Välisminister Eva-Maria Liimets: Ukraina kuulub Euroopa perre

Välisminister Eva-Maria Liimetsa kohtumine Hispaania välisministri José Manuel Albaresiga 11.03.2022 Foto allikas: Välisministeerium

Täna kohtus välisminister Eva-Maria Liimets Hispaania välisministri José Manuel Albares Buenoga, et arutada Ukraina toetamist ja liitumisperspektiivi Euroopa Liiduga, praegust julgeolukorda Euroopas ning Eesti ja Hispaania kahepoolseid suhteid.

Välisminister Liimets sõnas kohtumisel, et Venemaa algatatud sõda Ukrainas on ettekavatsetud, põhjendamatu ning räige inimõiguste, rahvusvahelise õiguse ning kokkulepete, sealjuures ÜRO harta rikkumine. „On äärmiselt oluline jätkata Ukraina toetamist nii poliitiliselt kui ka majanduslikult ning humanitaar- ja kaitsealase abiga. Oleme oma lähimate partneritega üksmeelel selles osas, kuidas muuta sõjapidamine Venemaale võimalikult kulukaks, sealhulgas isoleerida Venemaa rahvusvahelistest organisatsioonidest ning panna Venemaa mõistma, et see täiesti õigustamatu ning inimvaenulik sõda tuleb lõpetada,“ ütles Liimets.

Välisministrid rõhutasid kohtumisel liitlaste ühtsust käesolevas julgeolekuolukorras ja eesootava Madridi NATO tippkohtumise tähtsust selles kontekstis. Kõneldes NATO heidutus- ja kaitsehoiaku suurendamisest, rõhutas välisminister Liimets, et on oluline jätkata NATO idatiiva tugevdamist, mille tagab liitlaste alaline kohalolek Baltimaades.

Samuti tunnustati kohtumisel Euroopa Liidu liidrite kohtumise otsust Versailles’s. „Mul on hea meel, et eilsel Euroopa Liidu riigipeade ja valitsusjuhtide kohtumisel võeti vastu avaldus, mis kinnitab liidrite üksmeelt, et Ukraina jaoks on Euroopa Liidu integratsiooni tee avatud. Ukraina kuulub Euroopa perre,“ kinnitas Liimets.

Välisministrid kinnitasid kohtumisel Eesti ja Hispaania väga häid suhteid ning kõnelesid võimalustest edendada riikidevahelist koostööd veelgi, seda näiteks küberteemades. Samuti tänas minister Liimets Hispaania kolleegi panuse eest Balti õhuturbesse ning sõnas, et Eesti ootab hispaanlaste naasmist Ämarisse.

Kohtumisel mälestasid Eesti ja Hispaania välisministrid 2004. aastal Madridi terrorirünnakus hukkunuid. Täna möödub 18 aastat Madridis toimunud rünnakutest, kus kaotas elu ligi 200 inimest.

9 kommentaari
  1. Nii 2 aastat ago
    Reply

    Enne magamaminemist vaatasin et mida uut siia on kirjutatud lootes leida midagi mis on meie riigile kasulik aga jälle sattusin Liimetsa peale ja nüüd enam magada ei saa. See naine topib oma nina igale poole ja nagunii temaga keegi ei arvesta, meie riigile ei too ta miitte mingit kasu. Mul on kahju et selline inimene kuulub Keskerakonda.

    • Liimets on meie au, uhkus ja sjüdametunistus 2 aastat ago

      Kaitseühenduse NATO endine juht Anders Fogh Rasmussen ütles intervjuus raadiole Vaba Euroopa, et Soome ja Rootsi võidakse NATO-sse vastu võtta ühe ööga.

      Intervjuu teemaks oli Ukraina sõda. Rasmussen ütles, et NATO on valmis vastu võtma nii Soome kui Rootsi. Nii Soomes kui Rootsis on tõstatatud NATO-ga liitumise teema seoses Venemaa rünnakuga Ukraina vastu.

      Rasmusseni sõnul tuleks NATO-ga liitumine praegu nii Soomele kui Rootsile kasuks. Uks on nüüd praokil, ütles Rasmussen, end Putinil on kiire ja see uks võib sulguda. Seetõttu oleks Rasmusseni väitel oluline otsus nüüd ära teha. Tema arvates võidakse liitumine nüüd kiiresti ära otsustada.

      Kui Soome ja Rootsi nüüd liituvad, siis näitab see, et NATO uksed on avatud ja Putinist ei saa NATO uksehoidjat, ütles Rasmussen.

      Soome ja Rootsi kiire liitumine annaks lootust ka sellistele riikidele nagu Ukraina ja Gruusia. See saadab ühtlasi tugeva sõnumi Putinile. Liitumist võidakse vaadata kui Putini suurt ebaõnnestumist. Venemaa on andnud mõista, et ei vaata hästi Soome liitumise peale NATO-ga.

    • Keskerakond ongi erakond, kus sõnnikut hulgi. 2 aastat ago

      Seal m pätid, vargad, ahnitsejad ja reeturid.

  2. Eve 2 aastat ago
    Reply

    meil pandi vene kanalid kinni ja minu teler läks puhkusele kuna ma ei näe enam toredaid huumorisaateid, kontserte ja muud. Poliitilisi saateid ma ei vaata sest hoian oma närve. Mõnda asja kuulen tuttavatelt. Meie peavoolumeedia on reformierakondlaste hääletoru ja sealt juba midagi teada ei saa mis vastaks tõele.Oli Tallinna Tv ja eriti suurepärane saade Meedia keskpunkt kust saime teada mis tegelikult toimub ja seda ma vaatasin. Õnneks siis polnud Keskerakonnas Liimetsa keda kuulata poleks tahtnud. OLEN KINDEL ET SÕDA POLEKS UKRAINAS KUI POLEKS VÄLJASPOOLT ÄSSITAMIST JA UKRAINAS ELAVATESSE VENELASTESSE OLEKS SUHTUTUD ÕIGLASELT.

    • Aga 2 aastat ago

      maksad ikkagi täispaketi eest!

  3. Milleks 2 aastat ago
    Reply

    selline keskbandelik umbluu? Kui Ukraina kuulub Euroopa perre, siis miks ei minda teda abistama? Et las aga tapavad üksteist, õige neid slaavlasi vaja?

  4. 3 slaavlaste liiki 2 aastat ago
    Reply

    Ukrainlasd on lääneslaavlased, bulgaarlaset lõunaslaavlased ja venelased ida-või põhjaslaavlased.Kunagi olid nad killustatud võrstiriikideks jms. kuni pisivanemateni välja. Kes siis aeg-ajalt omavahel sõdisid.Lui mõni võrst
    sai tuntavalt võimsamaks, püüdis ta hõimud omavahel ühtseks riigiks ühendada, et mõttetuid võimusõdu ära hoida ja ühtset riiki arendada., sellega ka võimalikele välisvaenlastele vastu seistes.

  5. sergei 2 aastat ago
    Reply

    Meil tore meedia- ei näidata peale 1990 aastaid toimunud massipsühhoosi- sealsete riigijuhtide ametlikke loosungeid ,väljaandeid, Avalikke psühhoosi massimarsse. Jumalaks kuulutatud Bandera ja tema ideoloogia : Loosungidki : meie ideoloogia natsism …………. Kahju, läksime lahku, aga kellegi soovil hakkasime endale vaenlast looma – relvastuma, propaganda kellegi vastu -kõnealuse riigi bio-keemia laboritest olin kuulnud juba enam kui a. tagasi. Meilgi hämmastava täpsusega kattuvad sealsed äpardused ja sea katkude levimise aeg !!! USA kongressis antakse sel teemal aru, ÜRO- s käib ragistamine sel teemal !!!
    Aga ei meeldi minu kommid ei reformi rottidele ega kesikutele- ilmselt inimkond on vähe õppust võtnud.

  6. maalt 2 aastat ago
    Reply

    Huvitav, miks selle UKR mäda paise küljes nii kinni ollakse. Kütus, väetised, metall ikka Venemaalt- Miks ei soovita Venemaad kuulutada oma pere osaks. Või on parem töötada Ameerika masinaga, mis koosneb Hiina Rahvavabariigi jubinatest ja ikkagi masin ameerika hinnaga. Aga kui kuulan mõne 10 a. taguse Saksa professori arutelu, ennustust -siis on arusaadav, tõendunud – kelle heaks antud situatsioon töötab.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.