Välisministeeriumi avaldus Venemaa rünnakutest Ukraina vastu

Välisministeerium Foto allikas: Välisministeerium

Välisministeerium mõistab karmilt hukka täna alanud Venemaa laiaulatusliku sõjalise rünnaku Ukraina vastu. Venemaa on otsustanud täielikult eirata rahvusvahelist korda, mitmeid rahvusvahelisi kokkuleppeid, heitnud kõrvale võimalused diplomaatilisteks lahendusteks. Selle asemel on Venemaa valinud kõigist võimalikest variantidest kõige kahetsusväärsema tee ning alustanud sõjakäiku Ukraina vastu.

Välisministeerium jätkab igakülgset Ukraina abistamist ning toetab Ukraina vankumatult Ukraina suveräänsust ja õigust otsustada oma riigi käekäigu üle ise, mitte naaberriigi pommirahe, raketirünnakute ja nõudmiste käsul.

Venemaa ja Valgevene tegevus ei jää vastuseta ning neile kehtestatakse karm ja jõuline sanktsioonide pakett.

Täna uuendas välisministeerium ka reisihoiatust Ukraina suhtes. Kõigil Ukrainas viibivatel Eesti kodanikel palume riigist lahkuda esimesel võimalusel ja tagasi pöörduda Eestisse. Neil, kes soovivad alles Ukrainasse reisida, soovitame seda väga tungivalt vältida.

Eile sõitis välisminister Eva-Maria Liimets koos Läti ja Leedu välisministritega Kiievisse, et näidata Ukrainale keerulises olukorras toetust. Seoses Venemaa täna alustatud suuremahulise sõjategevusega olid ministrid sunnitud oma visiidi katkestama. Minister ning teda saatnud inimesed on terved ja lahkuvad Kiievist Eesti poole.

„Täna öösel algas Venemaa laiaulatuslik sõjaline rünnak Ukraina vastu. Väga paljud inimesed ja riigid on pikka aega pingutanud, et seda ei juhtuks, aga nüüd on selge, et rünnaku vältimine polnud meist kellegi võimuses. Sõja, kannatuste, kaotatud elude ja purustuste eest vastutab ainult see, kes selle valede, ettekäänete, ähvarduste ja provokatsioonide abil esile kutsub.
Venemaa tänane rünnak Ukraina vastu on täiesti vastuvõetamatu ning ränk rahvusvahelise õiguse rikkumine. Eesti teeb koos oma liitlastega ja vastutustundliku rahvusvahelise kogukonnaga kõik endast oleneva, et Venemaa agressioon lõppeks võimalikult kiiresti. Selleks peame Venemaale kehtestama võimalikult ranged sanktsioonid, nad poliitiliselt isoleerima ning jätkama igakülgset tuge Ukraina riigile ja rahvale,“ sõnas välisminister Liimets.

8 kommentaari
  1. Ohoo 2 aastat ago
    Reply

    Isegi nii suure püha ajal peab selle vastiku, õela ja ebaõiglase naise loba kuulama. Ta muudkui arutleb aga meie riigi joks sellest mingit kasu ei tule. Igavene vastik vihavaenu ja sõlaõhutaja. MIS TE RIKUTE AJALEHE KESKNÄDAL MAINET SELLE NAISE PLÄRAGA.

  2. Eve- 2 aastat ago
    Reply

    Binen ju kogu aeg provotseeris sõda ja EL.u tegelased ka. Bidenil jäi Süüria pommitamisest väheks ja omal maal tema vastu suunatud Kapitooliu,i ründajad on vangis ja nüüd tuli uusu elamusi saada. Relvade andmine ukrainlastele sundiski neid Ukrainas elavaid venelasi tapma. Küllap Biden teadis kui ta sõja alguseks teise tähtpäeva pani et Venemaa ei jäta oma rahvast hätta ja läheb kaitsna. See säja provotseerimine on nii vastik. Eks Brüsseli tegelastele on see kasulik sest see aitab inimeste mõtteid kõrvale juhtida sellest et nad pole mitte midagi teinud inimeste heaks.

  3. Küll tuleb aeg kui ameeriklased 2 aastat ago
    Reply

    peksavad minema igasugused Biidenid ja Biiderid. Rahvas tahab rahu ja õnne. Jänkid õhutatakse vihkamisele, tapmisele. Vast oli kui Ameerika president andis rahvale sõna, et laseb tappa viimase kui ühe Põhja-Korea inimesed. Seal on tegelikult minu arvates üle 30 miljoni inimese. Ka venelased pidi ta kõik tapma. Niisugune lihunik peaks koos oma pooldajatega minema el.toolile küpsema. Ma ei himusta verd kuid mis liig see ikkagi liig.
    Kuidas maakera niisugust kurjade mõtetega vanamehe nässakat kannab. Inimesed, tulge mõistusele. Pätt süüdistab alati teisi ja varas samuti.
    Maakerale õnne, rahu, õiglust ja kurjus kadugu. Me oleme ju inimesed.

  4. Jane 2 aastat ago
    Reply

    Täna on Eesti Vabariigi aastapäev ja tuleks tänada neid kes aitasid meid vabaks saada. Rüütel kuulutas välja Eesti vabariigi ja Savisaar airas vabadust saada. Ja vabaduse andis meile Venemaa president Jeltdin. Aga see välisminister rikub tuju ära sest ta on nii ebameeldiv ja mingit kasu temat pole meie riigile.

  5. Nojah 2 aastat ago
    Reply

    Biden sai tõepoolest oma tahtmise ja Ukraonas sõda käib aga mutte sellisel m
    äral nagu ta oleks tahtnud. Vene väed vaid kaitsevad oma rahavast Bidem saadab NATO väed ikka lähemale Venemaale. Biden põleb soovist et oleks sõda ja teeb kõik selleks. Ta teeb kõik selleks mis võimalik.

  6. Sergei 2 aastat ago
    Reply

    Kahju , et tänasel päeval näen rinnas fašistliku riigi lipuga EV tipp juhte ! Ei näe nad oma mätta otsast kaugemale. ei tea ka nad ,mis toimub nende kupja enda kodus . Ei kuule nad lombi taguse kupja (sisuliselt opositsioonipoliitikute teadja meeste) , ajakirjanike kaineid arutelusid – neid, keda meil ei näidata ! Teie EV ametnikud olete aastate jooksul toetanud oma tegevusega- viinud sealse riigi selleni, kuhu ta jõudis- ei näe ka te nende valitsuse meediat ja ametlikke dokumente, natsiloosungeid jne.. KA Meilt ei soovita mitte enamat- neutraalset staatust, heanaaberlikkust, üksteise huvide , õiguste arvestamist. Saab ka kõnealune riik kuidagi rööpasse- nad on hakanud kainenema- ei jäta neid naaber ilma sooja ja kütuseta . Aga ohtlikud mänguasjad ei saa enam nende kätesse . Sealne rahvas peab saama vabaks neofašismist, IMF- koormistest JNE JNE. Meie ja kogu nn .Kolonealisti Impeerium püüab veel oma nägu säilitada oma tati pritsimisega- Kahjuks muid vahendeid enam ei leidunud – teid on manitsetud NATO laienemist ei lõpetatud ja ka see kääbik ei pidanud lugu Minski lepetest ÜRO resulutsioonist Nr. 2202.
    Head Vabariigi aastapäeva Eesti rahvas ja posid kes olete sõjaväes. Õpite sirgelt kõndima, saate korralikult süüa, mõni õpib pesema- teid ootavad peale ajateenistust tüdrukud. tehke igaüks oma asja (tööd ) südamega, pange pidu ja kasvatage lapsi. Hoidke hellalt , MAARJA RAHVAS , mis teile on antud.

  7. maalt 2 aastat ago
    Reply

    Pole mingit rünnakut. . Tunnikese jooksul tehti kogu Ukraina sõjaväe lennu väljad , sõja lennukid, õhutõrje, NATO poolt ehitatud baasid . sinna kuhjatud sõja moona laod tümaks. Natuke aetakse Banderalasi taga. Kes tunnevad , et on eksiteele sattunud -lehvitavad valgeid lipukesi. Püütakse sõja kurjategijad kinni ja need tuuakse kohtu ette. Ei kanna sealne kääbik enam lipsu , muidu sööb selle ära – nagu tema eeskuju Šaakašvili- kes istub Gruusia vanglas.
    Kohtuotsus issanda nimel toimib ka meie ametnike vastu.

  8. Karl Saare 2 aastat ago
    Reply

    Tere,
    putinoididele teadmiseks et ukraina rahvas peab vastu fasistliku Putleri agressioonile. Putlerile pole enam palju aega jäänud ja annab vastust Haagi kohtus. Võibolla satub ka Tartu vanglasse nagu Milosevic. Praegu käib Vene Föderatsioonis võitlus Putleri järglase koha eest. Ühes leeris GRU (sõjavägi) eesotsas Soigu-ga, teises leeris FSB (kohalik gestaapo). Mõlemad halvad variandid tsivileeritud maailma jaoks. Opositsiooni esindajad on pandud vanglasse.
    Putinoidide väide et tulistatakse venelasi Donetskis ja Luganskis. Putler tahtis teha ukraina riigi idaosast UUE VENEMAA – (NOVOROSSIA). Selleks tungisid Vene Föderatsiooni relvajõud 2014.aastal ida-ukrainasse. Mida pidi siis tegema kui okupeeritakse riigi territooriumi – muidugi vastu hakkama. Sõda ida ukrainas on toimunud alates 2014.aastast. Selles vabadussõjas on hukkunud ligi 15000 ukraina vastupanuvõitlejat.
    2014. aastal oli ukraina väga raskes seisus. Putleri plaan oli pukki panna ukraina rahva reeturi (kvislingi) Janukovitsi. Putenoidid ukraina tollases valitsuses lasid vallutada ukrainale kuuluva Krimmi ilma ühegi püssipauguta. Vastupanu putinlikele bandiitidele oli algul väga väike. Alles peale seda kui ukraina lääneosast saabusid tõelised vabatahtlikud
    võitlejad hakkasid asjad paranema. Tänu MAIDANILE – ukraina rahva ülestõusule sai pukki rahvuslik valitsus. Viimases hädas Vene Föderatsioonist saadeti Kiievis revolutsiooni teostavale rahvale kallale diversioonigrupp ALFA snaiprid rahvast tulistama. Välksõja plaan ukraina vallutamiseks ei läinud korda, putinistide – fasistide vastu osutab vastupanu ukraina rahvas. SLAVA UKRAINE.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.