Välisminister Liimets välisasjade nõukogul: jätkame Venemaa igakülgset poliitilist ja majanduslikku isoleerimist

Foto: Euroopa Liidu Nõukogu

Välisminister Liimets välisasjade nõukogul: jätkame Venemaa igakülgset poliitilist ja majanduslikku isoleerimist.

Välisminister Eva-Maria Liimets osales täna, 21. märtsil Euroopa Liidu välisasjade nõukogul, kus arutati Venemaa sõda Ukrainas, kohtuti Moldova asepeaministri Nicu Popescuga ning välis- ja kaitseministrid võtsid vastu ELi strateegilise kompassi. Samuti osales Liimets Euroopa Humanitaarfoorumil.

„Kuni Venemaa peab igasuguse õigustuseta sõda Ukraina riigi ja rahva vastu, jätkame meie Venemaa igakülgset poliitilist ja majanduslikku isoleerimist. EL laiendab seniseid piiravaid meetmeid Venemaa majanduse ning ka isikute vastu, kes toetavad Putini režiimi ja tema alustatud sõda. Samuti valmistame ette järgmist tugevat sanktsioonide paketti, mis tuleb kiiremas korras vastu võtta. Lisaks tõstatasin kolleegidega vajaduse peatada Venemaa ÜRO Inimõiguste Nõukogu liikmelisus, sest nende tegevus pole mitte kuidagi kooskõlas nõukogu töö eesmärkidega,“ ütles Liimets.

Rääkides Ukraina abistamisest rõhutas Liimets järjepideva poliitilise, majandusliku ning humanitaar- ja kaitsealase toetuse vajadust. „Oleme valmis Ukrainat igakülgselt toetama ka liitumisprotsessis ELiga, sest Ukraina kuulub kindlalt Euroopa perre. Tulevikku vaadates tuleb kasutada Venemaa valitsuse ja isikute külmutatud varasid Ukraina sõjakahjustuste ülesehitamiseks,“ tõi välisminister välja.

Kohtumisel Moldova välisministri Popescuga tunnustas Liimets riiki toimetuleku eest erakordse Ukraina sõjapõgenike vooga. „Eesti on toetanud Moldovat 100 000 euroga põgenike majutuse ja muu vajaliku abi tagamiseks ning aitame ka toiduabi, tervishoiu ja transpordi vallas,“ ütles Liimets. Samuti toetame Moldovat Euroopa integratsiooni teel ja jälgime tähelepanelikult arenguid Transnistrias, mida Venemaa võib kasutada piirkonna edasiseks destabiliseerimiseks.

Välisasjade nõukogul kohtusid välis- ja kaitseministrid, et heaks kiita ELi pikaajaline julgeoleku- ja kaitsestrateegia ehk strateegiline kompass. „Meie jaoks on oluline, et strateegias on selgelt esil NATO ja Atlandi-ülese partnerluse keskne roll Euroopa julgeoleku tagamisel, Venemaa sõda Ukrainas ja laiemalt Venemaa oht kogu Euroopale ning ühe selge prioriteedina ELi lähinaabruse toetamine,“ sõnas Liimets.

Pärast välisasjade nõukogu osales Liimets Euroopa Humanitaarfoorumil, kus rõhutas, et abivajajatel peab olema ligipääs humanitaarabile ja rahvusvahelise õiguse kaitse. „Rünnakud humanitaarabi- ja tervishoiutöötajate vastu ning koolide ja haiglate pommitamised on äärmiselt tõsised rahvusvahelise humanitaarõiguse rikkumised. Samuti on lubamatu humanitaarabi politiseerimine. Pean väga oluliseks, et kõik rahvusvahelise õiguse rikkumised, sealhulgas sõja- ja inimsusevastaste kuritegude süüdlased võetaks vastutusele. Nii on ka Venemaa sõjategevusega Ukrainas, kus sissetungijad vastutavad kõigi sõjakuritegude eest ukrainlaste vastu“, sõnas Liimets.

Välisasjade nõukogu päevakorras oli veel olukord Malis ja Sahelis laiemalt ning toimus mitteametlik kohtumine Põhja-Makedoonia välisministri Bujar Osmaniga.

8 kommentaari
  1. Soo 2 aastat ago
    Reply

    Ki vastik naine, Keskerakonna häbipöell- Teda ennast tuleks isoleerida igavene sõjaõhutaja. Venemaa intelligents on palju kõrgemal tasemel kui temasugune tige õelutseja. Milles vene rahvas süüdi on. Ta vist ei tea et Venemaal elab palju rahvusi ka eestlasi ja ukrainlasi. Miks neid peab karistama. Mehed rahustage see naine maha. SEE NAUNE POLE MEIE RIIGI HEAKS MIDAGI TEINUD.

  2. Ohoo 2 aastat ago
    Reply

    Mis te ässitate kas tahate meile ka häda ligi tõmmata. ärge unistage et meil elavad ka venelased ja neil on sudulased Venemaal . Juba võtsite võimaluse nendega suhelda kuna rublasid ei saa vahetada. hea veel et meil ei korrakdata tapatalguyd venelaste vastu nagu seda on tehtud pikemat aega Ukrainas, isegi seal ei tohtinud venelased isegi oma emakeeles rääkida.. Õnneks keegi ei pane tähele Liimetsa vihavaenu õhutamist kuna oleme väike riik ja see vihavaenu õhutamine meilt võib vaid meile halba teha. MILLAL LIIMETS HAKKAB TEGELEMA OMA KOHUSTUSTEGA VÄLISMINISTRINA VIHAVAENU ÕHUTAMISE ASEMEL. Mis kasu ta on toonid meie riigile ja rahvale jääb arusaamatuks.

  3. Sergei 2 aastat ago
    Reply

    Tehke kõigepealt enesele selgeks- kellega Ukrainas suhelda. Pole momendil kedagi. Võimu võtsid, kel natsi ideoloogia.
    kammitsate vahel Väike juut palub abi ka Iisraelist- aga seal mäletatakse väga hästi , millega ukrainlased (banderalistid) tegelesid teise maailma sõja ajal. Sel väiksel juudil oma vanaisa Nõukogude armee sõdur- võibolla ta lasebki teadlikult või ebateadlikult Ukraina puhastada- sai ju teine 73 % häältega pukki- loosungiks Paraša vangi ja sõda lõpetada, aga sõjavägi ei allunud temale- lause nn. ohvitserile : kas ma olen lont

  4. Jane 2 aastat ago
    Reply

    Enne verist ja ebaseaduslikku võimuvahetust oli Ukrainas rahulik, Uue valitseja tulekuga muutus kõik. Kõigepealt saadetakse riikidesse lõhestajaid kes pärast osutuvad kurjategujateks. See sõda poleka alanudki kui väljaspoolt poleks olnud ässitajaid ja kui olekski siis oleks ta juba lõppenud aga seda ei juhi enam Zelinski vaid Biden ja Suurbritannia poliitikud kes ei lase rahu sõlmida. Biden kasutab Ukrainat ära et Venemaad nõrgestada ja küllap tal on ka omad huvid mängus. Ehk oleks tal kasulikud kaevandused ja Krimmis hoida sõjavarustust. USA on käinud pommitamas mitmeid riike kus on surma saanud rahulikud elanikud ja nüüd siis topib jälle pma nina sinna kuhu pole vaja. Minu arvamus on et sõda Ukrainas on väljaspoolt tulnud ässitamise tulemus selle asemel et soovitada Ukraina poliitikutel lõpetada seal elavate venelaste ahistamine. Venemaal suhtutakse kõigisse rahvustesse hästi. Need sanktsioonid puudutavad rahvast kes pole milleski süüdi. Vene intelligents ei halvusta kunagi teiste riikide elanikke ega õhuta vihavaenu. miks siis neid karistada. Meil on omal riigis palju probleeme ja ebaõiglust. Ärge kutsuge meile veel väljaspoolt häda kaela ja kui see tuleb süüdistage vaid iseennast.

  5. Ele 2 aastat ago
    Reply

    Mul on hoopis Bidenist kahju. Lugesin arvutist et tal on olnud 3 operatsiooni neis 2 peaajule. Tal on hukkunud tütar ja esimene naine millest on väga kahju. Üks poeg olevat usegi mingi pahandusega hakkama saanud. aga see ei õigusta tema sekkumist teiste riikide siseasjadesse ja vihavaenu õhutamist. Oleks parem kui ta oleks lepitaja rollis. Kas ta teeb ikka kõik selleks et ära hoida uut maailmasõda. Eks teda häirib et Hiina on Venemaa pooldaja. Brüsseli tegelased on kondlasti nördinud et Valgevenesse saadetud lõhestaja ei saanud võimule aga Ukrainas sai kahjuks verisel moel Maidanis. USA võis rahulikult pommitada mitmeid riike nagu Süüriat mis oli viimane riikide ahelas. Aga ELäu astudes oleks tahtnud hoopis inimeste heaolu kindlustamist aga seda ei tulnud ja nüüd ollakse hoopis tegevuses sanktsioonide väljamõtlemisega mis puudutab valusalt rahvast kes pole süüdi poliitikute tegevuses. Jätkem vihavaenu õhutamine.

  6. Ele 2 aastat ago
    Reply

    Ma ei õigusta Putini tegevust ega sõda. Aga sellega et Krimm on Venemaa valduses oleks pidanud leppima ja väljaspoolt mtte ässitama-siis poleks ka sõjategevust, samuti kõigisse rahvustesse Ukrainas hästi suhtuma. krimm on olnud ka varem Venemaa osa aga ukraina rahvusest Venemaa valitseja Nikita kes pooldas maisikasvatust kinkis selle ebaseaduslikult Ukrainale. Minu meelest läks Krimm Venemaa valdusesse seal elava rahva tahtel enesemääramise õigusega ja sealse rahva elu on parem kui Ukrainas, vähemalt nii nad räägivad.Igal aastal pühitsevad nad Venemaaga liitumise aastapäeva ja on tänulikud Venemaale. Sõjategevust õigustada ei saa aga seda oleks võinud ära hoida.

  7. järg 2 aastat ago
    Reply

    JA kui Venemaa isoleerib ennast ? USA saab lubada endale osta kütust Araabiamaadest jms.
    Muu tooraine? JUBA SIRUTUVAD AHNED KÄPAD EESTIMAA METSADE TÄIELIKU RIISUMISE ÕIGUSTUSEGA RAHA JÄRELE.
    AGA UUT MAJANDUSHARU METSATÖÖSTUSE ASEMELE POLE OSATUD, VIITSITUD, TAHETUD LEIDA !!!
    SELGE ON JU, ET EESTIMAA METSAD EI PEA VASTU AHNUSELE, SELLELE EI PEA VASTU MISKI MIS OLI JA ON HEAD, MIS VÕIKS SELLEKS SAADA.
    RAHA AGA UUTE AUTOTEEDE LAIENDAMISEKS AUTOINIMESTE TARVIS JATKUB. HULLUD PLAANID RAYL BALTICUGA _ JATKUB .! RAHA ON KÜLLUSES. MISKIPÄRAST EI JÕUA SEE INIMESTENI.NENDENI, KES VAJASID JA VAJAVAD SEDA. OMA KODUMAA INIMESTNI. VANADENI, TEENUSEID VAJAJATENI.PENSIONITE TÕSTMISEKS 2 KORDSEKS. NAGU EUROOPAS KOMBEKS. SEAL EI ELA KEEGI TINGIMUSTEL, MIDA SÕJAPÕGENIKELE HÄBI NÄIDATA JA RENTIDA.
    TEIE PÄRAST ON LIHTSALT HÄBI !!!

  8. JÄRG 2 aastat ago
    Reply

    VÕTAKSIN VASTU AINULT NEED PÕGENIKUD, KES TULID KOOS LOOMADEGA, SEE NÄITAB KA KELLEGA TEGU JA EI HÄBENEKS NEID MAJUTADA TINGIMUSTEL, MILLES ELAVAD SAGELI MEIE VANAD.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.