Ratas arutas Hispaania kolleegiga koostööd võitluses Vene agressiooni vastu Ukrainas

Kohtumise foto: Erik Peinar, Riigikogu kantselei

Riigikogu esimees Jüri Ratas kohtus täna videosilla vahendusel Hispaania parlamendi alamkoja esimehe Meritxell Batet’ga, kellega arutati kujunenud julgeolekuolukorda ja koostööd võitluses Venemaa agressiooni vastu Ukrainas.

Ratase sõnul on Eesti ja Hispaania liitlassuhted tihedamad kui kunagi varem. Ta tänas Hispaaniat panuse eest Balti regiooni kollektiivkaitsesse ja õhuturbesse ning avaldas lootust, et Hispaania naaseb järgmisel aastal Ämarisse. „Praeguses julgeolekuolukorras on oluline jätkata NATO idatiiva tugevdamist, mille tagab liitlaste alaline kohalolek Baltimaades,“ sõnas Ratas.

„Putini režiimi rünnak Ukraina vastu on erakordselt ränk teise riigi territoriaalse terviklikkuse, suveräänsuse ja sõltumatuse ning rahvusvahelise õiguse põhimõtete rikkumine,“ ütles Ratas Hispaania kolleegile. „See seab ohtu rahvusvahelise rahu ja julgeoleku. Ukraina ei võitle ainult oma riigi, vaid Euroopa demokraatia ja vabaduse ning euroopalike väärtuste eest.“

Ratas kinnitas, et Eesti jätkab sõjalise, poliitilise, majanduslikku ja humanitaarabi andmist Ukrainale. „Ukraina on üles näidanud erakordset ühtsust võitluses Venemaa ulatusliku  sõjalise agressiooniga,“ ütles Ratas. „Liitlastena peame jätkama Ukraina toetamist. Praeguses olukorras ei saa agressoriga mingit dialoogi pidada.“

Ratase sõnul on oluline sanktsioonide ja muude meetmete karmistamine Venemaa vastu, et muuta sõda Ukrainas võimalikult kulukaks. „Seetõttu tuleb lisada sanktsioonide nimekirja rohkem oligarhe ja agressiooni eest vastutavaid inimesi, jätta Venemaa välja SWIFTi võrgust ja piirata nende tehinguid eurodes,“ loetles ta. „Sanktsioonid on vajalikud isegi siis, kui sellel on kõrge hind ka meile endale.“

Ratas lisas, et liitlastel tuleb üheskoos teha ühelt poolt kõik selleks, et Venemaa välja visata rahvusvahelistest organisatsioonidest ja assambleedest ning teistel poolt toetada Ukrainat Euroopa Liidu ja NATO liikmesuse taotlemisel. Tema sõnul on täiesti mõistetav, et Ukraina kiiret ühinemisprotsessi Euroopa Liiduga ei saa toimuda. „Euroopa Liidu laienemispoliitika põhimõtted kehtivad jätkuvalt, kuid praegu on ukrainlaste jaoks äärmiselt oluline meie tugev poliitiline toetav sõnum,“ ütles ta. „Nad vajavad meie tuge praegu rohkem kui kunagi varem.“

Videokohtumisel andis Ratas Hispaania kolleegile ülevaate Eesti tegevusest sõjapõgenike vastuvõtmisel. Pooled kinnitasid vastastikku Eesti ja Hispaania häid suhteid ning kõnelesid võimalustest teha koostööd küberturvaliuse ja digitaalsete projektide arendamisel.

Hispaania parlamendi alamkoja esimehe sõnul võitlevad ukrainlase oma vabaduse eest, aga samas ka euroopalike väärtuste, inimõiguste ja rahvusvahelise õiguse eest. Ta avaldas tunnustust Ukraina lähiriikidele, kellele langeb suurem koormus sõjapõgenike abistamisel.

4 kommentaari
 1. Ohoo 9 tundi ago
  Reply

  palun kirjutage siia mis meie riigile sellest arutlusest kasu on. Muudkui käivad müüda maailma arutlemas nagu nendest midagi oleneks. Täielik ajaraiskamine. Pealegi sanktsioonid ei puuduta Putinit vais Venemaal elavat rahvast. Veme mitmerahvuseline intelligents pole milleski süüdi ja ei halvusta teisi. Nendel on ausa tööga ja tänu nende andekusele raha ia arvatavasti välispankades ka. Sanktsioonide koostajad on sellele alale spetsialiseerunud ja unustanud inimestele heaolu kindlustamise. Ei huvita neid et et puuduvad paljud ravimid ja arstid saavad vaid leevendada haigusi, toidud on säilitusaineid täis, lapsed söövad magustoite kunstlike maitse-ja värviainetega, et elekter kallineb pidevalt jne.

 2. Noo 9 tundi ago
  Reply

  Paistab et Ratasel pole enam muud midagi teha kui reisida ja juttu puhuda millest kellelgi pole kasu. Ta ei tegutse enam keskerakondlasena ja võiks Keskerakonna esimehe kohast loobuda. Varem ta selline polnud.

 3. Jah 8 tundi ago
  Reply

  ON VAJA ZELENSKILE SISENDADA ET TA VÕTAKS VASTU VENEMAA POLIITIKUTE NÕUDMISED MILLEST TÄHTSAIM ON KÕIGISSE RAHVUSTESSE HEA SUHTUMINE, LUBAMINE EMAKEELES RÄÄKIMINE JA IDA-SAKSAMAAL ELAVATE VENELASTE AHISTAMINE JA LAUSA TAPMINE MIS ON KESTNUD AASTAID JA NÜÜD TAPATALGUKS MUUTUMINE TÄNU SEKKUMISELE VÄLJASPOOLT. SÕDA POLEKS KUI OLEKS KOKKULEPPELE JÕUTUD.. Aga ju on Bidenil omad huvid ja arvatavasti peamine on Venemaa nõrgestamine. Enne kui hakati väljaspoolt sekkuma oli Ukrainas enam-vähem rahulik. Eriti rahulik oli enne verist ja ebaseaduslikku võimuvahetust. Ei aita need kohtumised ja müüda maailma reisimised, vestlused sest need vaid valavad õli tulle.

 4. ei keegi 7 tundi ago
  Reply

  härrased võinuks arutada sedagi, millised sündmused Venemaa selle meeleheitliku sammuni viisid ning midagi endale kõrva taha panna, kui tõepoolest soovitaks elada rahus, mitte konfrontatsioonis: aga algas see juba 2008ndal kuulutatust võtta Ukraina NATOsse, millele järgnes 2014nda aasta riigipööre Nylandi ja McCainiga Maidanil, Ukraina relvastumine, tugevnemine ja paralleelselt sellega taandumine Minski lepetest – nii see kulges; seejärel aga tegi Vladimir Putini täpselt seda, mida ta oli lubanud et ta teeb, kui tema ettepanekud USAle ja NATOle ülbelt tagasi lükatakse

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.