Välisminister Eva-Maria Liimets arutas Moldova asepeaministri Oleg Serebrianiga Euroopa julgeoleku küsimusi

Moldova asepeaminister Oleg Serebria ja välisminister Eva-Maria Liimets Tallinnas 13.05.2022 Foto allikas: Välisministeerium

Välisminister Eva-Maria Liimets kohtus täna, 13. mail Moldova asepeaministri Oleg Serebrianiga, et arutada Euroopa julgeoleku küsimusi, sealhulgas seda, kuidas Venemaa agressioon Ukrainas mõjutab Moldova Vabariigi ja separatistliku ala Transnistria olukorda.

Välisminister Liimets tunnustas Moldova kolleegi toimetuleku eest suure põgenike vooga Ukrainast. „Moldova on Ukraina sõjapõgenikke võõrustades – ühe elaniku kohta rohkem kui ükski teine maa – näidanud end suure südamega väikese riigina,“ selgitas välisminister Liimets. „Kinnitasin kohtumisel Eesti igakülgset toetust Moldovale Euroopa integratsiooni teel, seda nii pikaajaliste arengukoostööprojektide kaudu kui ka diplomaatiliselt ja poliitiliselt. Rõhutasin, et Eestile on oluline anda oma panus idanaabruse stabiilsusesse ja julgeolekusse. Oluline on märkida ka, et toetame Moldova territoriaalset terviklikkust ja Moldova pingutusi Transnistria küsimuse lahendamisel,“ lisas välisminister.

Lennart Meri konverentsi veerel kohtub välisminister täna ka Saudi Araabia printsi Turki al Faisaliga, et arutada meie riikide jõudsalt arenevaid majandussuhteid. Samuti kohtub välisminister USA suursaadikuga OSCE juures Michael Carpenteriga, kellega tuleb jutuks Eesti ja USA koostöö OSCE raames ning Venemaa agressiooni mõju julgeolekukoostööle ja OSCE tulevikule.

5 kommentaari
  1. USA kaitseminister helistas Vene ametivennale ja pakkus vaherahu 2 aastat ago
    Reply

    USA toetus Ukrainale võib ära kukkuda, kui sellele ei saada parlamendilt nõusolekut 19. maiks, teatas USA kaitseministeerium.

    USA toetuse andmine Ukrainale summas 40 miljardit dollarit on takerdunud USA parlamendis.

    USA kaitseminister Lloyd Austin helistas reedel, 13. mail Venemaa ametivennale Sergei Šoigule esimest korda pärast Venemaa rünnakut Ukrainale. Austin ütles vestluses Šoigule, et Ukrainas tuleks kiiremas korras kehtestada vaherahu, vahendab CNN.

    • Naerukoht vabadusvõitluses 2 aastat ago

      USA vabariiklasest senaator Rand Paul blokeeris kümnetesse miljarditesse dollaritesse ulatuva abipaketi kiirkorras kinnitamise Ukrainale väitega, et USA ei saa Ukraina abistamise nimel ohtu seada omaenda majandust.

      „Ma olen vande andnud USA põhiseadusele, mitte välisriigile,” märkis Paul sotsiaalmeedias, „ja ükskõik kui üllas poleks ka põhjus, on minu vanne antud USA riikliku julgeoleku heaks. Me ei saa päästa Ukrainat USA majanduse hukutamise hinnaga.”

    • Putin tahetakse kukutada augustiks, tal on verevähk 2 aastat ago

      luure andmetel tahetakse Venemaa president Vladimir Putin kukutada hiljemalt augustiks, tal on verevähk.

      Ukraina sõjaväeluure juht, kindralmajor Kõrõlo Budanov ütles, et sõjas saabub murdepunkt suvel ning pärast seda tagandatakse president Putin, vahendab Daily Mail.

      Murdepunkt saabub augusti teises pooles, ütles Budanov intervjuus telekanalile Sky News.

      Enamus sõjategevusest on läbi käesoleva aasta lõpuks. See lõppeb võimuvahetusega Venemaal. Protsess on juba alanud, märkis Budanov.

    • ei keegi 2 aastat ago

      Kõik võib olla. Ainult et Briti kaitseminister, seesamune Budanov ja Gudkov opositsioonist on kolme peale kokku öelnud ka seda, et Putin kuulutab 9. mail välja üldmobilisatsiooni ning Donetski ja Luganski rahvavabariikide ühendamise Venemaaga.

  2. ei keegi 2 aastat ago
    Reply

    Millised need Moldova pingutused Transnistria küsimuse lahendamiseks on? Kasutada Ukraina abi, avada veel üks rinna? Aga sel on hetkel endalgi tegemist. Transnistria probleemiga tegelemiseks on juba olemas formaat 5 + 2 (Moldova, Transnistria, Venemaa, Ukraina , OSCE + 2 vaatlejat). Töötagu seal!

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.