Välisminister Liimets: meie toetus Ukraina suveräänsusele ja territoriaalsele terviklikkusele on vankumatu

Foto allikas: Välisministeerium

Välisminister Eva-Maria Liimets arutas 21. veebruaril Euroopa Liidu välisasjade nõukogul julgeolekuolukorda Euroopas ja osales mitteametlikul kohtumisel Ukraina välisministri Dmõtro Kulebaga. Arutelude keskmes olid ELi vastusammud Venemaa edasisele agressioonile ja täiendavad võimalused, kuidas liikmesriigid saaksid Ukrainat veel toetada.

„Venemaa presidendi Vladimir Putini täna tehtud otsus tunnustada Ida-Ukraina separatistlikke nn rahvavabariike Donetskis ja Luganskis on äärmiselt ränk rahvusvahelise õiguse rikkumine. See on ka selge Minski rahulepete tingimuste rikkumine ja lõpetab lepingu ühepoolselt. Arutame eskalatsiooni kohe oma liitlaste ja partneritega ning meie seisukoht on, et Venemaa tegevusele tuleb anda viivitamatult rahvusvaheline hinnang ja rakendada sanktsioonid,“ ütles välisminister Liimets.

Liimets rõhutas, et Venemaa jätkuv relvajõudude koondamine Ukraina piiril ja järjepidev rahvusvahelise õiguse rikkumine on oht terve Euroopa julgeolekule. „Meie selge sõnum on, et Euroopa julgeolekupõhimõtetes ei tee me ühtki mööndust ning oleme ELi partneritega valmis Venemaa agressioonile vastama kiirelt ja seni kõige ulatuslikemate sanktsioonidega,“ sõnas ta. Välisminister lisas, et sanktsioone tuleb laiendada ka Valgevenele, juhul kui Valgevene on selles tegevuses osaline.

Liimets kinnitas, et Eesti toetab Ukraina territoriaalset terviklikkust tema rahvusvaheliselt kokkulepitud piirides. Järjekindlat toetust Ukraina suveräänsusele ja territoriaalsele terviklikkusele kinnitasid täna ka EL välisministrid nii omavahel kohtudes kui ka kohtumisel Ukraina välisministri Kulebaga.  „Oluline on toetada Ukraina Euroopa suuna püüdluseid nii ELis kui ka kahepoolselt. Mul on väga hea meel, et saime kohtumisel Ukraina kolleegiga vahetult rääkida nende abivajadustest, millele peame kiirelt vastama. Otsime ELi tasandil edasi täiendavaid võimalusi Ukraina majanduse toetamiseks, samuti tuleb riigile tagada suurem ligipääs ELi turule ning liikmesriikide tugi Ukraina elektrivõrkude ühendamiseks Euroopaga,“ sõnas Liimets.

Välisminister tõi välja, et Eesti suurendab humanitaarabi Ukrainale ja peagi läheb koostöös päästeametiga teele abisaadetis telklaagri püstitamiseks, et pakkuda inimestele ajutist peavarju võimalikus hädaolukorras. Ukraina kaitsejõudude võimekuse suurendamiseks andsime hiljuti koos Saksamaaga Ukrainale üle Eestis toodetud mobiilse välihaigla. Liimets lisas, et oleme valmis jagama ka oma ekspertiisi strateegilise kommunikatsiooni ja küberkaitse vallas.

Julgeolekuteemadel tõstatas välisminister tänasel välisasjade nõukogul vajaduse täiendada ELi Valgevene sanktsioone, et lisada nimekirja ka täiendavad kaubad, millest Lukašenka režiim jätkuvalt kasu saab. „Väärtuspõhine välispoliitika peab olema usutav ja ELi piiravad meetmed aitama kindlustada meie julgeolekut. Kutsusin liikmesriike üles Valgevenele kehtestatud sanktsioone üle vaatama, et need oleksid võimalikult mõjusad ja täidaksid oma eesmärki,“ sõnas Liimets. Eesti ettepanekut toetasid paljud liikmesriigid ja töö jätkub tehnilisel tasandil.

Välisasjade nõukogu päevakorras olid veel Bosnia ja Hertsegoviina ning kliimadiplomaatia. Päevakajaliste küsimuste all arutati olukorda Malis. Lõunal toimus ELi ja Pärsia lahe Araabia riikide koostöönõukogu kohtumine ning päeva lõpus Prantsusmaa korraldatud küberõppus, mis on riigi eesistumise aja üks olulisemaid samme EL küberturbe ja –diplomaatia tugevdamiseks.

16 kommentaari
  1. ei keegi 2 aastat ago
    Reply

    Kaheksa aastat oli Ukrainal aega täita Minski protokolli. Saamaks Donbassi ja Luganski tagasi oma koosseisu (nõnda nägid lepped ette). Ei midagi. Viimasel ajal distantseerus Kiiev neist täiega. Olevat lolli peaga alla kirjutatud. Ja pildil olev kaunitar, kas ta seisis nende lepingut eest, tuletas Ukrainale meelde vajadust täita, lubas mittekuuletumisel sanktsioone? Ei, kuigi isegi rumalad lehelugejad talle seda soojalt soovitasid. Aga nüüd, kui juba hilja, on tal pill lahti, silmakirjalikult muidugi.

    Prooviks arvata, mida see tunnustamine õigupoolest tähendab. No kõigepealt loodi sellega JURIIDILINE KEHA, kellega kontrahti tegemiseks, kasvõi vägede ametlikus korras rahvavabariikide territooriumile viimiseks. Nõnda võetaks Donbass ja Lugansk PROTEKTORAADI ALLA ja aastaid õuduses elanud rahulike elanike olukord paraneks veidi. See on ka HUMAANNE ASPEKT, mille üle iga inimene rõõmustada võiks, isegi too seal pildil. Kolmandaks lahendab tunnustamine Kiievi dilemma, kas pidada neid inimesi seal oma ukrainlasteks või mitte ja kust võtta see raha nende endi poolt segipekstud Donbassi taastamiseks. Neljandaks peaks nüüd isegi debiil mõistma, et Kiievit vallutada Moskva ei kavatse. Kaitsele jäetakse rahvavabariikide piiridel. Sõjaõhutajatele paras pettumus muidugi.

    Mõneti ootamatu, aga ELEGANTNE KÄIK Vladimir Putini poolt pingelise olukorra selgendamiseks, hindaks esialgu.

    • Vene aktsiaturg taas suures languses 2 aastat ago

      Venemaa börs kukkus eile esmaspäeval, 21. veebruaril ligi 10 protsenti ja täna teisipäeval langus jätkub. Tänane langus on olnud 7,3 protsenti.

      Nagu juuresolevalt pildilt näha, siis on languses kõik aktsiad. Vene aktsiaturg reageerib sanktsioonidele, mida Läänes on kavas Vene ettevõtete suhtes kehtestada.

    • Venemaa sõlmis Donetski ja Luganskiga vastastikuse abi ja koostöö lepped – lisatud leppe tekst 2 aastat ago

      Lepped sõlmiti 10 aastaks ja nende kohaselt on Venemaal õigus viia oma väed Donbassi. Ühtlasi tagab Venemaa rahanduse ja pangasüsteemi toimimise Donetski ja Luganski vabariikides.

      Lepete kohaselt on vabariikidel Venemaaga ühine sõjaline kaitse, ühine piirivalve, vastastikune õigus luua ja kasutada sõjalisi baase, tunnistatakse teineteise dokumente. Vabariikides hakkab kehtima Vene rubla.

      Siin on Luganski vabariigiga sõlmitud leppe tekst, Donetskiga sõlmiti analoogne kokkulepe:

    • Venemaa viis väed Donbassi sisse 2 aastat ago

      Sotsiaalmeediasse on pandud videod selle kohta, kuidas Venemaa viis ööl vastu tänast teisipäeva, 22. veebruari väed sisse Ukraina idaossa Donbassi.

      Väed viidi sisse vahetult pärast seda, kui Putin oli alla kirjutanud korraldusele Donetski ja Luganski vabariikide tunnustamise kohta. Sellega seoses anti korraldus tagada piirkonnas rahu.

      Nagu teatab Vene infoagentuur TASS, siis lakkas Donetskis ja Luganskis pärast Vene vägede sisseviimist tulistamine ning saabus vaikus.

    • Ukraina jõud rauges 2 aastat ago

      Juudid läksid Venemaa poole üle. Kõik!

  2. Ikka ise. 2 aastat ago
    Reply

    Ei ole see naine kaua ametis olnud ja teeni välja vihkamise. Rumal prääksumine. Rahvas ei usu enam meie valitsust ja veel prääksatas rumalalt president.
    Eest tee õnnele viib NATO minek ja Ameerika istugu oma maal rahulikult. Kui sõjaks läheb, saavad need riigid esimese paugu kus NATO baasid. Kas meil on seda vaja?
    Üks Ameerika vanake tahab ajalukku jälje jätta. Keeraks oma tahtel maakera pahupidi.
    Kuulasin eile Putin kõnet. Kõik õige.
    Kuhu kadusid meil vabrikud, tehased, põllumajandus, söönud inimesed ja õnnelikud lapsed. Kas Ameerika maksab kinni meie kaotused? Venemaaga kisume. Kaubavahetust ei ole. Kas Ameerika ostab meie kauba. Ei.

  3. sergei 2 aastat ago
    Reply

    Õnnitlen kõiki väärakaid ,kes jooksid Ukraina vahet. kõiki kes toetasid Ukraina natse nii Maidaanil – tegelikult juba 1980
    aastastest ajupesu , värbamised USA poolt. Õnnitlen neid kes süstemaatiliselt silitasid Ukraina võime piki karva- selle asemel ,et korrale kutsuda. Lisasite sinna veel relvi- see oli ainult toetus natsistlikule vene, poola, türgi rahvuse ristsugutisele. Šolts julgeb veel mõnitada teil parlamendis- genotsiid ???? tea mis seal on üle 7 a toimunud AGA SEE ON ALLES ALGUS -TEIE VERISE IMPEERIUMI LAGUNEMISELE. Võibolla tuleb ka Hungarile tükike tagastada- ka sealsete Hungarlaste inimõigusi ei järgita täiega.

  4. Huvitav. 2 aastat ago
    Reply

    Kes tahab enda alluvusse töö kaotanud Liimetsa? Jääb nälga või läheb raha teenima Viru vahele. Ega eriti lööki temal ei ole.

    • Kas 2 aastat ago

      nüüd läheme Ukrainat vabastama? Nagu vabastasime Ahvkanistaani, Iraaki ja Maliid? Igaltpoolt peksti meid välja, koos tinakirstudega.
      Ja kui tunnistame Ukraina terviklikkust, siis miks me 2014.a järel sellest kinni pole pidanud ja Venemaale boikotti pole kuulutanud? Hoopis Krimmi elanikele nagu nemad oleks vallutanud Venemaa!
      Nüüd samuti, hakatakse nöökima Donbassi elanikke, kuigi süüdlane istub Kremlis ning on keskbande kaastööline. Leping olevat seniajani Ratta Jurka külmkapis, kuni tuleb õige aeg see üles soojendadda. Kindlasti aga Jurka seda ei tühista, sest keskbandest on vastu karilaiud, looned, stalnuuhhinid, tšernogoorovad ja muu piiks-piiks-piiks.

  5. maalt 2 aastat ago
    Reply

    Muidugi sanktsioonid mõlema Vene vastu. Arnold Rüüdel kunagi maarahva kongressil – ei mäleta täpselt, aga ütles : kolmandik või neljandik EV riigi eelarvest moodustab transiidi tulu.- See on kadunud-lisandunud on töötud , raudtee ja sadama töölised ! Vastavalt rahvusvahelisele õigusele peab naaber tagama juurdepääsu sadamale !!! Leeduke sai Hiinalt !!! lisaks Valgevene diskrimineerimisega kaotab miljard aastas !- Kas elu lõpuni hammaste näitamisega ja Euro toetustega kavatsetakse elada. Rahvusliku vihkamise , natsismi toetamine tegid oma töö. Väidetavalt olevat Maaidani möllu päev maksnud miljon USA dollarit-mida makstud sh uute kupüüridega. Riigi väänamiseks kulutatud 5 miljardit USD. Vladimir Putini otsus ( põhjendus ) ons midagi valesti, Või 2007 a. Münheni kõne otse USA esindusele näkku
    Tõprad ei taha rahus elada- seda on tõendanud Jugaoslaavias tapatalgud (pommitamine) Iraagi hävitamine ( eelnevalt pesupulbri kotikese liputamisega ÜRO-s). Liibüa hävitamine, Süüria hävitamine. invasioon Afganistani- .EV võttis nendest veristest tegudest osa. Enamus Euroopa riigid pidid põgenike laine vastu võtma- koormis maksumaksjale !!!- Mks mitte USA seda sitta lörpima panna. Võibolla üks retk Valgele majale või Pentagonile – kaua see jänki mööda maakera märatseb ???

  6. harry 2 aastat ago
    Reply

    Esimene Moosese raamat

    1
    Jumal loob ja õnnistab maailma
    1 Alguses lõi Jumal taeva ja maa.
    2 Maa oli tühi ja paljas ja pimedus
    oli sügavuse peal ja Jumala Vaim hõljus vete kohal.
    3 Ja Jumal ütles:
    „Saagu valgus!” Ja valgus sai.
    4 Ja Jumal nägi, et valgus oli hea,
    ja Jumal lahutas valguse pimedusest.
    5 Ja Jumal nimetas valguse päevaks
    ja pimeduse ta nimetas ööks. Siis sai õhtu ja sai hommik –
    esimene päev.
    6 Ja Jumal ütles: „Saagu laotus vete
    vahele ja see lahutagu veed vetest!”
    7 Ja nõnda sündis: Jumal tegi laotuse
    ja lahutas veed, mis olid laotuse all, vetest, mis olid laotuse peal.
    8 Ja Jumal nimetas laotuse taevaks.
    Siis sai õhtu ja sai hommik – teine päev.
    9 Ja Jumal ütles: „Veed kogunegu
    taeva all ühte paika, et kuiva näha oleks!” Ja nõnda sündis.
    10 Ja Jumal nimetas kuiva pinna maaks
    ja veekogu ta nimetas mereks. Ja Jumal nägi, et see oli hea.
    11 Ja Jumal ütles: „Maast tärgaku
    haljas rohi, seemet kandvad taimed, viljapuud, mille viljas on
    nende seeme, nende liikide järgi maa peale!” Ja nõnda sündis:
    12 maa laskis võrsuda haljast rohtu,
    seemet kandvaid taimi nende liikide järgi, ja viljapuid, mille
    viljas on nende seeme, nende liikide järgi. Ja Jumal nägi, et
    see oli hea.
    13 Siis sai õhtu ja sai hommik – kolmas
    päev.
    14 Ja Jumal ütles: „Saagu valgused
    taevalaotusse eraldama päeva ööst! Tähistagu need seatud aegu,
    päevi ja aastaid,
    15 olgu nad valgusteks taevalaotuses,
    valgustuseks maale!” Ja nõnda sündis:
    16 Jumal tegi kaks suurt valgust:
    suurema valguse valitsema päeval ja väiksema valguse valitsema
    öösel, ning tähed.
    17 Ja Jumal pani need taevalaotusse, et
    nad valgustaksid maad
    18 ja valitseksid päeval ja öösel ja
    eraldaksid valguse pimedusest. Ja Jumal nägi, et see oli hea.
    19 Siis sai õhtu ja sai hommik – neljas
    päev.
    20 Ja Jumal ütles: „Vesi kihagu elavaist
    olendeist, ja maa peal lennaku linnud taevalaotuse poole!”
    21 Ja Jumal lõi suured mereloomad ja
    kõiksugu elavad olendid, kellest vesi kihab, nende liikide
    järgi, ja kõiksugu tiibadega linnud nende liikide järgi. Ja
    Jumal nägi, et see oli hea.
    22 Ja Jumal õnnistas neid ja ütles:
    „Olge viljakad ja teid saagu palju, täitke mere vesi, ja
    lindusid saagu palju maa peale!”
    23 Siis sai õhtu ja sai hommik – viies päev.
    24 Ja Jumal ütles: „Maa toogu esile elavad
    olendid nende liikide järgi, kariloomad ja roomajad ja metsloomad
    nende liikide järgi!” Ja nõnda sündis:
    25 Jumal tegi metsloomad nende liikide järgi,
    ja kariloomad nende liikide järgi, ja kõik roomajad maa peal nende
    liikide järgi. Ja Jumal nägi, et see oli hea.
    26 Ja Jumal ütles: „Tehkem inimesed oma näo
    järgi, meie sarnaseks, et nad valitseksid kalade üle meres,
    lindude üle taeva all, loomade üle ja kogu maa üle ja kõigi
    roomajate üle, kes maa peal roomavad!”
    27 Ja Jumal lõi inimese oma näo järgi,
    Jumala näo järgi lõi ta tema,
    ta lõi tema meheks ja naiseks.
    28 Ja Jumal õnnistas neid, ja Jumal ütles neile:
    „Olge viljakad ja teid saagu palju,
    täitke maa ja alistage see enestele;
    ja valitsege kalade üle meres,
    lindude üle taeva all
    ja kõigi loomade üle,
    kes maa peal liiguvad!”
    29 Ja Jumal ütles: „Vaata, mina annan teile
    kõik seemet kandvad taimed kogu maal, ja kõik puud, mis kannavad
    vilja, milles on nende seeme; need olgu teile roaks!
    30 Ja kõigile loomadele maa peal ja kõigile
    lindudele taeva all ja kõigile roomajaile maa peal, kelles on
    elav hing, annan ma kõiksugu haljast rohtu toiduks.” Ja nõnda
    sündis.
    31 Ja Jumal vaatas kõike, mis ta oli teinud,
    ja vaata, see oli väga hea. Siis sai õhtu ja sai hommik – kuues
    päev.

  7. Ohoo 2 aastat ago
    Reply

    Jälle see vastik n’iamoor võtab sõna.Meil pole Ukrainaga mingit pistmist. TULEB HOOPIS HOOLITSEDA MEIE RIIGI JA RAHVA HEAOLU EEST JA JÕTTA OMA NINA TOPPIMINE TEISTE RIIKIDE SIAEASJADESSE. LIIMETS RÄÄGIB JA ARUTAB AGA SELLEST POLE MINGIT KASU MITTE KELLELEGI, SEÖÖEST EI MUUTU MIDAGI.

  8. Soo 2 aastat ago
    Reply

    Jube ebameeldiv väisminister on meil küll. Ratas soovitas teda ja muutis oma meelt välispoliitikas.Temast võib aru saada sest reformierakondlaste valesüüdistused jõudsid temani ja tal oli valida kas Edgar Savisaare saatus või au ja kuulsus koos Reformierakonnaga kes on oma valesüüdistustega teed puhastanud võimule. Ratas oli tubli sisepoliitikas ja edasiminek oli nähtav ja sai parandatud neid vigu mida reformierskondlik valitsus oli teined. Aga sellise nõmeda välisministri eest küll tänada ei saa.

  9. Eve 2 aastat ago
    Reply

    Ukrainas tapetakse velelasi ja neid peab ju kaitsma.Kõik oli juba vaikne enne Bideni tulekut.Mees saatis võed Süüriat pommitama. Naftariigid olid juba läbi pommitatud ja nüüd asus Ukraina kallale. Natuke on ühist ka USA-l ja Ukrainal. Ukrainas toimus verine võimuvahetus ja Bideni vastu olid peaaegu pooled elanikud, toimus Kapitooliumi vallutamine ja seejärel vangistused. Just Biden tahab sõda ja teeb selleks kõik mis võimalik, ässitab ja külvab vihavaenu. See üple üldse tema asi mis Ukrainas toimub ja on vaja üles kutsuda Ukraina ekstremiste lõpetama venelaste tapmine sest ka lapsed saavad viga. Venemaal suhtutakse kõigisse rahvustesse hästi.

  10. Liimets: 2 aastat ago
    Reply

    Meie taotleme jne. Kas keegi rahvalt ka küsinud on mida rahvas tahab.

    • uskmatu-toomas 2 aastat ago

      Mida sellelt rahvalt küsida sest rahvas on ju loll eriti aga eestlane !

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.