Ratas: Kallas on oma väljaütlemistega ise koalitsiooni lõpetanud

Jüri Ratas

Keskerakonna esimees Jüri Ratas ütles ERR-ile, et Reformierakonna juht ja peaminister Kaja  Kallas on oma väljaütlemistega ise koalitsiooni lõpetanud.

«Sellist kibestumust ei peaks välja näitama. Meie poolt ei arene asi [peaministri] umbusaldamiseks. Küll aga paistab, et ta (Kaja Kallas – toim) on ise koalitsiooni lõpetanud oma väljaütlemistega. Eks ta peab siis vastavalt käituma. See, millest te (ERR – toim) kirjutate, et teha uus valitsus Isamaa ja sotsidega, matemaatiliselt on see võimalus tal olemas küll,» ütles Ratas ERR-ile.

Keskerakond on riigikogus oma koalitsioonipartneri Reformierakonna kiuste asunud otsima toetajaid peretoetuse tõstmise läbisurumiseks, siis peaminister ja Reformierakonna liider Kaja Kallas kinnitas neljapäeval valitsuse pressibriifil, et sellisel veiderdamisel pole mõtet ning Keskerakond võiks valitsusliidu lõpetamiseks pigem esitada tema vastu umbusaldus.

Küsimusele, milline on võimuliidu tervis, vastas Kallas pika pausi järel, et tegemist on väga hea küsimusega. “Üldiselt on nii, et poliitikas hoiab valitsuskoalitsioon kokku, kuid kui hakatakse tegema asju koalitsiooni väliselt, kui hakatakse tegema koostööd EKRE-ga, siis on ikka soov see EKRE valitsusse tuua. Nii et selles osas peab vastama Keskerakond,” ütles Kallas.

Ta lisas, et tema ei ole teinud midagi selleks, et seda valitsust lõhkuda ja ta ka ei soovi seda lõhkuda.

Keskerakondlasest riigihalduse minister Jaak Aab tõdes, et ühe eelnõu osas on tõesti initsiatiiv tulnud Keskerakonna fraktsioonist ning on püütud leida toetust ka teiste erakondade hulgast. “See on riigikogu tegevus. Aga minu töö Keskerakonna delegatsiooni juhina valitsuses on teha kõik selleks, et see valitsus toimiks,” ütles Aab.

“Seda, mis saab edasi konkreetse eelnõuga riigikogus, tuleb küsida riigikogust. Eks tuleb otsida konsensust ka koalitsioonipartneriga riigikogus. Eks lähipäevad ja nädalad näitavad, kuidas ja kas selle küsimusega saab edasi liikuda,” ütles Aab, lisades, et eesmärki EKRE-ga erinevates küsimustes koostööd teha “väga ei ole”. “Teatud teemades, näiteks pere- ja lastetoetuste osas, tehakse koostööd ka teiste erakondadega, kuigi vaja on ka koalitsioonipartneri nõusolekut.”

Kallas märkis, et loomulikult on kõigil raske ja toetuste tõstmine on aktuaalne. “Aga kui esmaspäeval tullakse ideega tõsta peretoetusi, teisipäeval esitatakse ultimaatum ja neljapäeval antakse eelnõu sisse, siis eks see küsimus tekib, kas on soov asja arutada. Ega meie pole sellele vastu, aga neid arutelusid tuleb pidada eelarveprotsessi käigus,” ütles Kallas, tuues esile, et Keskerakonna ettepaneku hind oleks ligi 300 miljonit eurot.

Kallas tõdes, et kõik tahavad olla populaarsed ja teha populaarne ettepanek, et kõik saavad palju raha juurde, on vaid pool rehkendusest. “Selle teise poole, kust raha leida, peab tegema Reformierakond. Lihtsalt niimoodi valitsusliidus asju ei tehta. Ja mina ei näe muud põhjust selle taga, kui teha midagi muud kellegi teisega. Aga olge mehed, tehke siis see umbusaldus mulle, mis te veiderdate,” muutus Kallas emotsionaalseks.

Kallas märkis, et kui Keskerakonna eelnõu võetakse enne jaanipäeva, nagu Keskerakonna soov on, siis olemasolevat koalitsiooni enam ei ole. “Siis on selle eelnõu taga teised hääled – Keskerakond, EKRE ja Isamaa,” ütles Kallas.

BNS

6 kommentaari
  1. Parim 2 aastat ago
    Reply

    lahend oleks selline, kui KaKa ja LaLä teeks 2kesi vähemusvalitsuse (kõik pooldaks!) aga asja juhiks enamhäältega teised.

  2. Mitte 2 aastat ago
    Reply

    keegi ei taha seda Kaja soppa omale enne valimist õlule võtta. Las maadlevad mudas edasi.

  3. valitsuse ignorantsus on hämmastav 2 aastat ago
    Reply

    Selle 20 euro erakorralise pensitõusu pärast ei vali ma ei Jürkat ega kedagi teist. See on alandus, mitte tõus.

  4. igmorantsus 2 aastat ago
    Reply

    nii et lagunege või ühinege – ükstakama kõik.

  5. Kaja 2 aastat ago
    Reply

    arvab, et tema kolmandik on tähtsam kui teiste 2/3.

  6. Uunold Heinoülovello 2 aastat ago
    Reply

    Reformierakond on alati teadnud, et maakera sees on veel üks maakera, hulga suurem kui välimine ning seda osavalt valitsema asunud. Siis tuli EKRE ja ristis selle üsna tabavalt süvariigiks.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.