Venemaa lipu all olevad laevad ei pääse enam Euroopa Liidu sadamatesse

Foto: LIIS TREIMANN/Scanpix

Venemaa lipu all seilavad laevad tohivad alates pühapäevast siseneda Euroopa Liidu sadamatesse ainult merehätta sattunult, ning ka siis on vaja jõustruktuuridelt saada eriluba.

Keelu alla lähevad ka need laevad, millel on pärast 24. veebruari Vene lipp mõne muu lipu vastu vahetatud. Majandus- ja taristuministri Taavi Aasa sõnul mõtestab kogu Euroopa ümber enda majandustegevust ning muutub üha enam Venemaast sõltumatuks.

“Kreml ei ilmuta märke agressiooni lõpetamisest, mistõttu otsib Euroopa järk-järgult strateegilisi võimalusi teha sõja hind nii kõrgeks, et kaoks ära perspektiiv Ukraina sõjalise rünnakuga jätkamiseks. Lisaks riikidele peavad kõik ettevõtjad, kelle tegevus on moel või teisel seotud Venemaaga, ümber mõtestama enda tegevusi, et uues majandusruumis hakkama saada,” ütles Aas.

Sadamasse sisenemise keelu alla lähevad ka vähemalt 15 meetri pikkused väikelaevad, jetid ja jahid, mis ei vea lasti ega mahuta üle 12 reisija. Merehädas olevad laevad võivad erandkorras sadamasse siseneda, kuid alles pärast seda, kui politsei ja piirivalveamet on abisaamisvajaduse kindlaks teinud.

Laevaagendid ja sadamad on saanud täpsemad juhised sanktsiooni kohta mereinfosüsteemi kaudu ning MKM palub neil jälgida nii sealseid teateid kui ka välisministeeriumi kodulehte.

Euroopa Liit võttis eelmisel reedel vastu viienda sanktsioonipaketi, mis sisaldab energiasanktsioone, uusi krüptovaratehingute piiranguid, sadamatesse sisenemise keeldu Venemaa lipu all sõitvatele laevadele, maanteeveokeeldu Venemaa ja Valgevene ettevõtetele ning täiendavaid ekspordi- ja uusi impordikeeldusid. Venemaa ettevõtetel ei lubata osaleda liikmesriikide riigihangetes ja sealsetele avalik-õiguslikele asutustele välistatakse igasugune rahaline toetus.

5 kommentaari
 1. Ele 2 aastat ago
  Reply

  Miks karistatakse rahvast kes pole milleski süüdi. Ukraina süja süüdlased on Putin keda selleks provotseeriti, Biden kellel on Ukraina suhtes omad huvid ja mitmed EL-u riikode presidendid. Süüdi on väljaspoolt ette valmistatud verine võimuvahetus Ukrainas kus hakati Ukrainas elavaid venelasi ahistama ja väljaspoolt tolnud ässitamise tulemusena hakati korraldama seal veresaunu venelaste vastu. Vihavaenu õhitamine väljaspoolt põhjustaski selle sõja.

 2. Ohoo 2 aastat ago
  Reply

  Kui oleks USA-s normaalne president oleks maailmas rahu. Tema ässitamise tulemusena on vaid vihavaen. vana mees kes on läbi teinud 2 aju operatsiooni, kelle poeg on kurjategija, kellele jäeti vaid Süüria pommitamine ihkab süda ja peamine on Venmaa nõrgestamine ja selleks kasutab Ukrainat. Ja kuidas talle meeldib Poola kus tegutsetakse vaid venevastaselt. Mõnda ei huvita oma rahva heaolu vaid süda ihkab põnevust. Eks Biden oma ässitamise tulemusena saigi sõja ja lootis et Krimmist on lähem Venemaad ahistada.

 3. ? 2 aastat ago
  Reply

  Ja mis need head üllatused olema saavad ?

 4. Miks 2 aastat ago
  Reply

  lastakse läbi aga Venemaa kaupa teiste lippude alla viidud Vene laevadega? Ja miks lubatakse sadamasse Vene passidega laevaperet? Sest kui juba keeld, siis keeld ka olgu täielik.
  Ja miks pole kinni piir rongidele ja bussidele?

 5. to miks 2 aastat ago
  Reply

  Sellepärast, et muidu jäävad nii rikaste riikide lihtkodanikud nagu Eesti ilma rõivasteta,jalatsite ja pesuta, kosmeetika ja kodutekstiilideta. Mööblit nagunii osta ei jaksa.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.