Ühisavaldus: sõjapõgenikke tuleb tööturul kohelda võrdselt ja väärikalt

Foto allikas: Pexels/Sotsiaalminiseerium

Putini režiimi sõjaline agressioon Ukraina vastu on sundinud miljoneid ukrainlasi oma kodumaalt lahkuma. Sõjapõgenike vastuvõtmine ja Venemaa sõjategevuse tagajärjel halvenenud globaalne majanduskeskkond mõjutavad oluliselt ka olukorda Eesti tööturul. 

Ukraina sõjapõgenikud on Putini režiimi ohvrid ning peame kohtlema neid Eestis võrdselt ja väärikalt. Paljud neist otsivad Eestis tööd, et end ja oma perekonda ülal pidada. Sobiva töökoha leidmine aitab neil ka kiiremini ühiskonda integreeruda ning meie riigi arengusse panustada. Rõhutame, et sõjapõgenikele tuleb pakkuda Eesti elanikega võrdseid töötingimusi, sealhulgas nende oskustele ja võimetele vastavat õiglast töötasu.

Sõjapõgenikele vajalikke avalikke teenuseid tuleb osutada võimalikult operatiivselt, koledustest räsitud inimesi asjata jooksutamata. Kõik peavad pingutama selle nimel, et sõjapõgenikud oleksid teadlikud oma õigustest, võimalustest ja Eesti tööturu reeglitest. Nii tööandjate kui põgenike parima hõive huvides on nende kvalifikatsiooni tuvastamine, et pakkuda kõige sobilikumat tööd.

Valdav osa Eestimaa elanikest ja tööandjatest suhtub sõjapõgenikesse hästi ja abivalmilt. Tunnustame tööandjaid, kes pakuvad sõjapõgenikele tööd ning kõiki osapooli, kes aitavad inimesi sobivate töövõimaluste leidmisel. Sõjapõgenikele on tööd pakkunud juba paljud Eesti kaubandus-, teenindus- ja tööstusettevõtted, aga ka avaliku sektori asutused.

Mõistame üheselt hukka teistest riikidest pärit töötajate ebavõrdse kohtlemise, pakkudes halvemaid töötingimusi või väiksemat töötasu, kui oleks samaväärse töö eest pakutud kohalikele inimestele. Toetame Tööinspektsiooni võimestamist, et ka üksikuid töötajate väärkohtlemise juhtumeid ennetada ja seaduserikkumisi ära hoida.

Sotsiaalministeerium, Eesti Tööandjate Keskliit ja Eesti Ametiühingute Keskliit kutsuvad üles kõiki tööandjaid, ametiühingute liikmeid ja teisi töötajaid suhtuma sõjapõgenikesse toetavalt ja inimlikult. Anname endast parima, et vältida töökollektiivides konflikte ja vastandumist!

7 kommentaari
  1. MEIE UUED VENELASED 2 aastat ago
    Reply

    Ütles Yana sm.Toom selgenesti, et siia tulevad venelased ukraina passiga!
    Seega vene keel saab teiseks riigikeeleks. Putin nii tahabki.

    • Venemaa rajab Kiievi ümber koonduslaagreid, kus kohalikud pannakse kaitsekraave kaevama 2 aastat ago

      Vene väed kaevuvad üha sügavamale Kiievi ümber, rajades koonduslaagreid, kus kohalikud elanikud on pandud kraave kaevama.

      Praegu on teada, et ligi 500 inimest on Ukrainas kinni võetud ja pandud rajama Kiievi ümber kaitserajatisi ning remontima Vene tehnikat, vahendab Daily Mail.

      Enne seda teatati, et ligi 20 000 inimest on viidud ära Mariupolist töölaagritesse Venemaal. Laagritest Ukraina pinnal aga polnud seni midagi teada.

      Vene väed on kaevanud Kiievi ümber ulatuslikult kaitsekraave ning selleks olevat kasutatud ära kohalikke vangistatud inimesi. Neid inimesi olevat laagrites sunnitud tööd tegema. Ühe põgenema pääsenud vangi väitel olid nad saanud väga kehvalt süüa ning joogiks lasti neile vett majade radiaatoritest.

  2. alati peab olema melu, enne kui midagi tehakse mis mõistlik 2 aastat ago
    Reply

    AGA NEED TÖÖANDJAD KES UKRAINLASI NÜÜD ÄRA KASUTAVAD, TEGID SEDA SIIS ENNE JA TEEVAD NÜÜDKI KA EESTI INIMESTEGA. EESTI VENELASTEGA KA. NÄIT.ANDES TÖÖKOHA JA ELUKOHA, LEPITI KOKKU ÜÜIS, MIDA AGA TÕSTMA HAKATI. ERITI KUI TÖÖTAS ÜÜRILEANDJA ASUTUSES. AGA NAD ,TÖÖANDJAD, KÕIK OMAVAHEL TEAT.PIIRKONNAS SEOTUD JA TOETAVAD ÜKSTEIST. ÜÜRILEANDJAD KA. ERITI KUI OLI LEMMIKLOOM, TÕSTETI JA TÕSTETI ÜÜRI, KUNI “INIMENE” LOOMA VÄLJA VISKAS.
    MIKS TE NEID EI AIDANUD !

  3. mnb 2 aastat ago
    Reply

    Reformi Delfi laseb pikalt kommenteerida keskerakonda halvustavaid uudiseid aga erimeelsusi valitsuses välismaalaste seaduse teemadel kommenteerida ei lase.

  4. ülistuslaulud peavoolus 2 aastat ago
    Reply

    Delfi jätkab Reformierakonna propageerimist. Eestis on neid ukraina juurtega isikuid, kellel sealt kas vanema või vanaisa, palju, aga nemad on välja valinud Heidi Purga, kes, üllatus, on täitsa juhuslikult ka Reformierakonna poliitik.

  5. Eesti Ametiühingute Keskliit - hakka tööle ! 2 aastat ago
    Reply

    Te pole suutnud Eestis isegi normaalset palka kinnitada, milline on jama – et tavatööline saab alla 8.- EUR /h ning graafikuga töötajatel ei maksta ÖÖTASU lisaks. Mujal on Euroopas juba 11.- EUR /h piirväärtus. Pensionitest, ka eriliigid sealhulgas on allapoole arvestust – 50 aastat töötanu saab vähem pensioni või võrdselt sellega, kes on töötanud 15…20 aastat.

    Riigis tuleb viia seadusesse ja selle eest peaksite te hea seisma, kehtib kõigile tööandjatele – et indekseeritakse min. töötasu võrdselt kõikidele töölkäijatele ja pensionäridele pension, samas ei tohiks palk ja pension tõusta rohkem kui min.palga osa(see tähendab, et max. tõus oleks kuni nt.400.- EUR aastas). Küll siis need orjapidajad hakkavad mõtlema kuidas saaksid rohkem keskmist palka nende töötajad ilma ületundideta ja riigile oleks see vabanemine tohutust hulgast toetuste jagamistest ja aina mõelda uusi toetusi välja …, ning et KOV püüavad veel üle riigi seaduste tõsta toetusi (see tuleks üldse keelata), et saaksid valitseda hea elu nautides ning kakelda ja sõimelda ning pidevalt luua mõrasid läbi meedia ning varastada

    Huvitav, millest see Eesti Ametiühingute Keskliit üldse elab – oma varem olnud vara mahamüümise ja rendi eest? On heal palgal kükitajad ja muidu ei midagi ? Kes teid finantseerib – liikmemaks? Ei! Samas pole ma kuulnud, et pensionil olevaid AÜ liikmeid üldse keegi kokku kutsuks ja midagi arutleks ? Keda või mida te kurat võtaks , üldse esindate ? Kelle volitused ?

  6. to eesti ametiühingute 2 aastat ago
    Reply

    INIMENE PEAB SAAMA SELLIST PALKA JA PENSIONI, ET SEE VÕIMALDAKS TALLE INIMVÄÄRSE, STRESSIVABA ELU, ET OLEKS TEAD. TÕEST. TEMA PÕHI-JA MUUDE OLULISTE VAJADUSTE TEOSTAMISE VÕIME.
    Sa räägid siin 50 a töötamisest. See tähendab, et inimene on hullu moodi töötanud,aga – MITTE MÕELNUD EGA TUNDNUD. KUIDAS SAI TA SIIS ENDA ÜMBER LUUA KESKKONDA /emots. vaimset ,/ MIS EI HAAVA TEISI ELUSID ? SEEEGA POLE TA TEKITANUD HEAD JA HOOLIVAT KESKKONDA, VAID TEINUD AINULT TÖÖD !
    /v.a. kui just arst pole =HEA,OSKUSLIK, INIMLIK arst/
    Minu isa töötas 63 aastat.! Muidugi ei läinud see arvele, sest saadeti tööle 7 aastaselt turbarabasse Wabariigi aal. Ja pärast seda töö,töö,töö.Sõda. Töö,töö,töö. Majaehitus ja mitte 1 kord vaid 4 korda, sest küll pommitati, küll põletati, küll võeti ära-smugeldati .Ta oli väga õnnetu inimene, ennast leidmata, otsis Elu eesmärki ja Mõtet,seda leidmata. Seega kaasnesid häired käitumises jne.jne.jne. tehes seega õnnetuks ka oma
    perekonna ja 4.maja,mille ta valmis sai ja elas selles 20 a. müüdi lahutuse käigus.Tema kurbus kestis surmani ja oli meeletu.
    ÄRA KIIDA SIIN SUURE TÖÖTEGEMISE “AADET.”
    PENSIONE TULEB TÕSTA 400.-euri. EELKÕIGE JUST VÄIKSEMAT PENSIONI JA KORRAGA,KOHE.
    SUL POLE UNIST AIMUGI, M I D A NEED INIMESED VÕIVAD OLLA JA TÕENÄOLISELT ON LÄBI ELANUD.
    JA LÕPUKS POLE VANADUS KOHTUMÕISTMISE AEG INIMESTE POOLT-EI TOHI OLLA- SEDA TEEB LOODUS JA ENESELEIDMATUS JA KARMA NAGUNII.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.