Liimets: Eesti digikogemuse jagamine on kõige mõjukam arenguabi

Digiõpikud. Foto: Teadus- ja haridusministeerium

Välisminister Eva-Maria Liimets pidas avakõne täna, 1. juunil ÜROs toimuval digikoostöö ühenduse (Digital Public Goods Alliance) kohtumisel. Minister rõhutas oma kõnes riikide digitaliseerimise tähtsust, tuues esile selle, kuidas Eesti on edukalt ehitanud üles avatud ja kaasava digiühiskonna, mis põhineb usaldusel, läbipaistvusel ja inimkesksetel väärtustel.

„Üheksakümnendatel pidi Eesti oma institutsioonid nullist üles ehitama ja digitaliseerimine mängis selles olulist rolli. Tänapäeval on 99% meie avalikest teenustest igal kellaajal veebis kättesaadavad,“ ütles minister.

Minister Liimets rõhutas, et Eesti on jaganud oma e-riigi teekonda ja lahendusi üle maailma. „Oleme oma koostööprojektides näinud silmapaistvaid tulemusi, Eesti X-teed tuntakse Brasiiliast Jaapanini. Lubame jätkata Bürokratti vaimus vabavara arendamist ka tehisintellekti valdkonnas ning päevakajalisena Ukraina avatud ja kasutajasõbraliku digiühiskonna ülesehitamise toetamist,“ ütles minister.

Ministri sõnul nõuab digitaliseerimine teadmiste jagamist ja ülemaailmset partnerlust, kuna väärtused, mille me praegu oma infrastruktuuri rajame, määravad meie tulevikusuunad. „Mul on hea meel tõdeda, et Digital Public Goods Alliance on nüüd üks neist koostööpartneritest, kellega saame ühiselt levitada ja arendada vabavaralisi digilahendusi ja -teenuseid. See on väga oluline Eesti arenguabi panus, mis jõuab hästi kohale ja mille mõju ulatub kaugemale meie rahalisest abist,“ lisas välisminister.

Digital Public Goods on ÜRO digikoostöö initsiatiiv, millega Eesti hiljuti ühines. Koostöö eesmärk on aidata digilahenduste jagamise kaudu kaasa riikide arengule. Kohtumine toimus Norra, Sierra Leone, UNICEF-i ja UNDP algatusel.

Lisaks aruteludele teatasid mitmed riigid ja organisatsioonid avalikult, et lubavad edendada vabavaralist digiühiskonda.

3 kommentaari
 1. Noo 7 kuud ago
  Reply

  Mina ei usu ühtegi sõna mis Liimets räägib sest lobiseb palju aga kasu sellest pole kellelgi olnud.

 2. tibi-tibi-tibi-tips 7 kuud ago
  Reply

  Just INIMKESKSED “väärtused” ongi äkki kurja juur ? Olen tähele pannud, et VÄÄRTUSI on nii vähe, et paljudele neid ei jagugi.

 3. Nii 6 kuud ago
  Reply

  liimetsal pole selles valdkonnas kogemusi ja ega majandusest ka mitte ning sellepärast sõidab ringi ja lobiseb niisama. Sõjateema on tema lemmik ehkki temast ei olene maailmas midagi.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.