Riigikogu esimees: ühtehoidmine on praegu sama oluline kui Eesti riigi algusaastatel

Foto: Erik Peinar, Riigikogu Kantselei

Riigikogu esimees Jüri Ratas ütles Eesti Vabariigi aastapäeva puhul Toompeal Kuberneri aias toimunud pidulikul riigilipu heiskamise tseremoonial, et ühtsus ja ühtehoidmine on praegu sama olulised kui Eesti riigi algusaastatel.

Ratase sõnul alustas Venemaa täna varajastel hommikutundidel täieulatuslikku sõjalist rünnakut Ukraina vastu ning Eesti Vabariigi valitsus otsustas alustada NATO artikkel 4 alusel konsultatsioone NATO liitlastega. „Mõistan hukka täiesti põhjendamatu agressiooni vaba ja rahumeelse Ukraina vastu. Sõda toob kaasa palju kannatusi ja inimohvreid. Selle mõjud on kogu maailma julgeolekule. Täna oleme kõik mõtetes ja palvetes Ukraina riigi ja rahvaga,“ kõneles Ratas. „Me ütleme selge ei Venemaa agressioonile Ukrainas. See on ränk rünnak Euroopa julgeoleku aluste ja meie ühiste demokraatlike väärtuste pihta,“ sõnas Riigikogu esimees. Ta lisas, et Euroopa Liidu ja NATO liitlaste ühtsus, omavaheline koostöö ning toetus Ukrainale on tugevamad kui kunagi varem.

Esimehe sõnul on Eesti Vabariigi aastapäeval tunda sügavat kokkukuulumise tunnet. Ta avaldas lootust, et see ühtehoidmine on meiega kaasas ka argipäeval. Ratas rõhutas, et sõjaoht Euroopas, vinduv kriis tervishoius ja mured majanduses panevad meid veel rohkem pingutama, hoolima ja koostööd otsima. Ta kutsus kõiki üles ehitama Eestit nõnda, et kodumaa armastus kasvaks iga eestimaalase südames. „Samuti peab riigi igakülgne tugi jõudma kõigi Eestimaa inimeste ja iga Eestimaa pereni! Ainult nii seisab meie armas Eesti riik kindel,“ ütles Ratas.

Riigikogu esimees märkis ka, et Eesti rahvustrikoloor on vabaduse, rahu ja iseseisvuse sümbol ning tänavu 27. juunil möödub 100 aastat päevast, mil Eesti Vabariigi Riigikogu kehtestas sinimustvalgele lipule riigilipu staatuse.

Õnnistussõnad lausus tseremoonial Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku peapiiskop Urmas Viilma. Ta ütles, et sinimustvalge lehvib Pika Hermanni tipus kogu Eesti rahva jaoks, meie kõigi üle. „Sinimustvalge on ja jääb meid kõiki ühendavaks värvisidemeks. Seda lippu ei ole kunagi heisatud selleks, et nende värvide all kedagi vallutada või kellegi kallal vägivallatseda,“ sõnas Viilma. Ta lisas, et Eesti lipp on läbi ajaloo olnud lootuse sümbol.

Eesti Vabariigi iseseisvusmanifesti luges ette Voldemar Panso nimelise auhinna laureaat, EMTA lavakunstikooli üliõpilane Maarja Mõts.

Lipuheiskamise tseremooniast võtsid osa Eesti Vabariigi president Alar Karis, president Kersti Kaljulaid, president Toomas Hendrik Ilves, Riigikogu aseesimehed Hanno Pevkur ja Martin Helme ja Riigikogu liikmed, peaminister Kaja Kallas ja valitsuse liikmed. Samuti põhiseaduslike institutsioonide ja diplomaatilise korpuse esindajad, Eesti Lipu Selts ning Kaitseväe ja Kaitseliidu juhtkond.

Kuberneri aeda olid üles rivistatud akadeemiliste ühenduste, Kaitseväe ja Kaitseliidu, isamaaliste organisatsioonide ning koolide liputoimkonnad. Isamaalisi laule esitasid Eesti Meestelaulu Seltsi koorid ja Tallinna politseiorkester.

Riigikogu esimees osaleb täna ka pärgade asetamisel Vabadussõja võidusamba jalamile Vabaduse väljakul ja pidulikul oikumeenilisel jumalateenistusel Tallinna Piiskoplikus Toomkirikus. Kaitseväe paraadil Vabaduse väljakul osalevad Riigikogu esimees Jüri Ratas ning aseesimehed Hanno Pevkur ja Martin Helme.

Riigikogu esimehe kõne

Fotod lipuheiskamiselt (autor: Erik Peinar, Riigikogu Kantselei)

6 kommentaari
 1. Eve 3 nädalat ago
  Reply

  Soovin ilusat Eesti Vabariigi aastapäeva Edgar Savisaarele kes on palju head teinud et me vabaks saime. Ta on meie riigi suurkuju, tark, aus ja hooliv.See mis talle tehti meenutas stalinistlikke kuritegusid. Kannatada said ka need kes keeldusid tema vastu tunnistamisest. Soovin aastapäevaks õnne nendele keskerakondlastele kes olid ja on Savifaare pooldajad sest nad on parimad. Nad on palju teinud head meie rahva jaoks ja pole raisanud aega sõja-ja vihavaenu õhutamisele.

 2. Nojah 3 nädalat ago
  Reply

  Aga pettumus on suur. Eesti elu rikkusid ära Laari, Ansipi ja Rõivase valitsused. Ja nüüd sai jälle võimule Reformierakond peale pikka teed võimule valesüüdistustega lükates kõrvale segajaid kuni jõudsid Rataseni välja esitades ka valesüüdistuse talle. Ratas alistus ja nüüd välispoliitikas tegutseb mulla arusaamatul moel. Biden seevastu tegutseb arusaadavalt sest tahab sõda ja provotseerib seda. Tema määratud tähtajal sõda ei tulnud ja nüüd ta määras uue tähtaja andes sõjamoona Ukrainas elavate venelaste tapmisels. Ukraina ekstremistid bandeeralased tegutsevadki tema huvides ja ta teab et Venemaa lähev vahele kui tema rahvast tapetakse. Muidugi EL-u tegelased toetavad Bidenit kuigi peaksid tegelema pandeemia leviku ajal hoopis muude asjadega. Ega Brüsselis olevad saadikud pole mitte midagi head teinud riikidele ja kõik oleneb valitsusest. Reformierakondlastel on on suureks toeks peavoolumeedia olles nende hääletoru. Aga on kahju et inimesed loevad ja usuvad peavoolumeedia valesid ja vassimisi ja hääletavad Reformierakonna poolt ehkki neil pole kunagi töötulemusi olnud.

 3. Jane 3 nädalat ago
  Reply

  PRAEGU EI ÄHVARDA MEID KEEGI JA TULEB JÄTTA VIHAVAENU ÕHUTAMINE NIND SEKKUMINE TEISTE RIIKIDE SISEASJADESSE SEST MEIL ON OMAL PALJU PROBLEEME.

 4. Oi kui peen. 3 nädalat ago
  Reply

  President räägib; Tulin Selenski juurest Estoniasse. Mina arvasin, et tuli Eestisse. Nüüd on Estonia. Ei ole Eesti. Väga tubli.

 5. Kuhu 3 nädalat ago
  Reply

  see ÜHTEHOIDMINE kaob siis, kui on vaja reeta 4,7% Eesti vabariigist? Näeb ju koostööleping Kremliga ka seda ette. Ja Jurka täidab seda lepingut ustavalt ja vääramatult. Ta pole seda isegi tühistanud.

 6. lugeja 3 nädalat ago
  Reply

  Alla po.ole eesti el.anikest on riik ilm.a jätnud ini.mõigustest – tööst, õ.ppimisest, vabalt el.amisest, ja kogu rahva hingamsõigusest ja jätkab kau.genemist rah.vast
  Ja miss.ugust kaitcet riik oo.tab vaim.selt ja fyys.iliselt san.distatud rahvalt?!

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.