Valitsus toetas riigihangetes Vene firmadele sanktsioonide rakendamist

Jaak Aab

Valitsus kiitis neljapäeval heaks riigihangete seaduse muudatused, millega sätestatakse selged alused, et välistada riigihangetes sanktsioonide alla kuuluvad Vene Föderatsiooni isikud või nendega seotud ettevõtjad ja kaubad. 

“Me ei tea täna, kui kaua Venemaa algatatud sõda kestab ja milliseid sanktsioone selle raames veel tuleb. Küll aga teame selgelt, et sanktsioonide alla sattunud ettevõtjatel ja kaupadel pole kohta meie riigihangetes. Selle välistamiseks muudame seadust, nii et sellega oleks kaetud kõik olemasolevad ja tulevased rahvusvahelised ning valitsuse kehtestatavad sanktsioonid,” ütles riigihalduse minister Jaak Aab.

Riigihangete ja riigiabi osakonna juhataja Kristel Mesilane selgitas, et seadusega mingeid uusi sanktsioone ei kehtestata, vaid kirjutati seadusesse menetlusreeglid, mis võimaldavad Euroopa Liidu määrusega kehtestatud sanktsioone ja ka valitsuse sanktsioone Eesti riigihangetes kohaldada.

8. aprillil võttis Euroopa Liit vastu määruse, mis käsitleb piiravaid meetmeid seoses Venemaa sõjalise tegevusega Ukrainas. Määrusega kehtestati sanktsioonid ka seoses riigihankelepingutega, mille kohaselt on keelatud sõlmida hankelepingut või juba sõlmitud hankelepingu täitmist jätkata Venemaa kodaniku, residendi või seal asutatud ettevõtja, asutuse või muu üksusega või võimaldada neil hankelepingut teatud ulatuses täita alltöövõtja või tarnijana.

Selliste ettevõtjate riigihangetel osalemise välistamiseks peab hankija edaspidi nõudma hankel osalejatelt sanktsiooni puudumise kohta kinnitust ja vajadusel ka selle igakülgset tõendamist.

Samuti on keelatud hankelepingu sõlmimine või jätkamine juhul kui ettevõtja ise sanktsiooni alla ei kuulu ega pole seotud sanktsiooni subjektidega, kuid tarnib kaupa, millele on kehtestatud rahvusvaheline sanktsioon.

Juba sõlmitud hankelepingute kohene ülesütlemine võib aga panna hankijad keerulisse olukorda, mistõttu on selleks jäetud üleminekuaeg. Seega kui juba sõlmitud sanktsioone rikkuv hankeleping oli sõlmitud enne 9. aprilli ja kehtib kuni tänavu 10. oktoobrini, võib selle täitmist jätkata. Sellised lepingud, mille tähtaeg on hilisem kui 10. oktoober, tuleb hiljemalt sellel kuupäeval ära lõpetada.

Seadus jõustub selle aasta 1. juunil.

5 kommentaari
  1. Meie läheme taevasse, nemad ainult krooksuvad 2 aastat ago
    Reply

    Venemaal valmistatakse inimesi juba ette tuumasõjaks. Vene televisioonis öeldi vaatajatele, et venelased lähevad taevasse, aga teised ainult krooksuvad.

    „Me kõik sureme ükskord,” edastas Vene riigitelevisioon, „tuumasõda on kõige tõenäolisem lahendus, aga meie läheme taevasse, nemad ainult krooksuvad.”

    Vene juhtivad propagandistid on juba mõnda aega rääkinud sellest, et president Vladimir Putin alustab enne tuumasõda kui alistub Ukrainale, vahendab Daily Mail.

    Riigitelevisiooni saatejuht Margarita Simonjan ütles eilse kolmapäeva, 27. aprilli õhtul, et on väga suur tõenäosus, et Putin vajutab nn punast nuppu.

    „Me kas kaotame Ukrainale või algab kolmas ilmasõda,” ütles Simonjan ja lisas, et tundes preesident Putinit algab pigem kolmas ilmasõda.

  2. Soo 2 aastat ago
    Reply

    Väga rumal toetus- Mis te rahvast karistate. Venemaa teeb meile ka sanktsioone elktri kallinemise näol ja paljud asjad lähevad selle tõttu kallimaks. Eesti on vaene väike riik ja peaks mitte sekkuma Aga ehk tahate et meie maal tuleks ka sõda. Mis te topite oma nina sinna kuhu pole vaja, tegelege oma riigi probleemidega mida on küllalt.

  3. Ohoo 2 aastat ago
    Reply

    Kas meie valitsusel pole muud teha või. Kas siis läheb kergemals endal või. Kiitke parem heaks sea mida te meie rahva heaks teete. Miks te tahate et vene rahvas elaks vaeselt. Milline alatus ja ebaõiglus. Brüseli tegelastel pole ka muud midagi teha kui sanktsioone väla mõelda. bidenist võib aru saada sest a tahab Venemaad nõrgestada Ukrainas toimuva abil ja kindel see et rahvast ta ei hooli. Ega USA pole põgenikke vastu võtnud ka. Sanktsioonid puudutavad rahvast mitte Venemaa presidenti.

  4. Piir 2 aastat ago
    Reply

    tuleb kinni panna! Ning sadamad ja lennuväljad samuti. Et ükski laev ei saaks siseneda sadamasse ja reidile, mis on Vene lipu all, Vene kodakondsest kapteniga, Vene kodakondsetest laevapereliikmetega (või kasvõi ainult ühega neist), veab Vene kaupa, kasutab Vene prahtija vahendust. Iga maanduv Vene lennuk peab jääma aresti kuni sõja lõpuni. Kui lennuk on läänest renditud, tuleb see tagastada omanikule.
    Mitte ükski auto ega rong ei tohi liikuda üle piiri kummalegi poolele.
    Ületada tohib piiri vaid jalgsi ning nii, et Vene kodakondne ainult Venemaale, muu välisriigi kodanik sealt. Kui inimesel on 2 kodakondsust, kehtib Vene kodakondsusega seotud piirang ehk teda Eestisse ei lasta.

  5. Sergei. 2 aastat ago
    Reply

    sanktsioonid peaks rakendama riigi (riikide ) vastu, kes hävitasid Vietnami, Koreat, ….. JNE LNE.Kuubat, Jugoslaaviat, Iraaki, Liibüat JNE. JNE,

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.