Välisminister Liimets: Eesti innovaatilised ettevõtjad saavad Ukraina ülesehitamist oluliselt toetada

Välisministeerium Foto allikas: Välisministeerium

Välisminister Eva-Maria Liimets kohtus täna, 27. mail välisministeeriumis pea 60 eri valdkonna ettevõtjaga, et arutada järgmisi samme äridiplomaatias, Venemaa Ukraina-vastase sõja mõju ettevõtlusele ja koostööd Ukraina ülesehitamisel.

Rääkides äridiplomaatia suundadest kinnitas Liimets, et välisministeerium jätkab esindustes majandusdiplomaatia võimekuse tugevdamist. „Riikides, kus tegutsevad majandusdiplomaadid, on selgelt kasvanud eksport ja investeeringud, mis näitab, et oleme õigel teel. Olulise sammuna rajame Eesti saatkondadesse Soulis ja Singapuris eraldi ettevõtluskeskused, et aidata meie ettevõtetel sujuvamalt Kagu-Aasia turule siseneda ja investeeringuid Eestisse saada,“ ütles Liimets. Ta lisas, et oli väga hea kuulda ettevõtjate positiivset tagasisidet äridiplomaatia tegevustele.

Liimets tõi olulisena välja ka tihedama koostöö välisministeeriumi, majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi ning EASi vahel. „Ühendades meie kogemused, oskused, kontaktivõrgustikud ja äridiplomaatia tegevused, saame olla oma ettevõtjatele tõhusamalt toeks ja kindlamalt ühiste eesmärkide poole liikuda,“ ütles ta.

Tänasel kohtumisel keskenduti ka Ukraina ülesehitamise plaanidele ja arutati koostöövõimalusi eelkõige Žõtomõri oblastis, mille abipalvele Eesti vastas. „Pikaajalises vaates on Ukraina ülesehitamise toetamisel väga suur roll meie ettevõtjatel, kes saavad oma uuenduslike lahenduste ning mitmekülgsete teadmiste ja kogemustega suureks abiks olla. Väga hea näide on hiljuti valminud Eesti IT-ettevõtete arendatud EL arengukoostöö projektide portaal TEPP, mis viib kokku partnerriikide vajadused ja liikmesriikide pakkumised, et aidata seal, kus on kõige enam tarvis,“ märkis välisminister.

Liimets avaldas siirast tänu ettevõtjatele, kes on olnud Ukrainale oluliseks toeks nii igakülgsete annetustega kui ka aidanud kaasa Venemaa-vastaste sanktsioonide tõhusale rakendamisele Eestis. „Praegusel keerulisel ajal teevad riigiasutused ja erasektor väga tihedalt koostööd, et parimal moel vastata Ukraina abivajadustele ja aidata neil sõda võita. Välisministeeriumi humanitaarabi staabis nägime vahetult, kuidas ettevõtjad esimesel võimalusel Ukraina heaks appi tõttasid, näiteks tehes rahalisi annetusi, pakkudes oma kaupu ja teenuseid ning korraldades transporti ja logistikat,“ ütles ta.

Välisminister lisas, et Eesti era- ja kolmas sektor on Ukrainale humanitaarabiks kokku annetanud hinnanguliselt 15 miljonit eurot, mis on erakordne toetus.

Tänasel kohtumisel osalesid pea 60 ettevõtjat peamiselt ehituse, tehnoloogia ja IT-, põllumajanduse, transpordi ja logistika ning kaitsetööstuse ja taastuvenergia valdkonnast. Samuti ettevõtjad kultuuri, disaini ja õiguse vallast.

11 kommentaari
  1. ? 2 aastat ago
    Reply

    Katsuks omal maal asjad korda saada ?
    NORMAALSE ELU tagada KÕIGILE.

    • Lugege dokumenti 2 aastat ago

      Venemaa Ukraina ja Valgevene kuuluvad Liidulepingu järgi ühtseks riigiks. Belovežje protokolli alusel. See nägelemine on ju nende siseasi!
      Miks meie nende asjadesse ennast topime? Ja meie rahaga hakkame Venemaad üles ehitama?
      Kus on valitsuse mõistus?

    • Lugege dokumenti 2 aastat ago

      Enamus ehk 60 protsenti ukrainlastest, kes pärast Venemaa rünnakut välismaale põgenesid, on nüüdseks tagasi kodumaale naasnud.

      Asjast andis teada Ukraina siseministri nõunik Viktor Andrusiv.
      60% of Ukrainians who left the country have already returned home, – Advisor to Interior Minister Viktor Andrusiv.

  2. !!! 2 aastat ago
    Reply

    Kunagi vahutati, et vaat kui Vabariik tuleb, siis saavad invaliidid liikuma jms. Palju te näete neid nüüd tänaval, ühisk.kohtades.? Ja miks? Sest abivahendid maksavad ,isegi nende üür liiga palju. Jajah, neile üüritakse abivahendite kasutamist. Ja kus neid hoida ?
    Kuidas läheme Euroliitu ja eakatel saab olema VÄÄRIKAS !!! elu ja hool jms. Kas see on VÄÄIKAS, kui suur osa neist vaevleb ka veel majandusliku stressi all /lisaks niigi muredele ja hädadele mis vananedes lisanduvad/ ei tea nad nüüd mida suhu pista 10 päeva enne järgmist pensioni. Manipuleerivad, kombineerivad,
    on suures hädas .Neile ei ole söödavad ka kõik toidud. Oh mis siin räälida toidutalumatusest jms. Pooled on juba eeldiabeetikud ega söö kartulit,tangaineid,saia kui neil vähegi aru peas ,ega pooltooteid ja konserve ,milles naatriumglutamaat ja nitraadid -annab sellise lopsu, et teagi,kust tuli. Lihasspasmid, sest neerud
    mängivad ja ei filtreeri neid aineid välja, vesi jääb kehasse,koguneb ajju, peavalud, transmtterid töötavad takistustega jms. Aitah ! 50 euri eest üks kord sellel aastal novembris. See “päästab”kõigist muredest! Miks novembris, suvel ehk julgem koroona pärast liikuda ja seda tohutut raha kasutada.
    MILLAL?! nad selle väärika elu saavad -taevariigis ? 30 asta jooksul on sajad tuhanded seda oodanud ja surnud. Meie “juhid” hakkavad järjest rohkem sarnanema kirikuõpetajaga, kes vaesele sulasele ,vallavaesele
    LUBAVAD head elu Taevas. Ise pugides salaja praadi, karskust kutlustades.
    Millistes eluasemetel elavad eakad – remontimata, sageli koristamata,sest jõud ei käi üle, hallitanud, tilkuvad,
    mürarikkad, külmad, suitsused, sest pole KELLELTKI abi küsida. RAHA KA POLE. Kuidas muretsevad hullumiseni lemmiklooma tervise pärast ,kelle arstile küll sai pangalaenu tehtid 180.-euri ja veelkord teisele arstile /nüüd maksad 3 aastat intressidega/ aga kumbki õiget ravu või diagnoosi ei teinud. Kuidas see mõjub neile endile. Kõik ei ole veel kivistunud südamega.
    Või kutsutakse sünnipäevale, aga ei saa minna, pole riideid, kingi ega sõiduraha, välimuski pole korras /juuksed,
    minimaalne komeetika/.Kutsuks endale külla, aga eluase näeb nii jõle välja ja pole midagi laualegi panna. Nii nad jäävadki veel rohkem üksi kui on.

  3. Ele 2 aastat ago
    Reply

    Eesti eu saa toetada sest vajab ise abi. Rikkamad riigid toetagu, eriti USA kes ässitas Venemaalt Krimmi ära võtma ja tekitas sõjategevuse et Venemaad lähemalt saaks nõrgestada.

  4. Ohoo 2 aastat ago
    Reply

    Jälle see naine platsis oma lolli jutugam mis ei muuda midagi. Ta võiks minna psühhiaatri juurde sest see rännukihk ja lobisemine on haiglaslik nähtus. MA TAHAKS TEADA MIDA HEAD ON TA TEINUD MEIE RIIGILE OMA REISIDE JA VESTLUSTE KÄIGUS.

  5. Nii 2 aastat ago
    Reply

    Palun südamest et suurepärane endine ajaleht Kesknädal, mida enam pole, muutuks ka siin endiseks kus sõna võtavad paromad keskerakondlased . Mõned neist saavad ka siin sõna hoolitsedes meie rahva heaolu esst aga Liimets nende hulka ei kuulu. Ta ei sobi Keskerakonda ja võiks hoopis esineda peavoolumeedias. Kunagi kirjutasid mõned Postimehe ajakirjanikud et neile öeldakse ette millest nad peavad kirjutama ja keda laimama. Liimetsa jutt sobiks sinna oaremini sest ta tegutseb nii et arvab et ehitab hulosse aga need lõhkevad pauguga sest ta ei suuda mitte midagi muuta maailmas ega mitte midagi head teha meie riigile. Tõepoolest ta on vallutanud Kesknädala oma vestlustega mis ei too kellelegi kasu, halba teevad küll.

  6. Sergei. 2 aastat ago
    Reply

    Jäledad okupandid. Saite mis tahtsite- olete kogu aeg toetanud mingisuguseid jamasid. K. Ojulandi Magnitski akti koostamine. Navalnõi ( vene natsi ja siis mingisuguse aktivistina esinenud) toetamine. Gruusiasse, Ukrainasse raha loopimine. Aga Minu palvele-: Palun eraldada Inimõiguste Instituudile natuke ,et teha ekspertiis: KES ,MIS TAKISTAB ja mis on vaja teha selleks ,et reaalselt inimõigused Eestis toimiksid: Siim Kallas topib suu kinni -Eestis ei rikuta inimõigusi. Tema puhul küll,- Aga Räpina Linnapea, kes päästis kaduvatest pankatest linna raha- aeti KAPO ja Eesti õigussüsteemi poolt auku.
    Kogu EV valitsus tegeleb uusokupatsiooniga- sh. Eestilt Venemaa ära kiskumisega. Vihavaenu ,sõja õhutamisega.
    Pundis riikidega, kes on käinud kogu maailma rüüstamas ja alles hiljaaegu pommitamas. Ka antud konflikt on endi tekitatud- sellega on väheke vaeva nähtud- ja labasus läbipaistev. Ka Ansipi ja Paeti kargamised Maidanil
    Unustatud on loosungid: rahu sõprus koostöö .
    Seda arukest on igal ühel niipalju- nagu seda antud.

  7. to Sergei 2 aastat ago
    Reply

    KUST SINA TEAD .;IDA MINA TAHTSIN VÕI EI TAHTNUD ?! KELLEST sa üldse räägid ?
    MINA OLEN ALATI TAHTNUD LOOMAKAITSE ARENGUT-TÕELIST ARENGUT ja
    ET INIMESTE ELUSÜGIS POLEKS NII LOHUTU., LOODUSHOIDU, SÕBRALIKKU EMOTSIONAALSET ELUKESKKONDA., NORMAALSET MATERIAALSET KINDLUSTATUST.Ja paligi veel. mida ma siin sinuga arutada ei taha ega saagi.

    LOOMAKAITSE SAADI, aga KÕHNUKE. VANAINIMESTE ELU POLE PARANENUD,
    PIGEM VASTUPIDI. LOODUST RÜÜSTATAKSE HULLUNULT.. EMOTS.KESKK- NII ja NAA. MATERIAALSE KINDLUSTATUSE ASEMEL KANNAVAD PALJUD VAESUST. SEDA OLI KA NSVL AJAL. AGA TÜHJA KÕHTU MA SIIS, TÕESTI, KANNATAMA EI PIDANUD.
    Igale ÜLBUSELE JÄRGNEB VASTUREAKTSIOON – KUI MINU ISA VANAS EAS POSTKONTORI VÕI HOIUKASSASSE LÄKS , HÜPPAS TIHTIGI PLIKATATT TALLE NÄKKU – GOVORITJE PO RUSSKI. AGA ISA OLI JU KASVANUD WABARIIGI AJAL
    SAKSAKEELSES KEELERUUMIS, TA OLI POOLPIME, EGA SUUTNUD LUGEDA BLANKETTE MIS VAJA OLIDD TÄITA JA NEED OLID SAGELI VENE KEELES. NII TA SIIS ABI KÜSISKI. MULLEGI HÜPATI PEALE. PRAEGU VAHIVAD UUE NAABRI NOORMEHED ÜLBE PÕLGUSEGA MINU PEALE ALLA, KUI NEID KÕNETASIN, PÖÖRAVAD SELJA.
    VENE KEELT NAD KÕNELEVAD. EI MAKSA SIIS IMESTADA KUI VASTUREAKTSIOON NII TUGEV SAI.
    ET NSVL AJAL OLI KA HEAD MEDITSIINI JA KÕRGHARIDUSE VALLAS MA EI EITA. SAMAS OLI KA TOL AJAL OMA nn.”KORRUPTSIOON” nn.”KÄSI PESEB KÄTT”. KATSUSID SA AJALEHTE ARTIKLIT SAADA VÕU KIRJANIKE LIIDU TOETUST VÕU ÜLDSE ENNAST AVALDADA. MÄÄRAS ENNASTTÄIS AMETNIKUNAHK, OMA “VÕIMUS”, PARTEILAULUD SUUS, KUI VÕIS MÕNULEMAS. PRAEGU AVALDAD OMAL KULUL JA KUI RAHA VAJA,
    SIIS SAMASUGUNE NAHK MÄÄRAB OMADELE.
    SAMA KA NÜÜD. NII ET POLE SIIN TATTI PRITSIDA VALIMATULT KÕIGI PEALE MIDAGI. PAREM MINE OTSI PEEGLIST OMA VINNID ÜLES.
    SEE, MILLES SUL ÕIGUS ON, SELLES ON ÕIGUS, AGA ÕIGUST SIIN ÜLDISTUSI TEHA MITTE./äkki peab KAPO hoopis nimekirja ja oled seal palgal?/

  8. järg 2 aastat ago
    Reply

    JUST ÜLDISTUSED MUUDAVAD VAIMUST VAESEKS JA LERGENDAVAD SÕDURILE TEMA TÖÖD – JUST ÜLDISTUSED /valimatud/ MUUDAVAD KÕIK NII LIHTSAKS JA NENDE TAGAJÄRG ON KA SÕJAKURITEOD.
    Kuigi tsiviilisikute hukkumist pole alati, enamasti, tänapäeva sõjas ära hoida.

  9. jane 2 aastat ago
    Reply

    Ainukene õige asi mida on teinud reformierakondlased et vabastasid välisministri ametist Liimetsa. Tema lobast polnud kellelgi asu, maailmas ei pandud seda tähelegi ja midagi ei muutunud aga meie riigi heaks ta midagi ei teinud.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.