapääsmatu on meeldida ettevõtjatele kes teile valimistel abiks on ja ülal peavad, ja nende klassile.
  kas keskide leht püüab kärbseid selle pideva laadimisvajadusega ?

 3. Nojah 2 kuud ago
  Reply

  Hea et mõni poliitik tegeleb meie rahva muredega. Paistab et mõned teised poliitikud tegelevad vihavaenu õhutamisega. mitmed parimad keskerakondlased siin sõna ei saa. Välisminister võiks kuskil mujal oma arvamusi avaldada sest Kesknädala veergudel poe varem sellist möla aetud. Eesti on väike ja vaene riik ja pole vaja vihavaenu õhutada, pealegi keegi nagunii meie riigi poliitikutega keegi ei arvesta. Sõda ei tule Venemaa algatusel vaid loomulikult tahab ta kaitsta oma rahvasy keda Ukrainas tapetakse. Nii et hooligem oma rahvast mida Karilaid ka teeb.Aga mõnel on hambad irevil ja silmad tigedad sõja ootuses.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.