Välisminister Eva-Maria Liimets kohtus USA välisministri Antony Blinkeniga

Foto allikas: Välisministeerium

Välisminister Eva-Maria Liimets kohtus täna, 8. märtsil Eestis visiidil viibiva Ameerika Ühendriikide välisministri Antony Blinkeniga. Kohtumisel arutati Ukraina toetamist ja suhteid Venemaaga, julgeolekuolukorda Euroopas, NATO heidutus- ja kaitsehoiaku tugevdamist Balti regioonis ning Eesti ja USA kahepoolseid suhteid.

„Kohtumise põhiteemaks oli loomulikult Venemaa sõda Ukrainas ning meie plaanid rünnaku alla sattunud riigi ja inimeste jätkuvaks abistamiseks,“ märkis välisminister Liimets. „Ukraina vajab meie igakülgset tuge, et jätkata võitlust oma iseseisvuse ja rahva eest ning tulla toime üha süvenevate inimkannatuste ja humanitaarkatastroofiga. Kuulsin täna Tallinna põgenikekeskuses Eestisse jõudnud Ukraina naiste ja laste lugusid, näiteks oli üks siia jõudnud naine oma nelja lapsega olnud teel kaks nädalat. Sellised on praegu üle 1,8 miljoni inimese lood. Eesti jätkab ulatusliku poliitilise, majandusliku, kaitsealase ja humanitaarabi andmist,“ kinnitas välisminister Liimets.

Lisaks Ukraina abistamisele arutasid välisministrid võimalusi, kuidas peatada Venemaa sõjaline tegevus. „Peame jätkama Venemaa ja Valgevene vastaste sanktsioonide karmistamisega ja muude majanduslike ning poliitiliste meetmetega, et muuta sõjapidamine Venemaale võimalikult kulukaks. Venemaa peab mõistma, et tema poolt läbiviidava agressiooni hind on talle endale äärmiselt kõrge ning vaenutegevus tuleb lõpetada,“ rõhutas välisminister Liimets.

Rääkides julgeolekuolukorrast Euroopas, nentisid välisministrid, et kuigi NATO liitlasi hetkel otsene sõjaline oht ei ähvarda, on meie julgeolekuolukord siiski kardinaalselt muutnud. „Arvestades seda, et Ukrainas sõdib meie naaberriik, on NATO idatiiva ja täpsemalt Balti regiooni kaitse- ning heidutushoiaku tugevdamine võtmetähtsusega. Ameerika Ühendriikidel on siin oluline roll, peame tähtsaks nende püsiva sõjalise kohaloleku võimalikult kiiret suurendamist,“ toonitas välisminister Liimets.  „Samuti on selge, et NATO ja Venemaa suhted ei saa jätkuda 2014. aastal määratletud alustel ja kogu meie senine Venemaa-suunaline poliitika tuleb põhjalikult ümber vaadata,“ lisas välisminister.

Eesti ja USA kahepoolsetest suhetest kõneledes tuli jutuks käesoleval aastal tähistatav Eesti-USA diplomaatiliste suhete 100. aastapäev. Välisministrid väljendasid heameelt väga heade kahepoolsete suhete üle ning jagasid veendumust, et tihe partnerlus ja töö ühiste väärtuste edendamisel jätkub ka järgmise saja aasta jooksul.

9 kommentaari
  1. Jane. 2 aastat ago
    Reply

    See naine tuleks hullumajja saata. Mis nendest kohtumistest kasu on.

    • to Jane 2 aastat ago

      Piisab sellest, et siinsed janed-eved-nood ja muud sood(ad) hoitakse kenasti hullaris luku taga, las jauravad oma rumaluses pigem seal, põhiline et tänavale neid ei lasta, sest urru ja ekre “vabadusvõitlejatest” räskajates on niigi küll ja veel

    • Aga Minski lepped? 2 aastat ago

      Vabadus Ukraina ravale!

  2. Soo 2 aastat ago
    Reply

    Ärkasin üles ja mõtlesin et loen midagi mida on tehtud meie riigi heaks ja kohe rikutakse mu tuju selle vastiku süjaõhutaja pärast aga õnneks keegi temaga nagunii ei arvesta ja ta lihtsakt raiskab meie maksumaksja raha sõitude peale millest pole meile mingit kasu.

  3. Noo 2 aastat ago
    Reply

    Aga ehk ta pole rahul et USA on liiga vähe riike pommitanud ja liiga vähe ukrainas toimuvat sõjategevust ässutanud.Ilma Bideni sekkumiseta kus sai hoogu juurde Ukrainas elavate venelaste vastu suunatud tapatalgu oleks juba rahu sõlmitud. Eks vanamees tahab elamusi.

  4. Eve 2 aastat ago
    Reply

    Tuleb lõpetada venelaste-vastane tapatalgu Luganskis ja Donbassis, ässitamine väljaspoolt ja sõda lõpeb ja poleks alanudki. Süüdi on Ukraina valitsus, ekstremistid ja ässitamine välaspoolt mis viis sõjani. Janukovitsi valitsemise ajal oli rahulik ja kõik algas peale verist ja ebaseaduslikku võimuvahetust Kiievis. Taheti ka Valgevenesse saata rahurikkujaid kuid õnneks ei läinud läbi.

  5. uskmatu-toomas 2 aastat ago
    Reply

    Pole midagi hullu veel aga juba kostab hääli,et venemaa “kavatseb”keemiarelva kasutada see aga õigustaks üldise märuli vallapäästmist ?

  6. Küll näete. Igal oinal mihklipäev. Ka vanakesel Valges Majas. 2 aastat ago
    Reply

    Ka siinsetel rahvuste vaenu õhutajatel.

  7. maalt 2 aastat ago
    Reply

    Mis keemiarelva puudutab, -siis ikkagi tegemist bio- keemia relvadega. UKR maalt kostus juba ammu, et seal, lisaks Gruusias ja ka Kasahstanis laborid ja et ümbruskonna inimesed saanud hävitavaid kahjusid ( surmasid)
    Aga tundis ju UKR maidanil präänikute jagaja muret aruandmisel ( USA) kongressi ees, et antud laborid ei langeks Venemaa kätte. Ei paljastuks nende räpased teod. Meilgi seakasvatus hävitati ja oleme nüüd sõltuvuses……
    Meie tallalakkujatest propaganda vaikib ja räägib Bideni jama. Kurjategijad ammu end paljastanud ja ka nende kavatsused teada- hoida käpa all, sõltuvuses ka siinset rahvast.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.