Minister Tiit Terik: kultuurisektor ootab, et kohustuslik maskikandmine asenduks soovituslikuga

Tiit Terik

Teen valitsusele ettepaneku väga selgelt läbi arutada, kas maskikandmine on tänases olukorras meditsiiniliselt põhjendatud ja kui suur on kohustuse tegelik kasutegur, ütles kultuuriminister Tiit Terik pärast täna hommikul toimunud arutelu kultuurisektori esindajatega.

“Olukorras, kus koroonaviiruse näitajad näitavad selget langustrendi ja me oleme ära kaotanud suurema osa piirangutest, ei ole maskikandmise nõudest kinnipidamisel ratsionaalset põhjendust ning selle kontroll nõuab ebamõistlikke pingutusi,” lausus Tiit Terik. “Tagasiside mitmetelt teatrijuhtidelt oli selline, et majja sisenedes kannavad kõik külastajad viisakalt maske, kuid etenduse ajal pimedas saalis võetakse need tihti eest. Kuidas antud olukorras maskikandmise nõuet tagada? Teine lugu on koorilauljatega – ligi 40 000 inimest peavad proovides läbi maski laulma. Paljud riigid on maskikandmise nõudest loobunud ning Eesti peaks järgima talupojatarkust ja kohustuse tühistama.”

Tiit Teriku sõnul on kultuurisektor seisukohal, et kohustuslik maskikandmine tuleb asendada soovituslikuga. “Koroonaviirus on meid saatnud rohkem kui kaks aastat ning kultuuri- ja spordisektor on selle aja jooksul suurt kahju kannatanud – ära on jäänud paljud üritused ja mitmed ettevõtjad on olnud sunnitud oma tegevuse lõpetama. Poliitikute üks ülesandeid on ühiskonda lugeda ja tajuda elanike ootusi. Riik peaks praegu tegema kõik endast oleneva, et anda kultuurisektorile vabadus tegutseda. Küsitavate kohustuste pealesundimine on tänasel päeval ebamõistlik,” rääkis Tiit Terik.

Keskerakonda kuuluv minister lisas, et Eesti inimesed on õppinud koroonaviirusega elama ning igaühel peaks vastavalt tervislikule seisundile olema vabadus ise otsustada maskikandmise üle. “Kohustust kohustuse pärast ei ole mõtet hoida. Usaldame oma inimesi ja laseme neil ise sõltuvalt ümbritsevast keskkonnast maskikandmise üle otsustada,” märkis Tiit Terik.

5 kommentaari
 1. Kurb uudis: Putin on surnud 3 päeva ago
  Reply

  USA Minnesota loomaaed edastas kurva sõnumi, et suri 12-aastane isane Amuuri tiiger nimega Putin.

  Tiiger suri loomaaia info kohaselt südamerikke tagajärjel rutiinse meditsiinilise protseduuri käigus.

 2. Jane 3 päeva ago
  Reply

  Bidenil on olnud 2 ajuoperatsiooni ja on elus ja temanimeline rebane ka.

 3. Ele 3 päeva ago
  Reply

  Seni kuni haigus levib peavad maskid olema näo ees.

 4. u 1 päev ago
  Reply

  Maski taha koguneb rohkelt jääkaineid, millest organism välja hingates vabaneda püüab. Maskikandmine võib sobida rohepöörajatele, sest saasta korduval sissehingamisel koormatakse vähem loodust.

 5. !!! 20 tundi ago
  Reply

  Kuidas sa julged ! Tahad, et eakad ei julgeks üldse enam ,isegi suvel minna vajalikesse kohtadesse !!!
  Nüüd, kui nad on 2,5 aastat koduarestis istunud ja mitte mingeid abinõusid peale maskide pole kasutusele võetud. Sina sõidad autoga ja kel sefa pole, on SUNNITUD ühistranspordiga minema ja MAKKUSE KINDLASTI SAAMA. Ja eakad SUREVAD sellest.
  30 000 oli olnud Ukrainamiitingul rahvast karjumas + 25 000 vähemalt põgenikke siit läbi käinud ja veel siin =
  KOROONA,KOROONA,KOROONA. JA SINA, NOOR JA TERVE TULED KILKAMA, ET MASKE POLE VAJA. KAS SA TEAD, MIS TUNNE ON MINNA RONGI VÕI BUSSI JA HINGATA SEAL TUND(E) TEISTE VÄLJAHINGATUD, ÕHKU.
  SEE EI AITA JU KUI MUL MASK EES, KUI TEISTEL POLE. JA NEED TEISED EI HOOLI, PLÄLUTAVAD JUTTU AJADA OMAVAHEL VÕI TELEF.!!! KUS SELLUNE HOOLIMATUS TULEB? KAS SINA OLED MULLE ELU ANDNUD.??? KAS SINA OTSUSTAD OMAST ARUST SELLE KESTVUSE VÕI VÄÄRTUSLIKKUSE ÜLE???
  AJUTINE MINISTRITOOL EI TEE SINUST VEEL JUMALAT. RÄÄGID MIS ÜLEMUSTELE MEELDIB. TULEB KOROONA, MIS HAKKAB KA NOOREMAID VALIMA. EGA ENNE ARU EI SAA, KUI SIISKI.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.