Sotsiaalministeerium: lähikuudel on olulisimad tõhustusdoosid ja vanemaealiste vaktsineerimine

Vaktsiinipass, Foto: Olya Kobruseva, Pexels

Sotsiaalministeeriumi COVID kriisi juhtrühm uuendas eile COVID-19 vaktsineerimise rakenduskava, millega seati eesmärk riigis järgmistel kuudel keskenduda eelkõige üle 60-aastaste inimeste esmasele vaktsineerimisele ja tõhustusdoosidele. Tõhustusdoosid kaitsevad väga hästi raske haigestumise eest ja on aidanud ära hoida haiglakoormuse kasvu. 

Uuendatud vaktsineerimise rakenduskava kohaselt on tänavu märtsi lõpuks eesmärk saavutada Eestis üle 60-aastaste hõlmatus esmase vaktsineerimiskuuriga 80% ja tõhustusdoosidega 60%. Lisaks soovitakse jõuda tõhustusdoosiga hõlmatusega täisealise elanikkonna puhul 50 protsendini. Üldine eesmärk on aasta lõpuks jõuda vanuses 12+ elanikkonna lõpetatud vaktsineerimisega 80 protsendini.

„Võttes arvesse uute tüvede kiiret levikut ja just vaktsineerimata vanemaealiste väga suurt riski sattuda haiglaravile, keskendume järelejäänud haigushooajal riigina eelkõige eakate esmasele vaktsineerimisele ja täisealistele tõhustusdooside tegemisele,“ kirjeldas tervise- ja tööminister Tanel Kiik. „Mida suurem on vaktsineeritud inimeste ja eriti eakate hulk meie riigis, seda kindlama ja vabamana saame kogu ühiskonnana ennast tunda. Iga inimese otsus end vaktsineerida või tõhustusdoosiga kaitsta aitab meid pandeemia lõpule lähemale.“

COVID-19 vastane vaktsineerimine on Eestis kõigile soovijatele alates 5. eluaastast tasuta ja kergesti kättesaadav ning nii saab see olema ka järgnevatel kuudel. Vaktsineerida saab haiglates, erameditsiini asutuste vaktsineerimispunktides, apteekides ja oma perearsti juures. Liikumisraskustega inimesed saavad vaktsineerija kutsuda endale tasuta koju helistades telefoninumbril 1247 või andes soovist teada oma perearstile.

Vaktsineerimise rakenduskava eesmärgid ja nende täitmine:

Eesmärgi kirjeldus Eelmine hõlmatuse eesmärk (kuupäev) Praegune hõlmatus (26.01.2022) Uus hõlmatuse eesmärk (kuupäev)
üle 18-aastaste hõlmatus vähemalt ühe vaktsiinidoosiga 75% (31.01.2022) 74,7%  
üle 18-aastaste hõlmatus esmase vaktsineerimiskuuriga 70% (31.12.2021) 73,0%
16-17-aastaste hõlmatus vähemalt ühe vaktsiinidoosiga 70% (31.12.2021) 66,6%
üle 60-aastaste hõlmatus vähemalt ühe vaktsiinidoosiga 80% (31.01.2022) 79,4%
Üle 60-aastaste hõlmatus esmase vaktsineerimiskuuriga 78,0% 80% (31.03.2022)
üle 18-aastaste hõlmatus tõhustusdoosidega 20% (31.12.2021) 34,4% 50% (31.03.2022)
üle 60-aastaste hõlmatus tõhustusdoosidega 40% (31.12.2021) 51,3% 60% (31.03.2022)
Üldeesmärk: üle 12-aastaste esmase vaktsineerimiskuuriga hõlmatus 71,5% 80% (31.12.2022)
3 kommentaari
 1. Karm ülestunnistus: jutt „vaktsineerimatute epideemiast” põhines valeinfol 2 kuud ago
  Reply

  Saksamaal ja mujal Euroopas räägiti eelmise, 2021. aasta lõpus nn vaktsineerimatute epideemiast. See tulenes asjaolust, et enamus nakatunutest olid esitatud andmetel põhjal vaktsineerimata. Nüüd aga tunnistas Saksamaa terviseminister Karl Lauterbach üles, et nn vaktsineerimatute epideemia põhines valeandmetel, aga see polnud tema väitel tahtlik.

  Eelmise, 2021. aasta novembris kasvas Saksamaal Hamburgis koroonaga nakatumiste arv. Nakatumiste tase kerkis enam kui 200 peale 100 000 elaniku kohta 7 päeva jooksul. Nende andmete põhjal karmistati linnas piiranguid ja kehtestati nn 2G reegel, et teenused olid kättesaadavad ainult neile, kes olid vaktsineeritud ja haiguse läbi põdenud. Vaktsineerimata inimeste puhul hakati vähendama sotsiaalseid kontakte ja neil ei lubatud enam koroonatesti abil teenuseid kasutada.

  Saksa väljaanded Sueddeutscher Zeitung ja Welt aga tuvastasid uurimise käigus, et Hamburgis edastati nakatumiste kohta valeinfot. Haigestunud patsientide puhul polnud teada, kas nad on vaktsineeritud või mitte. See aga ei takistanud ametivõimudel kõik teadmata juhtumid panna kirja kui „vaktsineerimata”. 2021. aasta novembri lõpus oli selliste teadmata vaktsineerituse staatusega patsientide osakaal 70 protsenti.

 2. Minge p... 2 kuud ago
  Reply

  Täna andis Euroopa ravimiamet loa Pfizeri ravimi müügiks koroona raviks. Aga eestis käsib Kiik vanu inimesi ikka edasi süstida. Milline viha ikka sellel tegelasel on meie inimeste vastu? 3000- liigsurma aasta lõikes on talle veel vähe? Millal küll tuleb see aeg kui taoliste üle kohut mõistetakse?

 3. lugeja 2 kuud ago
  Reply

  Mis plaane saab teha maoõli systimisega.
  Sm. Kiik võiks teha plaanerahvatervise arendamisega – spordirajatised.
  Tasuta hambaravi n. allapoole mediaanpalga saajatele. Igasugused soolakambrid, veeprotceduurid, valgusteraapia kabinetid võix ollaprioriteet, mitte inimelude kvaliteedi hä.vitamine, maoõli manustamise tulemusena.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.